Pagina 1 van 1

Baksels van Rémon

Geplaatst: zo 27 sep 2020, 21:00
door bakkerijremon
Hallo allemaal,

Zoals ik als suggestie kreeg hier mijn 'draadje' met Baksels van Rémon! Te beginnen met mijn rozijnenbrood :D Afbeelding
  • 100% Tarwebloem (Type 405 van Belbake)
    50% Halfvolle melk
    50% Gewelde rozijnen
    1,8% Zout
    1,5% Olijfolie
    1% Instant Gist

Re: Baksels van Rémon

Geplaatst: ma 28 sep 2020, 20:10
door bakkerijremon
En daar is nummer 2! Een direct deeg op gevoel. Ongeveer 60% type 405 met 40% type 1050. De exacte hydratatie weet ik niet. Verder voor decoratie gebruik gemaakt van sesamzaad en maanzaad.
Afbeelding

Re: Baksels van Rémon

Geplaatst: ma 28 sep 2020, 20:17
door Jay-R
Rozijnenbrood ziet er mooi en smeuïg uit! Andere brood is prachtig!

Re: Baksels van Rémon

Geplaatst: ma 28 sep 2020, 20:23
door bakkerijremon
Smeuïg was hij zeker! Helaas is het hier thuis niet gelukt om hem volledig af te laten koelen alvorens het aansnijden. Gelukkig was hij ook binnen één dag op, echte kans op uitdrogen heeft hij dus niet gehad. :lol:

Re: Baksels van Rémon

Geplaatst: ma 28 sep 2020, 20:38
door Jay-R
Ja dat snap ik! Ook altijd nieuwsgierig hoe het geworden is.

Re: Baksels van Rémon

Geplaatst: di 29 sep 2020, 13:32
door masrya
Rozijnenbrood ziet er heerlijk uit, en mooi gevormd je 2e brood

Re: Baksels van Rémon

Geplaatst: di 29 sep 2020, 15:33
door bakkerijremon
Dankjewel Masrya!

Re: Baksels van Rémon

Geplaatst: do 01 okt 2020, 21:19
door bakkerijremon
De belichting is een beetje slecht, maar vandaag heb ik mijn eerste 'Fryske Sûkerbôle' gebakken! Fries Suikerbrood dus. Morgen bij het aansnijden zal ik nog een foto plaatsen van de binnenkant en dan gaan we eens kijken wat het is geworden. De greinsuiker is zelfgemaakt in een pannetje gezien ik dit zo kortdag niet kon vinden in een lokale supermarkt/winkel.

Afbeelding

Afbeelding

Re: Baksels van Rémon

Geplaatst: vr 02 okt 2020, 20:15
door Victory
Lekker bezig! Suikerbrood vind ik zelf altijd erg lekker uit eigen oven!

Suiker pallets kun je online en bij bvb Welkoop/Boerenbond kopen. Soms heeft Aldi of Lidl het ook wel eens op display maar ja wanneer 😅

Re: Baksels van Rémon

Geplaatst: zo 04 okt 2020, 19:24
door bakkerijremon
Goeie tip Victory, maar het is indd de vraag wanneer ze zoiets bij de Aldi of Lidl hebben. Als ik ze zie neem ik ze mee :)

Re: Baksels van Rémon

Geplaatst: do 08 okt 2020, 11:20
door bakkerijremon
Mijn desem is aan het werk gezet. De eerste twee broodjes zijn klaar!

Afbeelding

45% Tarwebloem
45% Speltmeel
20% Roggedesem (50% Roggemeel & 50% Water)
50% Water
1,8% Zout

Re: Baksels van Rémon

Geplaatst: do 08 okt 2020, 12:57
door papagena
Prachtig brood. Ennuh.... die website van je is ook al zo mooi.

Re: Baksels van Rémon

Geplaatst: do 08 okt 2020, 13:16
door bakkerijremon
Dankjewel voor het compliment papagena.

Re: Baksels van Rémon

Geplaatst: do 08 okt 2020, 14:45
door Jay-R
Mooi!!

Re: Baksels van Rémon

Geplaatst: za 10 okt 2020, 03:00
door bakkerijremon
Witbrood met sesamzaad, gedecoreerd met maanzaad.

Afbeelding

Re: Baksels van Rémon

Geplaatst: za 10 okt 2020, 08:01
door Anke
Dat maanzaad ziet er mooi uit naast de inkepingen!


Re: Baksels van Rémon

Geplaatst: ma 12 okt 2020, 15:04
door bakkerijremon
Suiker-Kaneel Brioche

Op het moment ben ik druk bezig met het ontwikkelen van een recept: Suiker-Kaneel Brioche. Mijn twist voor het combineren van een rijke brioche met bijna 50% boter (!!!) En een fries suikerbrood. Het eerste experiment staat nu in de oven. Al tegen een aantal dingen aangelopen die ik nog moet tweaken maar het belooft iets moois te worden. Het brood lijkt wat donkerder door de flinke hoeveelheid kaneel dat is gebruikt.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Re: Baksels van Rémon

Geplaatst: di 13 okt 2020, 13:49
door bakkerijremon
Volkorenbrood met zonnebloem- en pompoenpitten

100% Volkorenmeel GLX
67% Water (+ een beetje door het weken van de pitten)
8% Zonnebloempitten
8% Pompoenpitten
3% Olijfolie
1,8% Zout
1% Gist

Afbeelding

Re: Baksels van Rémon

Geplaatst: di 13 okt 2020, 18:06
door RedYssel
ziet er goed uit!. Je kunt ook eens proberen de zonnebloem en pompoen pitten te roosteren doe ik ook wel eens en geeft een goede roasting smaak

Re: Baksels van Rémon

Geplaatst: di 13 okt 2020, 18:13
door bakkerijremon
Goed idee! Hoe lang/warm rooster jij ze normaliter? En op welke manier?

