baksels van ewoud in het jaar 2021

Heb je wat lekkers geproduceerd? Laat hier die mooie/originele/bijzondere of gewoon lekkere broden maar zien Een verdwaalde taart mag ook! Maak wel even een apart topic aan voor je eigen baksels...
Plaats reactie
Gebruikersavatar
oudbakken
Deegroller
Berichten: 289
Lid geworden op: vr 14 sep 2018, 16:16

baksels van ewoud in het jaar 2021

Bericht door oudbakken » vr 29 jan 2021, 21:50

zo eindelijk veranderd van topic.
nu kan ik hier iets laten zijn waar ik als een tijd nodig voor had om voor elkaar te krijgen.

het begon met een witbrood.
IMG_2196.JPG
hier de laatste sneetjes witbrood.
IMG_2199.JPG
en toen een volkoren busbrood.
IMG_2200.JPG
en dat gaat ook snel op.....
IMG_2210.JPG
nou ik hoop hier meer van dit soort foto's en ervaringen te mogen delen.
grt. ewoud.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Heetlucht oven LOTUS mod. FOV 2.6kW.
Conventionele oven: smeg 80cm
KitchenAid heavy Duty
Komo FidibusMedium molen

Gebruikersavatar
BakkerGerrit
Meesterbakker
Berichten: 1281
Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
Locatie: Arnhem
Contacteer:

Re: baksels van ewoud in het jaar 2021

Bericht door BakkerGerrit » za 30 jan 2021, 00:17

Ik zie mooie broden!

Gebruikersavatar
Bantam
Opboller
Berichten: 197
Lid geworden op: zo 18 okt 2020, 20:24

Re: baksels van ewoud in het jaar 2021

Bericht door Bantam » za 30 jan 2021, 00:25

Dat zijn mooie broden.
Once you go sourdough you never go back.
(Eens je zuurdesem kent, wil je nooit meer zonder.)

Gebruikersavatar
oudbakken
Deegroller
Berichten: 289
Lid geworden op: vr 14 sep 2018, 16:16

Re: baksels van ewoud in het jaar 2021

Bericht door oudbakken » za 30 jan 2021, 01:17

BakkerGerrit schreef:
za 30 jan 2021, 00:17
Ik zie mooie broden!
dat vonden ze thuis ook al hi, maar bedankt voor je :thumbup:
Heetlucht oven LOTUS mod. FOV 2.6kW.
Conventionele oven: smeg 80cm
KitchenAid heavy Duty
Komo FidibusMedium molen

Gebruikersavatar
oudbakken
Deegroller
Berichten: 289
Lid geworden op: vr 14 sep 2018, 16:16

Re: baksels van ewoud in het jaar 2021

Bericht door oudbakken » za 30 jan 2021, 01:18

Bantam schreef:
za 30 jan 2021, 00:25
Dat zijn mooie broden.
en ook bedankt voor je mooie woorden.
Heetlucht oven LOTUS mod. FOV 2.6kW.
Conventionele oven: smeg 80cm
KitchenAid heavy Duty
Komo FidibusMedium molen

Gebruikersavatar
oudbakken
Deegroller
Berichten: 289
Lid geworden op: vr 14 sep 2018, 16:16

Re: baksels van ewoud in het jaar 2021

Bericht door oudbakken » za 30 jan 2021, 23:26

vandaag een wit busbrood.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Heetlucht oven LOTUS mod. FOV 2.6kW.
Conventionele oven: smeg 80cm
KitchenAid heavy Duty
Komo FidibusMedium molen

Gebruikersavatar
Bantam
Opboller
Berichten: 197
Lid geworden op: zo 18 okt 2020, 20:24

Re: baksels van ewoud in het jaar 2021

Bericht door Bantam » zo 31 jan 2021, 00:34

Mooi brood.
Zo een doodgewoon wit busbrood bakken is wel leuk.
Back to basics. :-)
Je geeft me een idee. :thumbup:
Once you go sourdough you never go back.
(Eens je zuurdesem kent, wil je nooit meer zonder.)

