Baksels van Hans

Heb je wat lekkers geproduceerd? Laat hier die mooie/originele/bijzondere of gewoon lekkere broden maar zien Een verdwaalde taart mag ook! Maak wel even een apart topic aan voor je eigen baksels...
Gebruikersavatar
bakplaat
Meesterbakker
Berichten: 3372
Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
Locatie: Het Land van Maas en Waal.
Contacteer:

Re: Baksels van Hans

Bericht door bakplaat »

Mooi bus- en vloerbrood Hans. :thumbup: :clap:
___________________________________________________________________________________________________________

Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...

Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Gebruikersavatar
hjeverts
Warme bakker
Berichten: 789
Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
Locatie: Neede

Re: Baksels van Hans

Bericht door hjeverts »

Dankjewel Cor en Victory! :)
Groeten Hans,

Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Gebruikersavatar
hjeverts
Warme bakker
Berichten: 789
Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
Locatie: Neede

Re: Baksels van Hans

Bericht door hjeverts »

Weer 3 busbroden gebakken met de volgende ingrediënten: 70% Tarwe T65, 30% Tarwe volkoren, 1% gist, 1.65% zout, 5% zonnebloempitten & 70% water. (622g meel per brood)

Afbeelding

Afbeelding
Groeten Hans,

Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Gebruikersavatar
BakkerGerrit
Meesterbakker
Berichten: 1400
Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
Locatie: Arnhem
Contacteer:

Re: Baksels van Hans

Bericht door BakkerGerrit »

Mooie bussen Hans!
Gebruikersavatar
Vitamine C
Warme bakker
Berichten: 690
Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57

Re: Baksels van Hans

Bericht door Vitamine C »

Mooie broodjes :thumbup:
Gebruikersavatar
GK-Renske
Jongste bediende
Berichten: 49
Lid geworden op: za 30 jan 2016, 18:19
Contacteer:

Re: Baksels van Hans

Bericht door GK-Renske »

Mooie broden Hans. Kneed jij altijd met de hand of gebruik je ook wel eens een of ander machine?
Ankarsrum Assistent
Brot & Taylor rijstkast
Mockmill graanmolen
Mijn site: Het Glutenvrije Kookhoekje
Gebruikersavatar
Koos de bakker
Deegroller
Berichten: 297
Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29

Re: Baksels van Hans

Bericht door Koos de bakker »

Mooier kan haast niet!
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.
Gebruikersavatar
hjeverts
Warme bakker
Berichten: 789
Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
Locatie: Neede

Re: Baksels van Hans

Bericht door hjeverts »

GK-Renske schreef: di 18 mei 2021, 13:30 Mooie broden Hans. Kneed jij altijd met de hand of gebruik je ook wel eens een of ander machine?
Heb geen machine om het deeg te kneden en de hoeveelheden zijn veel te groot voor een handmixer. Doe dus alles met de hand, bevalt mij eigenlijk prima en is goed te doen door eerst in de kom even met een lepel alles een beetje te mengen en daarna op het aanrecht uit te storten en doormiddel van Slap en Fold het deeg te kneden totdat het goed soepel is. Vind het wel ontspannen (geestelijk dan) om een kilo of 4 deeg te kneden :)
Groeten Hans,

Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Gebruikersavatar
hjeverts
Warme bakker
Berichten: 789
Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
Locatie: Neede

Re: Baksels van Hans

Bericht door hjeverts »

Weer 3 busbroden gebakken (2 op de foto omdat 1tje al bijna op was), deze keer op verzoek met 20% rogge volkorenmeel, 30% tarwe volkoren en 50% tarwe T65. Daarnaast 15% aan zaden en 75% hydratatie. Door het hoge gehalte rogge is het brood wat minder hoog geworden dan normaal. Wel is het erg smaakvol en was de vrouw des huizes erg tevreden met het resultaat :)

Afbeelding

Afbeelding
Groeten Hans,

Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Gebruikersavatar
hjeverts
Warme bakker
Berichten: 789
Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
Locatie: Neede

Re: Baksels van Hans

Bericht door hjeverts »

2 zuurdesem broden. De batard is mooi open gescheurd, de bol echter niet. Hier nog wat op oefenen met insnijden of bij batards blijven :)

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding
Groeten Hans,

Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Gebruikersavatar
BakkerGerrit
Meesterbakker
Berichten: 1400
Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
Locatie: Arnhem
Contacteer:

Re: Baksels van Hans

Bericht door BakkerGerrit »