Re: Baksels van Rémon

Geplaatst: di 13 okt 2020, 18:39
door RedYssel
bakkerijremon schreef:
di 13 okt 2020, 18:13
Goed idee! Hoe lang/warm rooster jij ze normaliter? En op welke manier?
Kleine hoeveelheden gewoon in een koekepan soms deksel er op omdat zaad oa sesam wel eens kan springen. Als je veel hebt zou je het in een oven kunnen roosteren
Gewoon regelmatig omschudden tot er een mooi kleurtje op zit duurt niet lang!

Re: Baksels van Rémon

Geplaatst: za 17 okt 2020, 13:21
door bakkerijremon
Lekker stolletje gebakken

BAKKERSFORMULE BROODDEEG
100% Smaragd Patent Tarwebloem
87,5% Gewelde rozijnen
50% Volle melk
13% Ei
5% Roomboter
8% Margarine
1,8% Zout
1,5% Speculaaskruiden
1,2% Gist

BAKKERSFORMULE SPIJS (losse formule)
100% Amandelmeel
100% Kristalsuiker
30% Ei

Afbeelding

Re: Baksels van Rémon

Geplaatst: zo 18 okt 2020, 16:42
door Jay-R
Jeetje prachtig!!

Re: Baksels van Rémon

Geplaatst: zo 18 okt 2020, 20:47
door BakkerGerrit
bakkerijremon schreef:
za 17 okt 2020, 13:21
Lekker stolletje gebakken

BAKKERSFORMULE BROODDEEG
100% Smaragd Patent Tarwebloem
87,5% Gewelde rozijnen
50% Vol

BAKKERSFORMULE SPIJS (losse formule)


Ik wil niet zeuren maar dit is het recept in Bakkersformule. De Bakkersformule is de hoeveelheden aangeven in een percentage van het meel. Er is dus één Bakkersformule maar duizenden recepten....

🤭sorry, moest ik even kwijt.

Re: Baksels van Rémon

Geplaatst: zo 18 okt 2020, 20:50
door bakkerijremon
Uh ja, dat weet ik inderdaad. Ik schrijf hem bewust zo zodat je lekker kan schalen naar eigen wens. :shifty:

Re: Baksels van Rémon

Geplaatst: ma 19 okt 2020, 09:33
door lekkermelig
Dat is inderdaad best handig, maar er ontbreekt een ding: hoeveel procent spijs in je brood.
Dat mag je natuurlijk helemaal zelf weten, maar enige indicatie is toch wel handig. Ik zie bij een ander recept bijvoorbeeld een percentage van > 50%.

Wil

Re: Baksels van Rémon

Geplaatst: do 22 okt 2020, 17:01
door bakkerijremon
Voor het amandelmeel heb ik 20% genomen van het bloemgewicht. :D Dan komt de spijs dus heel iets onder de 50% van het totale bloemgewicht.

Misschien niet relevant, maar ik schijf het dus altijd zo op om het makkelijk schaalbaar te maken. Dat amandelmeel vind ik een lastig ding en doe dat in een losse formule (gezien het ook een meel is, maar niet in het brooddeeg is verwerkt). Kan iemand mij vertellen of dit de correcte manier is om zo te schrijven? Of zou ik het als een percentage moeten schrijven van de totaalformule? :think:

Re: Baksels van Rémon

Geplaatst: do 22 okt 2020, 17:03
door bakkerijremon
Aan de ene klant klinkt in de totaalformule logisch, aan de andere kant onlogisch omdat dan het procentueel onder de 100% uitkomt voor het deeg opzich. Vulling los lijkt mij dan weer logischer. Ik moet denk ik de lokale bakker eens bellen :lol:

Re: Baksels van Rémon

Geplaatst: do 22 okt 2020, 20:44
door lekkermelig
Dit is wel een leuk pdfje waar ze het allemaal nog een keer laten zien. misschien twee keer doorlezen voor je het snapt :-)
https://www.bbga.org/files/2009FormulaF ... INGLES.pdf

Wil

Re: Baksels van Rémon

Geplaatst: do 22 okt 2020, 20:47
door bakkerijremon
Cool, thanks Wil! Dat vaker doorlezen is niet erg haha, dankjewel

Re: Baksels van Rémon

Geplaatst: do 22 okt 2020, 20:53
door bakkerijremon
Na het scannen en lezen van de relevante onderdelen bij deze vraag kom ik tot de volgende conclusie:

1 formule met alle ingrediënten die in het eindproduct verwerkt zijn,

En losse formule voor de vulling waarbij de (bijvoorbeeld 20%) amandelmeel 100% van de 'spijsformule' vertegenwoordigd.

Re: Baksels van Rémon

Geplaatst: do 22 okt 2020, 23:13
door lekkermelig
Dat heb je dan snel opgepikt en dat is niet cynisch bedoeld. Best wel lastig al die percentin verschillende stappen en hoe je dat dan in het totaal uitdrukt

Re: Baksels van Rémon

Geplaatst: wo 28 okt 2020, 10:24
door bakkerijremon
Een simpel bruinbrood met havermout

Afbeelding

Afbeelding