Gebruikersavatar
BakkerGerrit
Meesterbakker
Berichten: 1281
Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
Locatie: Arnhem
Contacteer:

Re: baksels van ewoud in het jaar 2021

Bericht door BakkerGerrit » zo 31 jan 2021, 12:48

Bantam schreef:
zo 31 jan 2021, 00:34

........ doodgewoon wit busbrood ..........
FOEI.... :oops:

Doodgewoon brood koop je in de supermerkt......

Gebruikersavatar
Bantam
Opboller
Berichten: 197
Lid geworden op: zo 18 okt 2020, 20:24

Re: baksels van ewoud in het jaar 2021

Bericht door Bantam » zo 31 jan 2021, 13:54

[/quote]

FOEI.... :oops:

Doodgewoon brood koop je in de supermerkt......
[/quote]

Dat is spreekwoordelijk hé. Dat is niet slecht bedoeld. ;)
Ik bedoelde het vooral in de zin van : eenvoud siert.
En de kwaliteit zal wel best hoog zijn.
Once you go sourdough you never go back.
(Eens je zuurdesem kent, wil je nooit meer zonder.)

Gebruikersavatar
oudbakken
Deegroller
Berichten: 289
Lid geworden op: vr 14 sep 2018, 16:16

Re: baksels van ewoud in het jaar 2021

Bericht door oudbakken » zo 31 jan 2021, 20:10

vandaag waren we er niet goed bij,
2de rijs te lang, met gevolg en ingezakt brood.
en ook de oven stond te warm.
visite en brood bakken gaan niet samen.

toch een volkoren busbrood.
wijze les voor mij zelf :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Heetlucht oven LOTUS mod. FOV 2.6kW.
Conventionele oven: smeg 80cm
KitchenAid heavy Duty
Komo FidibusMedium molen

Gebruikersavatar
oudbakken
Deegroller
Berichten: 289
Lid geworden op: vr 14 sep 2018, 16:16

Re: baksels van ewoud in het jaar 2021

Bericht door oudbakken » di 02 feb 2021, 00:15

vandaag bij de les gebleven.
nu een volkoren brood van eigen gemalen tarwe.
oordeel zelf net uit de oven maar ik kan het nu al proeven :lol:

het recept.

670gr. volkoren meel. eigen maal, oost europees.
3% broodverbeteraar
1,12% droge gist (mauripan)
1,49% zout
4,48% boter ongezouten roomboter / olijfolie
0,6% suiker
60% water.

droge stof was 22graden.
30graden water er bij.
kneedtijd 16minuten.
eind temperatuur 27graden.
1ste rijs zo'n 60 minuten, geen temp. opgemeten
deeg opbollen 20 rust, geen temp gemeten.
gevormd voor bus.
2de rijs zo'n 70 minuten, geen temp. gemeten.
oven 180graden 45minuten afbak.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Laatst gewijzigd door oudbakken op di 02 feb 2021, 02:44, 2 keer totaal gewijzigd.
Heetlucht oven LOTUS mod. FOV 2.6kW.
Conventionele oven: smeg 80cm
KitchenAid heavy Duty
Komo FidibusMedium molen

Gebruikersavatar
Bantam
Opboller
Berichten: 197
Lid geworden op: zo 18 okt 2020, 20:24

Re: baksels van ewoud in het jaar 2021

Bericht door Bantam » di 02 feb 2021, 00:22

Zelf je graan malen, leuk.
Het brood ziet er lekker uit.
Once you go sourdough you never go back.
(Eens je zuurdesem kent, wil je nooit meer zonder.)

Gebruikersavatar
oudbakken
Deegroller
Berichten: 289
Lid geworden op: vr 14 sep 2018, 16:16

Re: baksels van ewoud in het jaar 2021

Bericht door oudbakken » di 02 feb 2021, 01:01

Bantam schreef:
di 02 feb 2021, 00:22
Zelf je graan malen, leuk.
Het brood ziet er lekker uit.
zelf graan malen is zeker leuk.
maar de laatste tijd kwam mijn brood er wel heel raar uit de oven.
zal een na moeten kijken wat ik nu anders heb gedaan.
en het kruim is ook wel goed zo te zien.
de smaak is prima.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Laatst gewijzigd door oudbakken op di 02 feb 2021, 02:41, 2 keer totaal gewijzigd.
Heetlucht oven LOTUS mod. FOV 2.6kW.
Conventionele oven: smeg 80cm
KitchenAid heavy Duty
Komo FidibusMedium molen