Het verschil zit 'm in het voldoende op spanning krijgen van de boule..... (vlgns mijn bescheiden mening🤭)
Gebruikersavatar
hjeverts
Warme bakker
Berichten: 789
Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
Locatie: Neede

Re: Baksels van Hans

Bericht door hjeverts »

Dat zou heel goed kunnen Gerrit. Ben nog wat minder bedreven in bollen en het deeg was nog al nat/plakkerig.
Groeten Hans,

Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Gebruikersavatar
1md65
Deegroller
Berichten: 271
Lid geworden op: do 05 sep 2013, 18:34
Locatie: België

Re: Baksels van Hans

Bericht door 1md65 »

Mooie broodjes :clap:
Gebruikersavatar
hjeverts
Warme bakker
Berichten: 789
Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
Locatie: Neede

Re: Baksels van Hans

Bericht door hjeverts »

Deze keer een keer een busbrood gemaakt van Eenkoornmeel met een hydratatie van 65%. Merkte dat het een stuk minder gluten vormde en daardoor ook lastig was om spanning op het deeg te brengen resulterend in een wat plat brood. Gelukkig was de vrouw wel erg tevreden met de smaak en de knapperige korst :)

Afbeelding
Foto van de doorsnede ontbreekt helaas...
Groeten Hans,

Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Gebruikersavatar
hjeverts
Warme bakker
Berichten: 789
Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
Locatie: Neede

Re: Baksels van Hans

Bericht door hjeverts »

Nu een versie die niet ingezakt is, maar nog steeds erg laag is met doorsnede. In deze versie is een deel van het Eenkoornmeel vervangen door roggemeel (37%). Hydratatie was weer 65%.

Daarnaast 2 volkorenbroden gebakken met een hydratatie van 75% en 15% zaden en pitten er in. Deze zijn gelukkig wel wat hoger en luchtiger geworden met hetzelfde meelgewicht als het eenkoornmeel brood.

Afbeelding

Afbeelding
Eenkoormeel brood erg compact. Iemand nog tips om het wat luchtiger te krijgen? 1 uur voorrijs, en 1 uur narijs na vormen gedaan

Afbeelding
Volkorenbrood wel lekker luchtig :)
Groeten Hans,

Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Gebruikersavatar
Vitamine C
Warme bakker
Berichten: 690
Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57

Re: Baksels van Hans

Bericht door Vitamine C »

Roggemeel vervangen voor tarwebloem. Oke dan is het iets minder gezond, maar eet wel makkelijker weg :)
Gebruikersavatar
hjeverts
Warme bakker
Berichten: 789
Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
Locatie: Neede

Re: Baksels van Hans

Bericht door hjeverts »

Hi Vitamine C,
Bedankt voor je reactie :)

Was eigenlijk benieuwd naar een werkwijze waarop ik zonder normaal tarwemeel toe te voegen toch een mooi brood kan bakken van Eenkoornmeel waarbij mijn vrouw liever niet heeft dat ik zuurdesem gebruik :(. Het roggemeel in het laatste brood had ik gebruikt omdat ik niet genoeg Eenkoorn meer had...
Groeten Hans,

Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Gebruikersavatar
BakkerGerrit
Meesterbakker
Berichten: 1400
Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
Locatie: Arnhem
Contacteer:

Re: Baksels van Hans

Bericht door BakkerGerrit »

Vitamine C schreef: wo 02 jun 2021, 07:58 Roggemeel vervangen voor tarwebloem. Oke dan is het iets minder gezond, maar eet wel makkelijker weg :)
Waarom is tarwe ongezond?
Gebruikersavatar
Vitamine C
Warme bakker
Berichten: 690
Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57

Re: Baksels van Hans

Bericht door Vitamine C »

Ok zei het misschien verkeerd. Iets minder vezels.
Gebruikersavatar
BakkerGerrit
Meesterbakker
Berichten: 1400
Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
Locatie: Arnhem
Contacteer:

Re: Baksels van Hans

Bericht door BakkerGerrit »

Vitamine C schreef: do 03 jun 2021, 11:22 Ok zei het misschien verkeerd. Iets minder vezels.
Pff..... Ik schrok al.... 🤭
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4006
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Baksels van Hans

Bericht door lekkermelig »

Als je de smaak van eenkoorn lekker vindt zou je ook kunnen overwegen om niet met 100% eenkoorn te bakken, maar een deel te vervangen door tarwe. Als je daar Manitoba van maakt krijgt je mengsel wat meer gluten. Ik lees net wel dat je eigenlijk geen tarwe wil toevoegen, dus ik vroeg me af waarom. Eenkoorn heeft best een stevige smaak, daar mag je best wat anders bijmengen. Of je mik er gewoon wat pure gluten bij en wat vitamine C. Heb je toch veel vezels, en wel een wat steviger glutennetwerk.

