Pagina 1 van 1

Baksel en braksels van Goku

Geplaatst: zo 14 feb 2021, 17:31
door Goku
Er is altijd wat desem over als ik niet bak, en dat gooi ik in een grote pot die ik in de koelkast bewaar.
Vanmiddag heb ik er pannenkoekjes van gebakken.

De avond ervoor het desem met meel en karnemelk gemengd, de avond en ochtend laten staan op kamertemperatuur.
Voor het bakken ei, wat gesmolten boter, zout en bakpoeder toevoegen. Dan krijg je hele luchtige bubbelige eier pannenkoekjes. Zonder ei kan ook als dat je smaak is.
CamScanner 02-14-2021 16.23.jpg

Re: Baksel en braksels van Goku

Geplaatst: zo 14 feb 2021, 18:23
door Anita61
Die zien er heerlijk uit! Aangezien mijn bewaarpot ook al aardig vol is, is dat een goed idee voor komende week :) !

Re: Baksel en braksels van Goku

Geplaatst: zo 14 feb 2021, 18:23
door hjeverts
Die zien er lekker uit :)

Re: Baksel en braksels van Goku

Geplaatst: di 16 feb 2021, 00:59
door oudbakken
hummm lekker met schenkstroop

Re: Baksel en braksels van Goku

Geplaatst: di 16 feb 2021, 18:05
door Bantam
Die zien er lekker uit.
Zijn ze niet te zuur?

Re: Baksel en braksels van Goku

Geplaatst: di 16 feb 2021, 22:15
door Goku
Hi Bantam,

Eigenlijk verbaast me dat echt; het smaakt dus helemaal niet zuur.
Ik heb dit recept een paar keer gebruikt en het zijn gewoon lekker zoetige eier pannenkoekjes. Ik was in mijn eerste bericht vergeten te melden dat er een beetje suiker bij moet, maar dat is weinig, iets van 3% (uit mijn hoofd). Je verwacht iets zuur van het desem en karnemelk, maar ik kan er niets van vinden.

Verder nog andere bak recepten gevonden voor desem uit de pot, en de baksels zouden ook minder zuur zijn dan een vers desem brood! Voor mij een mirakel, maar hier maak ik het zelf mee.

Ik ga verder experimenteren met de desempot, of het baksels of braksels worden gaan we dan merken :D .

Re: Baksel en braksels van Goku

Geplaatst: di 16 feb 2021, 22:34
door Bantam
Hi Goku,

Dank voor je antwoord.
Als mijn bewaarpot na een week of twee vol is dan bak ik er crackers mee.
En die zijn ook helemaal niet zuur van smaak. Ook zonder suiker.
De broden zijn inderdaad iets zuriger.
Maar die crackers zijn dan ook helemaal droog na het bakken.

Desem heeft er zin in

Geplaatst: za 24 jul 2021, 13:08
door Goku
Zo'n dappere ovenrijs heb ik makkelijk met gist, maar nog niet zo makkelijk met desem :D .

Na lang experimenteren - desembrood wat ik wilde bereiken

Geplaatst: za 05 feb 2022, 22:31
door Goku
Hoi allen,

Eindelijk, na een jaar of twee experimenteren met receptuur en desem heb ik eindelijk het brood wat ik wilde bereiken.
Het is niet zuur, hooguit heeft het een tikje yoghurt achtig tintje, maar heel licht en melkachtig meer dan de meer stevige volkoren roggedesem smaak.
Verder is brood goed luchtig, en veerkrachtig. Het komt in de buurt van een gistbrood.

Natuurlijk heeft dit naast de receptuur te maken met goed de rijstijden in de gaten te houden, en steeds blijkt dat de kracht van de desem het belangrijkste is van alles.

Experimenteren is leuk, maar het lukte vaak niet om alles te krijgen zoals ik het wilde. Dit is het nu geworden:
202202aa.jpg
202202aba.jpg

Re: Baksel en braksels van Goku

Geplaatst: di 08 feb 2022, 23:46
door hjeverts
Mooi broodje hoor! :)