Pagina 4 van 6

Re: Baksels van Vitamine C

Geplaatst: vr 08 mei 2020, 21:35
door Vitamine C
Thx ik ga er is kijken

Re: Baksels van Vitamine C

Geplaatst: vr 08 mei 2020, 21:47
door WesleyNL
Niet geheel onbelangrijk, ze verkopen deze pakken los. Je hoeft er dus niet meteen 10 te kopen.

Succes.

Re: Baksels van Vitamine C

Geplaatst: vr 15 mei 2020, 10:29
door Vitamine C
Afbeelding

Witte bollen.

Re: Baksels van Vitamine C

Geplaatst: vr 15 mei 2020, 10:30
door Vitamine C
Afbeelding

Lichtvolkoren, brood 2 levine. Vormen ging deze keer iets lastiger,

Re: Baksels van Vitamine C

Geplaatst: vr 15 mei 2020, 10:50
door Levinebaktbrood
Of online bestellen ....

Re: Baksels van Vitamine C

Geplaatst: vr 15 mei 2020, 11:38
door Vitamine C
de zuidmolen zag ik het niet, maar misschien onder andere naam zoeken.

Re: Baksels van Vitamine C

Geplaatst: vr 15 mei 2020, 11:45
door baszdoove
Kijk eens onder griesmeel [emoji6]

Re: Baksels van Vitamine C

Geplaatst: vr 15 mei 2020, 13:35
door lekkermelig
Alhoewel het inderdaad een soort griesmeel is kan je het bij de Zuidmolen het beste zoeken onder de term semola.

Daar heb je dan nog verschillende gradaties in. Fijn of extra fijn is SEMOLA RIMACINATA oftewel dubbel gemalen, en mijn ervaring is dat het compleet anders bakt dan de grove variant. Die laatste is inderdaad ook bij vrijwel elke winkel met turkse of marokkaanse roots te krijgen. Net als gist trouwens, gisteren een spotgoedkoop pondspak op de kop getikt.

Semolina is de engelse term voor groffe griesmeel van harde tarwe.

Wil

Re: Baksels van Vitamine C

Geplaatst: vr 15 mei 2020, 13:49
door Vitamine C
Ik zal er is op zoeken bij zuidmolen. Nu drie pakjes bij de Makro gehaald mag je nu gelukkig ook in zonder pas :)

Re: Baksels van Vitamine C

Geplaatst: vr 15 mei 2020, 21:14
door Levinebaktbrood
Ik gebruik van de Zuidmolen Durumgries Fijn en Durumgries Fijn+. De laatste is veel duurder, waarom weet ik niet.

Re: Baksels van Vitamine C

Geplaatst: za 16 mei 2020, 11:15
door baszdoove
Waarom gebruik je de fijn+ dan als deze veel duurder is?

Re: Baksels van Vitamine C

Geplaatst: za 16 mei 2020, 13:51
door Rik59
baszdoove schreef: za 16 mei 2020, 11:15 Waarom gebruik je de fijn+ dan als deze veel duurder is?
Fijn + is wellicht extra fijne griesmeel.... griesmeel heb je in diverse fijntes.. alle verkrijgbaar bij de Turk...

Re: Baksels van Vitamine C

Geplaatst: ma 29 jun 2020, 11:23
door Vitamine C
Cursus desem bij bakery institute gedaan van 2 dagen. Lekker veel gebakken en geleerd.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Re: Baksels van Vitamine C

Geplaatst: ma 29 jun 2020, 13:20
door baszdoove
Wauw ziet er goed uit!!! Ik zat ook te kijken naar zo’n cursus maar weet niet of ik eerst ‘basis’ moet gaan doen?! Heb jij deze eerst gedaan?

Re: Baksels van Vitamine C

Geplaatst: ma 29 jun 2020, 14:39
door Vitamine C
Ja heb basis cursus jaar geleden gedaan. Vind het wel handig de basis, maar toen bakte ik nog niet zo veel. Je kan ook met ze bellen en overleggen.

Re: Baksels van Vitamine C

Geplaatst: wo 01 jul 2020, 15:47
door Ekiaam
Ziet er mooi uit!
Heb je nog voorkeur voor gist of desem brood en waarom?