Ik weet ook niet hoe je nu precies werkt, je zou ook kunnen overwegen om een deel van je deeg met een poolish te maken, dus de avond van te voren al inzetten.

Ik bak regelmatig pizza met een 'snel' recept, daar gaat altijd een beetje desem in maar zeker ook een klein deel eenkorn. Krijg je heel lekker pizzadeeg van, zo lekker dat we eigenlijk geen moeite meer doen om een dag van te voren al pizzadeeg te maken.

Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
hjeverts
Warme bakker
Berichten: 789
Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
Locatie: Neede

Re: Baksels van Hans

Bericht door hjeverts »

Het is vooral mijn vrouw die graag wat wil minderen met tarwe eten. Zelf blijf ik gewoon lekker tarwe gebruiken voor mijn broden :)

Op dit moment is het een relatief snel recept met mogelijk onvoldoende tijd om het netwerk goed te ontwikkelen. Wat gluten en enzymen zou ik dan idd nog kunnen proberen, mogelijk in combinatie met een poolish.
Er komt vandaag naast Eenkoorn ook nog wat Emmer binnen waarmee ik wil gaan experimenteren, dus dan zien jullie mogelijk volgende week of begin de week daarop weer een van mijn potentiele misbaksels :)

Bedankt voor de tips :)
Groeten Hans,

Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Gebruikersavatar
hjeverts
Warme bakker
Berichten: 789
Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
Locatie: Neede

Re: Baksels van Hans

Bericht door hjeverts »

Weer 2 zuurdesem broden waarbij ik deze keer in het voordeeg Tarwe T65 ipv tarwe volkorenmeel gebruikt heb. Vervolgens in het hoofddeeg tarwe volkoren gebruikt ipv de voor mij gebruikelijke T65. Het deeg was een stuk natter dan gewend en was erg lastig te vormen waardoor ik onvoldoende spanning op het deeg kreeg voor een mooi oor aan het brood. :(

Afbeelding

Afbeelding
Groeten Hans,

Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Gebruikersavatar
hjeverts
Warme bakker
Berichten: 789
Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
Locatie: Neede

Re: Baksels van Hans

Bericht door hjeverts »

Naar aanleiding van mijn misbaksels met Eenkoornmail de werwijze en het recept ietsje aangepast.

Nu op de avond begonnen met een poolish met 450g Eenkoorn volkorenmeel, 75g Tarwe T65, 0.3% gist en 500g water.
De volgende ochtend was dit mooi luchtig en zat de beslagkom goed vol.

's ochtends 536 g Spelt volkorenmeel en 256g Tarwe T65 toegevoegd met 356g water om in totaal op 65% hydratatie uit te komen. Verder na het kort kneden 2% zout toegevoegd en nog even verder gekneed alvorens het in een ingevette beslagkom te leggen.

Totaal verhouding: (1317g meel voor 2 borden)
  • Tarwe T65: 25%
  • Spelt Volkoren: 41%
  • Eenkoorn volkoren: 34%
  • Gist: 0.1%
  • Zout: 2.0%
  • Water: 65%
Tijdens de bulkrijs het deeg nog een paar keer een stretch en fold gegeven alvorens te vormen naar bus met als tussen stap een batard vorm het meer op spanning te krijgen.

Brood rees deze keer redelijk en brood is een stuk luchtiger dan de vorige keer. Het wat minderen met Eenkoornmeel heeft waarschijnlijk hier ook aan bijgedragen. De vrouw was iig erg te spreken over de smaak van het brood :)

Hieronder een foto van het brood en eentje van een snede.

