Pagina 1 van 1

Baksels van BrodyBrotz

Geplaatst: ma 04 mei 2020, 17:34
door BrodyBrotz
Inmiddels draait m'n bakkerijtje subliem. En de buurt (... en verder weg) genieten er van. Elk weekeinde steevast 24 of 36 stoere, biologische, volkoren landbroden van ruim 1.125 gram. Bestaan uit 80% EKO volkoren Tarwemeel, 20% EKO volkoren Roggemeel, ca. 50 gr. EKO zonnebloempitten en ca. 25 gr. EKO gebroken Lijnzaad. Het biologische meel blijft in de narijs wel een stuk compacter dan 'normaal' meel, maar dat is hier wel bekend. Het geeft wel een veel diepere smaak dat alom zeer gewaardeerd wordt.

Afbeelding
Om je vingers bij op te eten :P

Van biologisch meel (Tarwebloem T65) stokbrood gemaakt. Afgelopen weken veel geoefend om goede (oven)rijs voor de stokbroden te verkrijgen. Heb het nu onder de knie maar heeft wel heel wat 'misbaksels' gekost :think: Ook hiervoor geldt dat biologische bloem aanzienlijk minder rijst. Afgelopen zaterdag voor het eerst een paar tranches stokbroden (15 stuks per keer) gebakken met prima resultaat.

Afbeelding
De smaak van deze stokbroden is werkelijk voortreffelijk. Weliswaar 'iets' compacter dan van 'normale' bloem, maar heerlijk van smaak. Zit van nu af aan ook in het assortiment.

Re: Baksels van BrodyBrotz

Geplaatst: di 05 mei 2020, 20:21
door Joris7
Mooi spul!

Wat bedoel je precies met bakkerijtje? Ben je net begonnen met een eigen onderneming? Vanuit een aanbouw thuis? Een bedrijfspand?

Re: Baksels van BrodyBrotz

Geplaatst: wo 06 mei 2020, 09:04
door BrodyBrotz
Yeszz Joris,

hobbymatig bakkerijtje, netjes passend in bestaande onderneming ;) , geen aanbouw maar 'in'-bouw (schuuroppvl. is ca. 1.200 m2) en eigen woning. (zie ook stukje over Nieuwe Rofco B40).

Re: Baksels van BrodyBrotz

Geplaatst: do 07 mei 2020, 20:00
door Joris7
Ik heb de foto's gezien. Indrukwekkend hoor! Gewoon uit nieuwsgierigheid, maar kan dit ooit rendabel worden? Ik bedoel je heb er zoveel ingestopt. Machines zijn ook niet goedkoop.

Re: Baksels van BrodyBrotz

Geplaatst: vr 08 mei 2020, 06:39
door BrodyBrotz
Klopt helemaal Joris,

leuk dat je die vraagt stelt hoor. Vooraleerst blijft het natuurlijk echt een hobby, en ik doe/deed dat al zo'n 40 jaar he? En met een drukke baan is het een heerlijke ontspanning. Bovendien als je zoiets wat langer volhoudt blijf je aardig uit de exploitatiekosten, met een leuk plusje er op. Uren moet je niet vol rekenen natuurlijk, de materialen en machines behouden hun waarde wel en de investeringen (o.a. bouw) komen toch altijd wel ten goede aan de waardevermeerdering van het pand.

Al met al is het gewoon een beetje back to basic met mooie, gewaardeerde (!), gezonde en nostalgische, lokale producten. Sluit m.i. aan op een toenemende behoefte in de maatschappij en gaan we steeds vaker zien.

Zo heb ik gisteren trouwens een eerste poging gedaan om naar een oud Gronings recept Veenkoloniale Haardbroden te bakken. Als ik dat goed onder de knie heb neem ik dat ook op in het assortiment. Gaan bij mij dan "Broukster H'ardstoet" heten

Afbeelding
Hardbroden (Ook wel Ardbroden of Haardbroden genoemd).

Re: Baksels van BrodyBrotz

Geplaatst: vr 15 mei 2020, 19:57
door Arie
Die "hardbroden" lijken wel heel sterk op zeekaak zoals ze hier in Katwijk, waar ik vlakbij woon, nog dagelijks worden gebakken. Kèn jij zeekaak en zijn ze te vergelijken met jouw hardbroden?

Re: Baksels van BrodyBrotz

Geplaatst: wo 20 mei 2020, 21:29
door Joris7
Hoi,

Hoe gaat het met je onderneming? Lekker aan het bakken en verkopen?

Ik ben niet bekend met Veenkoloniale Haardbroden. Heb geen idee waar het naar smaakt en wat de structuur is.. Zit het nu in je assortiment?

groet!