Gebruikersavatar
Victory
Opboller
Berichten: 211
Lid geworden op: wo 11 mar 2020, 16:42

Re: baksels van ewoud in het jaar 2021

Bericht door Victory » di 02 feb 2021, 01:39

Nice man! Wat een vreugde zal het je geven dat het na een paar broodjes met soubry bloem nu gewoon lukt met je eigen gemalen meel. Super blij voor je!
Groetjes Victory

Domino mix 5 spiraalkneder
Ik bak in een 90cm fornuis oven

Ik bak veel met gist of desem/gist maar net waar ik zin in heb.

Gebruikersavatar
oudbakken
Deegroller
Berichten: 289
Lid geworden op: vr 14 sep 2018, 16:16

Re: baksels van ewoud in het jaar 2021

Bericht door oudbakken » di 02 feb 2021, 02:14

Victory schreef:
di 02 feb 2021, 01:39
Nice man! Wat een vreugde zal het je geven dat het na een paar broodjes met soubry bloem nu gewoon lukt met je eigen gemalen meel. Super blij voor je!
dank je voor je vleiende woorden Victor
Heetlucht oven LOTUS mod. FOV 2.6kW.
Conventionele oven: smeg 80cm
KitchenAid heavy Duty
Komo FidibusMedium molen

Gebruikersavatar
Rik59
Meesterbakker
Berichten: 1327
Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26

Re: baksels van ewoud in het jaar 2021

Bericht door Rik59 » di 02 feb 2021, 04:08

Inderdaad fraai brood Ewoud...

Let wel dat je je meel voldoende laat rusten voor gebruik na het malen...

Niemand wil het zeggen maar je vorm kan gelijkmatiger...
dit kan door:

1 teveel lucht op een plek in het deeg = niet goed doorslaan (zie je op de kruim... grote gaten)
2 deeg niet overal even hoog (lees plat op de bank) met opmaak = recht oprollen (mooi rond en overal even hoog)

wees niet bang om strak op te maken...
Je deeg moet mooi recht in die bus liggen dan krijg je die bubbel niet..
SUC6!!
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread


RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.

Gebruikersavatar
oudbakken
Deegroller
Berichten: 289
Lid geworden op: vr 14 sep 2018, 16:16

Re: baksels van ewoud in het jaar 2021

Bericht door oudbakken » di 02 feb 2021, 19:16

Rik59 schreef:
di 02 feb 2021, 04:08
Inderdaad fraai brood Ewoud...

Let wel dat je je meel voldoende laat rusten voor gebruik na het malen...

Niemand wil het zeggen maar je vorm kan gelijkmatiger...
dit kan door:

1 teveel lucht op een plek in het deeg = niet goed doorslaan (zie je op de kruim... grote gaten)
2 deeg niet overal even hoog (lees plat op de bank) met opmaak = recht oprollen (mooi rond en overal even hoog)

wees niet bang om strak op te maken...
Je deeg moet mooi recht in die bus liggen dan krijg je die bubbel niet..
SUC6!!
ik laat het gemalen meel 7dagen met rust, hi soms niet.

er zat lucht in het deeg. dat was de grote verhoging in het gebakken brood het bewijs voor.
na de eerste rijs laat ik het opgebold 20 minuten met rust.
dan rol ik het plat, sla dan links en recht en flap terug.
wals het dan nog eens wat op, en rol het dan op aan de verste eind van het deeg naar mij zelf toe.
en duw dan met de zijkant van mijn handen de rol terug, zo hoop ik genoeg spanning in het deeg te krijgen.
en na deze manier van op rollen (als ik het goed uitleg) probeer ik ook regelmaat te krijgen in een gelijke rol.
dat valt soms niet echt mee. maar het is voor eigen consumptie hi :mrgreen:
maar super voor je gedachten Rik.
ik blijf voorlopig ook busbrood bakken tot ik het deeg goed ken en begrijp, dat wil zeggen respect voor het deeg :lol: :lol: :lol:
Heetlucht oven LOTUS mod. FOV 2.6kW.
Conventionele oven: smeg 80cm
KitchenAid heavy Duty
Komo FidibusMedium molen