Afbeelding

Afbeelding
Groeten Hans,

Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Gebruikersavatar
hjeverts
Warme bakker
Berichten: 789
Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
Locatie: Neede

Re: Baksels van Hans

Bericht door hjeverts »

Heerlijk om met dit weer de oven even op te stoken en een paar busbroden te bakken :P

3 Half volkoren broden gebakken met 15% pitten en zaden en 75% hydratatie (1% gist,1.65% zout)

Het rijzen ging lekker snel ondanks het gebruik van iets kouder water en het eindresultaat was lekker luchtig :)

Afbeelding

Afbeelding
Groeten Hans,

Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Gebruikersavatar
1md65
Deegroller
Berichten: 271
Lid geworden op: do 05 sep 2013, 18:34
Locatie: België

Re: Baksels van Hans

Bericht door 1md65 »

Mooie heerlijke broden.
Gebruikersavatar
BakkerGerrit
Meesterbakker
Berichten: 1400
Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
Locatie: Arnhem
Contacteer:

Re: Baksels van Hans

Bericht door BakkerGerrit »

Hele mooie bussen Hans! :thumbup:
Gebruikersavatar
bakplaat
Meesterbakker
Berichten: 3372
Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
Locatie: Het Land van Maas en Waal.
Contacteer:

Re: Baksels van Hans

Bericht door bakplaat »

hjeverts schreef: vr 18 jun 2021, 16:20 Het rijzen ging lekker snel ondanks het gebruik van iets kouder water

In de professionele bakkerijen wordt met deze tropische tepmeraturen, vaak gebruik gemaakt van ijswater evt met geschaafd ijs.
Op een baksel scheelt het met deze weersomstandigheden op hele proces soms wel een half uur.
___________________________________________________________________________________________________________

Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...

Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Gebruikersavatar
hjeverts
Warme bakker
Berichten: 789
Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
Locatie: Neede

Re: Baksels van Hans

Bericht door hjeverts »

Was idd meer dan 30 minuten sneller met in de oven schieten. Volgende keer nog maar wat kouder water bij deze temperaturen. :)
Groeten Hans,

Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Gebruikersavatar
hjeverts
Warme bakker
Berichten: 789
Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
Locatie: Neede

Re: Baksels van Hans

Bericht door hjeverts »

Weer lekker aan het bakken geweest met deze keer 2 achterhoekse zuurdesem broden en 2 busbroden op basis van Eenkoornmail, Speltmeel en een heel klein beetje tarwe T65. Tevens gebruik gemaakt van 0.1% gist in een voordeeg.

Afbeelding

Ben best tevreden over het kruim van het gluten arme brood en de vrouw smult er van :)
Afbeelding

Ook het zuurdesem brood is lekker luchtig geworden met een licht zure smaak. Dus weer een geslaagde ochtend met lekker brood :)
Afbeelding
Groeten Hans,

Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Gebruikersavatar
papagena
Moderator
Berichten: 1864
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 20:40
Locatie: Hoogeveen

Re: Baksels van Hans

Bericht door papagena »

Hans, je mag blijven :clap: prachtig brood.
Ik lees dat je voordeeg gebruikt met 0,1 gr gist. Voeg je dan later nog iets gist toe?
Niet bij brood alleen....
Gebruikersavatar
hjeverts
Warme bakker
Berichten: 789
Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
Locatie: Neede

Re: Baksels van Hans

Bericht door hjeverts »

Voor het zuurdesem brood uiteraard alleen zuurdesem gebruikt en bij het busbrood voeg ik aan het uiteindelijke deeg geen gist meer toe en hoop ik dat het voordeeg waar 0.1% gist in zit ten opzichte van het totaal aan meel in het volledige deeg genoeg is om het deeg goed te laten rijzen.

Mogelijk dat het brood nog wel wat luchtiger zou worden als ik aan het deeg ook nog wat gist toe zou voegen, heb dit echter nog niet geprobeerd.
Groeten Hans,

Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Gebruikersavatar
HoekscheBakker112
Chef stoffer en blik
Berichten: 7
Lid geworden op: wo 02 jun 2021, 12:57

Re: Baksels van Hans

Bericht door HoekscheBakker112 »

Prachtig brood!

Spelt/eenkoorn brood ook een hydratie van 65% ongeveer? Is het deeg nog goed verwerkbaar/plakkerig?
Gebruikersavatar
hjeverts
Warme bakker
Berichten: 789
Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
Locatie: Neede

Re: Baksels van Hans

Bericht door hjeverts »

idd 65% water, is wel behoorlijk plakkerig en de poolish helpt wel wat om het beter verwerkbaar te krijgen. Op een deegkleedje is het goed te doen om het te vormen en blijft het niet plakken aan de ondergrond (wel wat aan de handen).
Groeten Hans,

Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Gebruikersavatar
hjeverts
Warme bakker
Berichten: 789
Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
Locatie: Neede

Re: Baksels van Hans

Bericht door hjeverts »

Afgelopen weekend nog een beetje wezen spelen met het recept van mijn Achterhoekse desem. Uiteindelijk op het volgende recept uitgekomen welke ik nu een paar keer wil gaan proberen om te kijken wat de verschillende rijstijden nu zijn.

