De (mis)baksels van Maaike

Heb je wat lekkers geproduceerd? Laat hier die mooie/originele/bijzondere of gewoon lekkere broden maar zien Een verdwaalde taart mag ook! Maak wel even een apart topic aan voor je eigen baksels...
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Ekiaam
Chef stoffer en blik
Berichten: 22
Lid geworden op: zo 01 mar 2020, 11:46

De (mis)baksels van Maaike

Bericht door Ekiaam » wo 17 jun 2020, 20:14

Vandaag een broodje gebakken met zongedroogde tomaten, rozemarijn, een beetje oregano en een beetje gedroogde paddestoelen. Beetje naar dit recept:
https://www.de-zuidmolen.nl/recepten/frans-landbrood/
Maar wel met de nodige aanpassingen:
- Extra water (beetje op gevoel, maar denk zeker 60 gram extra op 800 gram meel/bloem).
- 75% bloem, 25% volkoren meel
- 3,5 gram gist
- En dus extra ingrediënten

Resultaat:
Afbeelding
Afbeelding

Ik vond 'm lekker luchtig (zelfs misschien iets te slap, maar ik had 'm ook niet echt goed af laten koelen voordat ik 'm aansneed). De smaak was goed, maar misschien ietsje te zurig door de zongedroogde tomaat. En er mocht toch wel wat meer rozemarijn bij. Daar ben ik altijd wat voorzichtig mee omdat ik bang ben dat het overheerst.

Al met al toch tevreden met het resultaat. Lekker knapperige korst.

Gebruikersavatar
WesleyNL
Deegroller
Berichten: 482
Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09

Re: De (mis)baksels van Maaike

Bericht door WesleyNL » vr 19 jun 2020, 13:58

Het ziet er mooi uit hoor.
En met de smaak kun je een beetje spelen dus dan verander je het gewoon de volgende keer :-)
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.

Gebruikersavatar
Ekiaam
Chef stoffer en blik
Berichten: 22
Lid geworden op: zo 01 mar 2020, 11:46

Re: De (mis)baksels van Maaike

Bericht door Ekiaam » wo 01 jul 2020, 15:45

Afgelopen week een maisbrood gemaakt naar aanleiding van het 'recept' van Gerrit (15% volkoren, 15% mais, 70% bloem, 2% kurkuma).
Afbeelding

Ik had er geen boter of olie doorheen gedaan. Brood ziet er wel mooi uit, maar vond het wat aan de droge kant. En ik vind het toch wat licht. Ik hou wel van volkoren, pitten en zaden. Maar, toch een best wel lekker brood. Bedankt voor het recept @Gerrit!

Gebruikersavatar
Ekiaam
Chef stoffer en blik
Berichten: 22
Lid geworden op: zo 01 mar 2020, 11:46

Re: De (mis)baksels van Maaike

Bericht door Ekiaam » di 12 jan 2021, 21:46

Normaal bak ik eigenlijk altijd volkoren brood (met wisselende resultaten). Nu maar eens gewoon een keer een 100% wit brood gebakken en meteen maar een beetje ambitieus: ciabatta brood uit het boek van Levine.

Drie stuks gebakken voor in de vriezer:
Afbeelding

En de vierde lag nog wat langer in de oven, om die avond op te eten:
Afbeelding

En dit is het resultaat aan de binnenkant:
Afbeelding
Afbeelding

Ik was eigenwijs en wilde toch het deeg in de deegkneder kneden. Dus ik bedacht ik dan eerst gewoon 200 gram minder water zou doen (ik had 800 gram water in totaal) en dan een beetje aan het eind de laatste 200 gram erbij voegen. Nouja dat kan wel, maar geweldig was het idee niet. Wat een kledderboel inderdaad! Het zag er een beetje uit alsof het water uiteindelijk niet zo heel goed verdeeld was. Dus ik heb met de hand nog een beetje gestretcht tot ik tevreden was en toen de rest van het recept gevolgd. Dus elk half uur even 'stretch and fold', 5x geloof ik. Het deeg voelt echt lekker aan en het is super elastisch.

Toen het deeg net uit de machine kwam had ik er niet zoveel vertrouwen in, maar toen het de oven in ging was ik al een stuk positiever. En toen het eruit kwam al helemaal. Wat een heerlijk broodje! De korst was lekker knapperig, het brood heerlijk luchtig. Yummie!

@Levine bedankt voor het heerlijke recept. Dat smaakt naar meer (gelukkig liggen er nog 2 in de vriezer)!
Laatst gewijzigd door Ekiaam op di 12 jan 2021, 23:34, 2 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
BakkerGerrit
Meesterbakker
Berichten: 1280
Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
Locatie: Arnhem
Contacteer:

Re: De (mis)baksels van Maaike

Bericht door BakkerGerrit » di 12 jan 2021, 23:22

Jammer dat we de foto’s niet kunnen zien......

Gebruikersavatar
Ekiaam
Chef stoffer en blik
Berichten: 22
Lid geworden op: zo 01 mar 2020, 11:46

Re: De (mis)baksels van Maaike

Bericht door Ekiaam » di 12 jan 2021, 23:30

Sorry, ik was het aan het fixen en werd toen gebeld. Zou nu wel goed moeten gaan.

Gebruikersavatar
BakkerGerrit
Meesterbakker
Berichten: 1280
Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
Locatie: Arnhem
Contacteer:

Re: De (mis)baksels van Maaike

Bericht door BakkerGerrit » wo 13 jan 2021, 00:20

Jaaaa! En ze zien er prachtig uit!

Gebruikersavatar
Bantam
Opboller
Berichten: 197
Lid geworden op: zo 18 okt 2020, 20:24

Re: De (mis)baksels van Maaike

Bericht door Bantam » wo 13 jan 2021, 01:57

Ze zien er inderdaad prachtig uit. Proficiat. :thumbup:
Once you go sourdough you never go back.
(Eens je zuurdesem kent, wil je nooit meer zonder.)

Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5287
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: De (mis)baksels van Maaike

Bericht door Levinebaktbrood » wo 13 jan 2021, 02:13

Lekker Maaike :thumbup:
Kneders: Rofco N15 | BW SM-5 |Bear Teddy | KitchenAid Heavy Duty | Espressions Mixmaster | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1 | 2 x Rofco B40
Rijskast: Rofco RK 48
Graanmolen: Komo Fidibus 21 Classic
Blog:Uit de keuken van Levine

Gebruikersavatar
hjeverts
Deegroller
Berichten: 280
Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
Locatie: Neede

Re: De (mis)baksels van Maaike

Bericht door hjeverts » wo 13 jan 2021, 07:03

Ziet er lekker uit :)
Groeten Hans,

Kneden met de hand en een zeer matige inbouw oven

Gebruikersavatar
Ekiaam
Chef stoffer en blik
Berichten: 22
Lid geworden op: zo 01 mar 2020, 11:46

Re: De (mis)baksels van Maaike

Bericht door Ekiaam » wo 13 jan 2021, 10:43

Bedankt! Ik was er ook wel en klein beetje trots op.

Plaats reactie