Gebruikersavatar
oudbakken
Deegroller
Berichten: 289
Lid geworden op: vr 14 sep 2018, 16:16

Re: baksels van ewoud in het jaar 2021

Bericht door oudbakken » za 06 feb 2021, 02:34

vandaag 2 desem volkoren broden gebakken.
en broodje van net geen 500gr.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Heetlucht oven LOTUS mod. FOV 2.6kW.
Conventionele oven: smeg 80cm
KitchenAid heavy Duty
Komo FidibusMedium molen

Gebruikersavatar
oudbakken
Deegroller
Berichten: 289
Lid geworden op: vr 14 sep 2018, 16:16

Re: baksels van ewoud in het jaar 2021

Bericht door oudbakken » ma 08 feb 2021, 00:08

zo vandaag en begin gemaakt aan puddingbroodjes te bakken.
nu nog de room maken.
en recept zoeken.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Heetlucht oven LOTUS mod. FOV 2.6kW.
Conventionele oven: smeg 80cm
KitchenAid heavy Duty
Komo FidibusMedium molen

Gebruikersavatar
oudbakken
Deegroller
Berichten: 289
Lid geworden op: vr 14 sep 2018, 16:16

Re: baksels van ewoud in het jaar 2021

Bericht door oudbakken » ma 08 feb 2021, 21:22

nou de puddingbroodjes zijn lekker geworden.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Heetlucht oven LOTUS mod. FOV 2.6kW.
Conventionele oven: smeg 80cm
KitchenAid heavy Duty
Komo FidibusMedium molen

Gebruikersavatar
Bantam
Opboller
Berichten: 197
Lid geworden op: zo 18 okt 2020, 20:24

Re: baksels van ewoud in het jaar 2021

Bericht door Bantam » ma 08 feb 2021, 21:56

Die ziet er verleidelijk uit.
Once you go sourdough you never go back.
(Eens je zuurdesem kent, wil je nooit meer zonder.)

Gebruikersavatar
oudbakken
Deegroller
Berichten: 289
Lid geworden op: vr 14 sep 2018, 16:16

Re: baksels van ewoud in het jaar 2021

Bericht door oudbakken » vr 12 feb 2021, 22:45

zo vandaag een volkoren brood gebakken.
het meel komt van de zuidmolen.
meel meneba linde 25kg.
dus ik kan even verder met mijn busbroden.
het smaakte heerlijk.
want het is al bijna weer op.

670gr.meneba linde volkoren
1,12% gist (droog)
1,49% zout
4,48% ongezouten roomboter
0,6% suiker
55% water..... was een stevig deeg zal volgemde keer een 57% proberen.

de roombroodjes waren heerlijk. beter dan uit de winkel.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Heetlucht oven LOTUS mod. FOV 2.6kW.
Conventionele oven: smeg 80cm
KitchenAid heavy Duty
Komo FidibusMedium molen

Gebruikersavatar
Bantam
Opboller
Berichten: 197
Lid geworden op: zo 18 okt 2020, 20:24

Re: baksels van ewoud in het jaar 2021

Bericht door Bantam » za 13 feb 2021, 00:10

Leuk. Ziet er lekker uit.
Once you go sourdough you never go back.
(Eens je zuurdesem kent, wil je nooit meer zonder.)

Gebruikersavatar
hjeverts
Deegroller
Berichten: 290
Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
Locatie: Neede

Re: baksels van ewoud in het jaar 2021

Bericht door hjeverts » za 13 feb 2021, 08:57

Ziet er goed gelukt uit Ewoud! :)

Watergehalte kan waarschijnlijk nog wel wat verder omhoog, 65% gaat waarschijnlijk ook nog wel prima. Het deeg wordt dan wel wat plakkeriger tijdens het vormen.
Groeten Hans,

Kneden met de hand en een zeer matige inbouw oven

Gebruikersavatar
oudbakken
Deegroller
Berichten: 289
Lid geworden op: vr 14 sep 2018, 16:16