Recept:
VoordeegDeeg:
150 g Roggedesem 100% hydratatieVoordeeg van avond ervoor
150 g Volkoren Roggemeel645 g Volkoren Tarwemeel
300 g Volkoren Tarwemeel1095 g Tarwe T65
425 g Water46.1 g zout
1114 g water
Totaal meel = 2265 g voor 4 broden, 2% zout en 74.6% water.

Voor de eerste 2 broden 3.5 uur bulkrijs gegeven en daarna 1 uur vormrijs. De overige 2 borden 1 uur langer vormrijs gegeven. Denk echter dat dit ook nog wat aan de korte kant was alsook de bulkrijs. Volgende keer dus iets langere rijstijden aanhouden voor een iets beter resultaat. Daarnaast maar weer een bakpapiertje onder het brood met inschieten zodat hij wat makkelijker op de steen schuift.

Het resultaat met de stadia voor het eindresultaat zijn hieronder te vinden:

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding
Groeten Hans,

Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Gebruikersavatar
hjeverts
Warme bakker
Berichten: 789
Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
Locatie: Neede

Re: Baksels van Hans

Bericht door hjeverts »

Deze keer 2 broden met een deel Emmer gebakken naast een groot deel Spelt en een klein beetje Tarwe T65. 0.5% gist en 65% hydratatie

Afbeelding

Afbeelding

Daarnaast nog 2x het pitten en zadenbrood volgens het recept van Levine gebakken. Had ze iets eerder in de oven moet schieten daar de ovenrijs nu tegenviel.

Afbeelding

Afbeelding
Groeten Hans,

Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Gebruikersavatar
BakkerGerrit
Meesterbakker
Berichten: 1400
Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
Locatie: Arnhem
Contacteer:

Re: Baksels van Hans

Bericht door BakkerGerrit »

Zier er weer prima uit Hans!
Gebruikersavatar
Erik van Dijk
Jongste bediende
Berichten: 36
Lid geworden op: za 20 mar 2021, 11:38

Re: Baksels van Hans

Bericht door Erik van Dijk »

Mooie broden de laatste tijd hoor Hans, mooi om te zien dat je al een tijd niet meer van die grote gaten in je desembrood hebt!
Die busbroden doen het ook erg goed! :thumbup: Goed werk!
Gebruikersavatar
hjeverts
Warme bakker
Berichten: 789
Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
Locatie: Neede

Re: Baksels van Hans

Bericht door hjeverts »

Dankjewel :)
Groeten Hans,

Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Gebruikersavatar
Toniabaktweer
Jongste bediende
Berichten: 36
Lid geworden op: za 10 jul 2021, 14:11
Locatie: Amersfoort

Re: Baksels van Hans

Bericht door Toniabaktweer »

Dag Hans,

Ik ben even bij je komen buurten, wat een prachtige broden maak je, en zo'n enorme variëteit! Ze zien er uit om van te smullen.
Ik kneed (nog) met een Kenwood Chef Titanium en bak in een 60 cm Boretti oven.
Gebruikersavatar
hjeverts
Warme bakker
Berichten: 789
Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
Locatie: Neede

Re: Baksels van Hans

Bericht door hjeverts »

Laatste tijd ook weer het een en ander gebakken :)

Afbeelding
Volkorenbrood met 15% pitten en zaden. Beetje ongelijk deeg verdeeld waardoor niet allebei de broden even groot zijn.

Afbeelding
Afbeelding
Brood met 20% Emmermeel en 40% Speltmeel. Daarnaast 15% zaden en pitten voor wat meer smaak.

Afbeelding
Afbeelding
Zuurdesembrood, niet zo open gescheurd als gewenst. Mogelijk iets eerder in moeten schieten.

Afbeelding
Zuurdesem ontbijt broodjes. Gelijk het opgebolde deeg uit de koelkast 's ochtends in 8 stukken gestoken en na 30 minuten in de oven geschoten. Van binnen een mooi zacht en luchtig kruim.
Groeten Hans,

Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Gebruikersavatar
hjeverts
Warme bakker
Berichten: 789
Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
Locatie: Neede

Re: Baksels van Hans

Bericht door hjeverts »

Weer 4 zuurdesumbroden gebakken volgens het eerder al eens vermelde achterhoekse desem recept.