Re: Baksels van Vitamine C

Geplaatst: do 02 jul 2020, 09:33
door Vitamine C
Desem bak ik nog niet zo veel mee. Vind het vooral leuk om te variëren.

Re: Baksels van Vitamine C

Geplaatst: ma 06 jul 2020, 09:15
door Vitamine C
Afbeelding

Eerste zuurdesem brood na opstarten nieuwe starter. 1 brood dezelfde dag gebakken en 1 dag na overnachten in koelkast. Beide waren het lekkere broodjes :)

Afbeelding

Stokbroden met zuurdesem en klein beetje gist.

Re: Baksels van Vitamine C

Geplaatst: ma 06 jul 2020, 21:21
door WesleyNL
Ziet er mooi uit hoor!

Leuk om al je baksels te zien. Ook van de cursus.
Het ziet er echt heerlijk uit.

Re: Baksels van Vitamine C

Geplaatst: di 07 jul 2020, 10:56
door Vitamine C
bedankt,

Brood bakken blijft leuk, nu lekker broodjes met desem uitproberen. :)

Re: Baksels van Vitamine C

Geplaatst: ma 13 jul 2020, 10:03
door Vitamine C
Afbeelding
Desem brood.
Afbeelding
Structuur kan nog iets meer open. Voordeel bij deze is dat de hagelslag blijft liggen.

Afbeelding
half Volkoren desembrood.

Afbeelding
Brood van Blog (lekkermelig/ Wil) , semi-desem net-niet-volkoren toch-wel-meergranen meerzaden brood. Nog niet geproefd dus ben benieuwd :)

Re: Baksels van Vitamine C

Geplaatst: ma 13 jul 2020, 13:21
door lekkermelig
Haha, ik was ze al bijna weer vergeten dat semi-desem net-niet-volkoren toch-wel-meergranen meerzaden brood. Ik bak tegenwoordig wel vaak een soortgelijk brood, maar dat krijg je als je recepten niet heel netjes opslaat. Ze zien er in ieder geval wel heel mooi uit!

Wil

Re: Baksels van Vitamine C

Geplaatst: ma 13 jul 2020, 13:42
door Vitamine C
Weet jij toevallig nog welk Hamelman recept je ervoor hebt aangepast? Het was een smakelijk broodje :), volgende keer misschien iets langer bulkrijs.

En ja moet recepten ook is beter gaan bijhouden. Ook wat er beter kan, vaak ga ik dan weer bakken en dan ben je toch weer kwijt wat er anders had gekund/ gemoeten.

Re: Baksels van Vitamine C

Geplaatst: ma 13 jul 2020, 16:32
door lekkermelig
Ik ben al een jaar of twee van plan om een applicatie te bouwen die recepten kan opslaan en/of herberekenen, en eventueel delen met anderen.
Ik ben er zelfs al meerdere keren aan begonnen, maar telkens andere prioriteiten.
Vroeger had je BreadStorm, maar sinds ik ook een mac heb, en het zou kunnen gebruiken is dat verdwenen :lol:
Ik moet eens ernstig gaan zoeken welk Hamelman recept me ook alweer geïnspireerd had. Ik weet alleen nog dat ik er best wel het eea aan veranderd heb.

Wil

Re: Baksels van Vitamine C

Geplaatst: di 14 jul 2020, 10:20
door Vitamine C
ja het recept kwam me ook nog niet zo bekend voor :)

Ik sla de recepten om om te rekenen op in een app. Maar daar kan je geen opmerkingen bij plaatsen.

Re: Baksels van Vitamine C

Geplaatst: ma 20 jul 2020, 09:55
door Vitamine C
Afbeelding

Snelle gist stokbroden. Beetje verkeerd getimed. Zocht eigenlijk recept voor 24 uur in koeling, maar kon dit niet zo snel vinden.

(oh de middelste was iets te lang weer voor de oven :S )

Re: Baksels van Vitamine C

Geplaatst: wo 29 jul 2020, 15:34
door Vitamine C
Afbeelding

Pain cordon, zonder de cordon. Recept Brood 2 levine. Zuurdesem variant.
(ca 750gr deeg gewicht, nacht in koeling)

Re: Baksels van Vitamine C

Geplaatst: wo 29 jul 2020, 16:52
door BakkerGerrit
Wow, wat een prachtexemplaren Marijn! Mag je trots op zijn.