Re: baksels van ewoud in het jaar 2021

Bericht door oudbakken » za 13 feb 2021, 12:17

hjeverts schreef:
za 13 feb 2021, 08:57
Ziet er goed gelukt uit Ewoud! :)

Watergehalte kan waarschijnlijk nog wel wat verder omhoog, 65% gaat waarschijnlijk ook nog wel prima. Het deeg wordt dan wel wat plakkeriger tijdens het vormen.
hallo Hans, 65% wordt een plakkerig deeg wat in de bus over de rand val.
ik weet dat je het deeg bij het vormen op spanning moet brengen.
grt. ijkema
Heetlucht oven LOTUS mod. FOV 2.6kW.
Conventionele oven: smeg 80cm
KitchenAid heavy Duty
Komo FidibusMedium molen

Gebruikersavatar
oudbakken
Deegroller
Berichten: 289
Lid geworden op: vr 14 sep 2018, 16:16

Re: baksels van ewoud in het jaar 2021

Bericht door oudbakken » di 16 feb 2021, 01:06

zo afgelopen weekend wat brood gebakken.
en ja busbrood, altijd handig voor de lunch trommel.

volkoren en een witbrood
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Heetlucht oven LOTUS mod. FOV 2.6kW.
Conventionele oven: smeg 80cm
KitchenAid heavy Duty
Komo FidibusMedium molen

Gebruikersavatar
Bantam
Opboller
Berichten: 197
Lid geworden op: zo 18 okt 2020, 20:24

Re: baksels van ewoud in het jaar 2021

Bericht door Bantam » di 16 feb 2021, 18:03

Dat is een mooi brood. :thumbup:
Once you go sourdough you never go back.
(Eens je zuurdesem kent, wil je nooit meer zonder.)

Gebruikersavatar
oudbakken
Deegroller
Berichten: 289
Lid geworden op: vr 14 sep 2018, 16:16

Re: baksels van ewoud in het jaar 2021

Bericht door oudbakken » do 18 feb 2021, 01:25

vandaag en anijs wit broodje gebakken.
mensen wat rook dat lekker !!!!!
was ook lekker hoor met roomboter en suiker.
brood te warm aangesneden maar er was ook geen houden aan.

recept weet ik niet meer waar dat vandaan kwam.

350gr. sourby witbrood
4% anijszaad geplet in vijzel.
5% heel ei
0,9% gist (droog)
1,075% zout
4,48% ongezouten roomboter
0,6% suiker
55% water
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Heetlucht oven LOTUS mod. FOV 2.6kW.
Conventionele oven: smeg 80cm
KitchenAid heavy Duty
Komo FidibusMedium molen

Gebruikersavatar
hjeverts
Deegroller
Berichten: 290
Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
Locatie: Neede

Re: baksels van ewoud in het jaar 2021

Bericht door hjeverts » do 18 feb 2021, 09:19

Ziet er lekker uit Ewoud! :)
Groeten Hans,

Kneden met de hand en een zeer matige inbouw oven

Gebruikersavatar
Victory
Opboller
Berichten: 211
Lid geworden op: wo 11 mar 2020, 16:42

Re: baksels van ewoud in het jaar 2021

Bericht door Victory » do 18 feb 2021, 11:00

oudbakken schreef:
do 18 feb 2021, 01:25
vandaag en anijs wit broodje gebakken.
mensen wat rook dat lekker !!!!!
was ook lekker hoor met roomboter en suiker.
Ik geloof er helemaal niks van dat het lekker rook ... ik zeg er natuurlijk niet bij dat ik anijs of venkelzaad mijd als de dood omdat ik het gewoon niet te hachelen vind :D ... De bladzijdes met recepten van Levine met anijs erin kan ik net zo goed dichtplakken :lol: doe ik niet hoor ;)

Maar uhm zonder gekheid... mooi broodje hoor, blij dat jullie met smaak gegeten hebben :thumbup:
Groetjes Victory

Domino mix 5 spiraalkneder
Ik bak in een 90cm fornuis oven

Ik bak veel met gist of desem/gist maar net waar ik zin in heb.

Plaats reactie