Afbeelding

Broden zijn deze keer weer mooi gerezen in de oven met een mooi oor als gevolg :) Wel blijft het nog zoeken naar het juiste moment van inschieten, vooral omdat ik in 2 keer moet bakken daar er maar 2 broden tegelijk in de oven passen.

Afbeelding
Groeten Hans,

Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Gebruikersavatar
Vitamine C
Warme bakker
Berichten: 690
Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57

Re: Baksels van Hans

Bericht door Vitamine C »

Laat ze rijzen/rusten in koeling. Dan maakt 40 minuten echt niet uit, kan je ze achter elkaar bakken.
Gebruikersavatar
Houtvogel
Opboller
Berichten: 175
Lid geworden op: di 27 jul 2021, 09:21

Re: Baksels van Hans

Bericht door Houtvogel »

Toniabaktweer schreef: wo 28 jul 2021, 19:59 Dag Hans,

Ik ben even bij je komen buurten, wat een prachtige broden maak je, en zo'n enorme variëteit! Ze zien er uit om van te smullen.
Daar sluit ik me met plezier bij aan :thumbup:
Alles met de hand.
Pegrim-oven.
Gebruikersavatar
hjeverts
Warme bakker
Berichten: 789
Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
Locatie: Neede

Re: Baksels van Hans

Bericht door hjeverts »

Vitamine C schreef: vr 17 sep 2021, 21:51 Laat ze rijzen/rusten in koeling. Dan maakt 40 minuten echt niet uit, kan je ze achter elkaar bakken.
Laat ze vrijwel altijd rijzen op kamertemperatuur daar mijn koelkastruimte beperkt is. Gelukkig is zuurdesem net wat minder kritisch dan gistbrood. Vooral als ik de eerste batch iets te vroeg inschiet.
Groeten Hans,

Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Gebruikersavatar
hjeverts
Warme bakker
Berichten: 789
Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
Locatie: Neede

Re: Baksels van Hans

Bericht door hjeverts »

Spelt / Mais busbrood met hele speltkorrels.

80% Spelmeel T630, 20% Maismeel, 1% gist, 1.65% zout, 5% speltkorrels, 70% water.

Afbeelding

Afbeelding

Brood mag van mij nog wel wat luchtiger. De vrouw vond het gelukkig erg lekker :)
Groeten Hans,

Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Gebruikersavatar
hjeverts
Warme bakker
Berichten: 789
Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
Locatie: Neede

Re: Baksels van Hans

Bericht door hjeverts »

Weer 2 wat meer standaard broden gebakken met 10% Roggemeel, 40% Tarwe volkoren en 50% Tarwe T65. Daarnaast 15% zaden en pitten, 1% gist, 1.65% zout en 75% water.

Brood was weer mooi luchtig geworden :)

Afbeelding

Afbeelding
Groeten Hans,

Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Gebruikersavatar
BakkerGerrit
Meesterbakker
Berichten: 1400
Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
Locatie: Arnhem
Contacteer:

Re: Baksels van Hans

Bericht door BakkerGerrit »

Mooie mikken Hans!

Weeg jij je deeg niet af als je het verdeelt over de bussen? Of heb je de beide broden verschillend behandeld?
Gebruikersavatar
hjeverts
Warme bakker
Berichten: 789
Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
Locatie: Neede

Re: Baksels van Hans

Bericht door hjeverts »

Weeg niet altijd het deeg af. Deze keer weer eens door midden gestoken zonder wegen. Ook het opmaken van het deeg kan wat netter om dat vooral bij het 60 gram zwaardere brood de ene kant wat hoger was dan de andere.
Groeten Hans,

Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Gebruikersavatar
Victory
Warme bakker
Berichten: 578
Lid geworden op: wo 11 mar 2020, 16:42

Re: Baksels van Hans

Bericht door Victory »

Mooi brood weer Hans 🙂

Als mijn brood 10 gram verschil heeft mag het bijna in de krant😆😜 2 gram zie ik nog wel eens door de vingers😁.
Groetjes Victory

Panasonic SD-2500
Op het moment mijn grootste bakvriend.

Domino mix 5 spiraalkneder
Ik bak in een 90cm fornuis oven

Ik bak voornamelijk hybride (desem/gist) en meestal eigen recepten.
Plaats reactie