Re: Baksels van Vitamine C

Geplaatst: wo 29 jul 2020, 20:27
door Vitamine C
Dank je wel, zeker trots op. :)

Re: Baksels van Vitamine C

Geplaatst: ma 26 okt 2020, 16:35
door Vitamine C
Wow al lang geleden wat gepost hier.

Vooral druk met desem experimenteren. Ik ben nu 1 basis recept goed aan het leren. I.p.v. steeds een beetje aan te klooien.

Afbeelding
Afbeelding

Vooral het opmaken en insnijden vergt nog enige oefening. Maar dat maakt het juist leuk. :D

Re: Baksels van Vitamine C

Geplaatst: ma 26 okt 2020, 20:12
door RedYssel
Niks mis mee hoor. goed volume ook ben nu ook weer met desem aan het kloten maar is nog vallen en opstaan

Re: Baksels van Vitamine C

Geplaatst: do 29 okt 2020, 11:41
door Victory
Lekker bezig 🙂
Ik vind desembrood bereiden nu de koude zijn intrede deed ook wel weer een uitdaging. Voorheen stond het vrolijk op de kast nu moet ik uitvogelen hoe warm en lang het in de Rijsbox moet. 🤔 De vriezer moet ook eens/eerst leeg gegeten😆

Re: Baksels van Vitamine C

Geplaatst: do 29 okt 2020, 14:05
door brood daar zit wat in
Mooi gebakken! Ik ben op dag 3 van mn desem opstarter, hoop dat hij het snel doet, hebben zin in desembrood.

Re: Baksels van Vitamine C

Geplaatst: do 29 okt 2020, 20:27
door Vitamine C
Victory schreef: do 29 okt 2020, 11:41 Lekker bezig 🙂
Ik vind desembrood bereiden nu de koude zijn intrede deed ook wel weer een uitdaging. Voorheen stond het vrolijk op de kast nu moet ik uitvogelen hoe warm en lang het in de Rijsbox moet. 🤔 De vriezer moet ook eens/eerst leeg gegeten😆
Thx. Het staat bij mij gewoon in de keuken van ca 21/22 graden. Rijzen moet je altijd wel rekening houden met omgevingstemperatuur. Bij 30 graden gaat het uiteraard stukje sneller.

Re: Baksels van Vitamine C

Geplaatst: vr 30 okt 2020, 00:28
door lekkermelig
2,5 kilo deeg koelt na een paar uur hooguit een graad of twee af, tenzij je echt een steenkoude keuken hebt. Het is veel belangrijker dat je START temperatuur van je deeg goed is. 27 °C is ideaal, roggedeeg mag zelfs nog een graad of twee warmer.

Voor vormrijs kan de boel misschien wat sneller afkoelen. Mijn ervaring is dat ik daar in houtpulp mandjes ook niet veel last van heb (die isoleren wat). En anders zet ik het deeg gewoon boven op de warme oven, of onder een plastic bak met een bakje heet water ernaast.

Wil

Re: Baksels van Vitamine C

Geplaatst: vr 30 okt 2020, 17:29
door Vitamine C
lekkermelig schreef: vr 30 okt 2020, 00:28 2,5 kilo deeg koelt na een paar uur hooguit een graad of twee af, tenzij je echt een steenkoude keuken hebt. Het is veel belangrijker dat je START temperatuur van je deeg goed is. 27 °C is ideaal, roggedeeg mag zelfs nog een graad of twee warmer.

Voor vormrijs kan de boel misschien wat sneller afkoelen. Mijn ervaring is dat ik daar in houtpulp mandjes ook niet veel last van heb (die isoleren wat). En anders zet ik het deeg gewoon boven op de warme oven, of onder een plastic bak met een bakje heet water ernaast.

Wil

Deegtemp verschilt ook per recept. Volgens mij bij hamelman recepten meeste rond de 24 graden. Maar inderdaad hoe meer deeg hoe langzamer het afkoelt. Ik zal de volgende keer temp voor bulk en na bulk meten.

Re: Baksels van Vitamine C

Geplaatst: di 16 mar 2021, 12:11
door Vitamine C
Ik bak nog veel, niet zo veel gepost. Bij deze een broodje, Rustic bread van Hamelman. Merk dat ik ca 40mm water achter moet houden, en dat achteraf moet inwassen. Anders is het een soepje en kneed het niet goed.