Re: Baksels van BrodyBrotz

Geplaatst: do 21 mei 2020, 06:44
door BrodyBrotz
Hoi Joris,
loopt prima en boven mijn verwachting. Inmiddels een aardige vast klantenkring die elk weekeinde brood bestelt. De 'kick' dat de mensen de broden waarderen is voor mij nog wel het meest waardevol.

De Broukster H'ardstoet zit nog steeds in de experimentele fase hoor ;) ..., met mijn stokbroden heb ik immers wekelijks ook bijna 2 maanden geëxperimenteerd en met een groot 'proefpanel ;) . Naast de planning/afstemming van rijs- en baktijden en het op tijd klaar hebben van de verschillende soorten broden, is nog wel het moeilijkste om met de biologische meelproducten te werken. Geldt dus ook voor de Broukster H'ardstoet. Gaat toch net effe allemaal wat moeizamer dan met voorbereide meelmixen. Maar ja, dat heet ambacht toch? En dat is mooi. Zodra ik ze echt in het assortiment kan opnemen laat ik et hier weten/zien.

Re: Baksels van BrodyBrotz

Geplaatst: do 21 mei 2020, 07:46
door Joris7
Ja kan me heel goed voorstellen dat als mensen hun waardering uiten dat dat een kick geeft! Daar doe je het voor! En als thuisbakker doen we het ook voor de waardering van onze gezinsleden. ''Mmmh, lekker.'' ''Wauw, fantastisch.'' ''Papa, wanneer ga je weer (vul maar in) voor ons maken...?''

Is je bakkerij technisch gezien nu klaar? Of moet je nog iets klussen / verbouwen? Ik zag al dat de werkbank nu genoeg in de olie staat en gebruikt kan worden.

Heb je een website?

groet!

Re: Baksels van BrodyBrotz

Geplaatst: vr 22 mei 2020, 07:24
door Rik59
Hoi Hans

Zag ergens op een website een recept voor Grunneger klont.. hoe moet ik me dat voorstellen?? Is dat een zoiets als een een superbroodje bapao??

Zie dat het in een pan met water gegaard wordt.. wel apart...

Voor de hobbyisten: http://www.dideldom.com/resepten/index.shtml

Re: Baksels van BrodyBrotz

Geplaatst: vr 22 mei 2020, 11:53
door BrodyBrotz
@ Joris7,
technisch loopt het bakkerijtje al aardig (inmiddels bijna 2 mnd.). Qua 'klussen' en aanpassingen eigenlijk weinig meer moeten doen. En mijn klantenkring breidt zich nog steeds uit, vnl. door mond op mond reclame. De werkbank functioneert ook al weer die 2 mnd., ik onderhoud hem wel goed (heb ik laatst al een stukje over geschreven).

@Rik59,
'Grunninger Klont' nog nooit van gehoord. Ga ik mij in verdiepen.
Bijgaand een paar fotootjes van steeds beter gelukt Broukster H'ardstoet (Hardbrood of Aardbrood).

Afbeelding
Aangemaakt deeg (lage hydratatie -<45%-) klaar om in de rijskast te zetten.

Afbeelding
Na 25 min. (2e) rijs op inschietplanken (14 stuks uit 1.000 gr. Biologische Tarwe bloem).

Afbeelding
In detail. 'Spiekerplankie' (Spijkerplankje) moet ik nog maken, nu even met roerstokje at random geprikt :)

Afbeelding
Oogst. In slechts 10 minuten afgebakken. Boven/onder verdeling nog even wat nauwkeuriger.

Afbeelding
Echt compact broodje met heerlijke smaak. Ik ben nog niet 100% tevreden.

Re: Baksels van BrodyBrotz

Geplaatst: za 23 mei 2020, 08:41
door BrodyBrotz
@Rik59,
ik heb het recept even bekeken en lijkt me idd lekker, en stevig :) Alleen in mijn bakkerij werk ik niet met dierlijke producten (o.a. geen melk en eieren) i.v.m. Voedselveiligheid (afgel. HACCP). Moet ik ineens aan veel meer verplichtingen voldoen :problem: Maar ik ga het zeker eens in onze keuken uitproberen!

Re: Baksels van BrodyBrotz

Geplaatst: za 23 mei 2020, 08:45
door Joris7
Interessant. Het lijkt wel een foccacia. Maar het doet me ook aan een beschuitbol denken, geen idee waarom. Misschien doordat het compact maar ook enigszins hoog is. Naja ik kom nooit in groningen dus ik zal het waarschijnlijk nooit eten haha.