Afbeelding

Re: Baksels van Vitamine C

Geplaatst: di 16 mar 2021, 12:16
door hjeverts
Mooie broden :)

Hoe ziet het kruim er uit?

Re: Baksels van Vitamine C

Geplaatst: di 16 mar 2021, 12:26
door Vitamine C
Mooi kruim, met hier en daar een wat groter gat. Goed voor een boterham met hagelslag. :)

Re: Baksels van Vitamine C

Geplaatst: di 16 mar 2021, 12:39
door hjeverts
:thumbup: Valt er dus niet doorheen :P

Re: Baksels van Vitamine C

Geplaatst: di 16 mar 2021, 13:09
door BakkerGerrit
Prachtige broden!

Re: Baksels van Vitamine C

Geplaatst: wo 17 mar 2021, 01:26
door Melinda
Mooie broden. :thumbup:

Re: Baksels van Vitamine C

Geplaatst: wo 17 mar 2021, 10:20
door lekkermelig
Mooie broodjes hoor!

Ik lees dat je water achter moet houden omdat het anders een soepje wordt. Hou je exact de amerikaanse hoeveelheden aan, of gebruik je al minder water? In de VS hebben ze vaak meel met wat meer gluten en dat kan dan ook meer water aan. Zeker als ik een recept nog niet eerder gemaakt heb verlaag ik de hydratatie vaak 2 procent of zo. Je kan dan altijd kijken of het er nog bij kan (want hoe meer water hoe beter het rijst en hoe langer het vers blijft), dus bijwassen is wel een goed idee.

Wil

Re: Baksels van Vitamine C

Geplaatst: wo 17 mar 2021, 11:21
door RedYssel
Klopt Will! Als je de gluten al een flinke dreun hebt gegeven kun je prachtig bijwassen. Ik houd vaak 10% achter.

Red

Re: Baksels van Vitamine C

Geplaatst: do 18 mar 2021, 10:30
door Vitamine C
lekkermelig schreef: wo 17 mar 2021, 10:20 Mooie broodjes hoor!

Ik lees dat je water achter moet houden omdat het anders een soepje wordt. Hou je exact de amerikaanse hoeveelheden aan, of gebruik je al minder water? In de VS hebben ze vaak meel met wat meer gluten en dat kan dan ook meer water aan. Zeker als ik een recept nog niet eerder gemaakt heb verlaag ik de hydratatie vaak 2 procent of zo. Je kan dan altijd kijken of het er nog bij kan (want hoe meer water hoe beter het rijst en hoe langer het vers blijft), dus bijwassen is wel een goed idee.

Wil
Ja eigenlijk de hoeveelheden die hamelman aangeeft. Maar in het boek wordt ook vermeld dat je moet opletten welk type bloem/meel je hebt en daar hydratatie op aanpassen. Het bijwassen is inderdaad een goede methode, want uiteindelijk kan het meel/bloem de hoeveelheid water wel aan, alleen niet als ik alles tegelijk bij elkaar doe.

Het broodje op mijn bord:
Afbeelding

Re: Baksels van Vitamine C

Geplaatst: do 18 mar 2021, 11:59
door hjeverts
Is idd mooi luchtig geworden! :thumbup:

Re: Baksels van Vitamine C

Geplaatst: do 18 mar 2021, 20:42
door Levinebaktbrood
Ziet er goed uit :thumbup:

Re: Baksels van Vitamine C

Geplaatst: di 30 mar 2021, 08:05
door Vitamine C
Thx.

Afbeelding
Afbeelding

Zelfde recept rustic bread Hamelmann. We wilde alleen gaan wandelen. Na vormen brood heeft deze ca 5 uur in koelkast gerezen. Aardig gelukt. :)

Re: Baksels van Vitamine C

Geplaatst: di 30 mar 2021, 08:11
door hjeverts
Broden zien er weer mooi uit! :)

Re: Baksels van Vitamine C

Geplaatst: do 08 apr 2021, 08:07
door Vitamine C
Brood van Levine haar blog. Lichtbruin vloerbrood met zaadjes
Lekker brood met knapperige korst.

Ik had vrij warm water gebruikt dus de bulkrijs ging vrij snel. Volgende keer iets kouder water en een iets langere 2e rijs. Verder een geslaagd broodje.

Afbeelding