Tarwe (volkoren) brood uit de Panasonic BBM
- Paulde16e
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 6
- Lid geworden op: za 27 feb 2021, 17:32
Tarwe (volkoren) brood uit de Panasonic BBM
Zojuist nog een broodje uit de Panasonic 2512 gehaald.
Gemaakt met volkoren tarwemeel van de Jumbo, 500gr/ 300ml water. Ziet er m.i. goed uit.
Recepten uit de handleiding geven vaak 350ml water aan maar dat is toch enigszins veel lijkt me, vooral met een volkorenmeel.
Overigens gewoon op programma 1 met donkere korst.
Andere ingrediënten: 1,5 tl zout, 1,5 el suiker, 7 gr gist, 25gr broodverbeteraar van "Molen de Hoop".
Mocht ik iets verkeerd doen of hebben jullie tips, laat me het aub weten!
Gemaakt met volkoren tarwemeel van de Jumbo, 500gr/ 300ml water. Ziet er m.i. goed uit.
Recepten uit de handleiding geven vaak 350ml water aan maar dat is toch enigszins veel lijkt me, vooral met een volkorenmeel.
Overigens gewoon op programma 1 met donkere korst.
Andere ingrediënten: 1,5 tl zout, 1,5 el suiker, 7 gr gist, 25gr broodverbeteraar van "Molen de Hoop".
Mocht ik iets verkeerd doen of hebben jullie tips, laat me het aub weten!
Laatst gewijzigd door Paulde16e op za 27 feb 2021, 19:48, 3 keer totaal gewijzigd.
- papagena
- Moderator
- Berichten: 1864
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 20:40
- Locatie: Hoogeveen
Re: Tarwe (volkoren) brood uit de Panasonic BBM
Je kunt de recepten uit de handleiding gewoon volgen. De Panasonic kan wat meer water aan. De suiker kun je gerust weglaten.
Broodverbeteraar is niet echt nodig maar is misschien wel handig bij 100% volkorenbrood.
Ik doe het volgende in mijn Pana
500 gr volkoren
1,5 tl zout
20 gr. olie
350 ml water
1 tl gist (=3 gram)
Mijn brood wordt dan niet zo hoog als dat van jou maar dat vind ik geen probleem.
Broodverbeteraar is niet echt nodig maar is misschien wel handig bij 100% volkorenbrood.
Ik doe het volgende in mijn Pana
500 gr volkoren
1,5 tl zout
20 gr. olie
350 ml water
1 tl gist (=3 gram)
Mijn brood wordt dan niet zo hoog als dat van jou maar dat vind ik geen probleem.
Niet bij brood alleen....
- Paulde16e
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 6
- Lid geworden op: za 27 feb 2021, 17:32
Re: Tarwe (volkoren) brood uit de Panasonic BBM
Foutje bedankt....zo beter?
- papagena
- Moderator
- Berichten: 1864
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 20:40
- Locatie: Hoogeveen
- Paulde16e
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 6
- Lid geworden op: za 27 feb 2021, 17:32
Re: Tarwe (volkoren) brood uit de Panasonic BBM
De hoeveelheid gist is wat mij betreft altijd een vaag begrip. Soms een tl, andere keer zelfs 10 gram. Zal wellicht ook te maken hebben met de hogere temperatuur van de BBM tijdens het rijzen.
- papagena
- Moderator
- Berichten: 1864
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 20:40
- Locatie: Hoogeveen
Re: Tarwe (volkoren) brood uit de Panasonic BBM
Je hebt bij je machine een maatschepje gekregen. 1 klein schepje gist is 3 gram, vandaar. En verder is het de keuze van ieder zelf hoeveel er aan gist in het brood wordt gedaan. Maar bij de Panasonic heb je echt geen 7 gram gist nodig als je ook nog suiker en broodverbeteraar gebruikt. Het is wat teveel van het goede.
Niet bij brood alleen....
- Paulde16e
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 6
- Lid geworden op: za 27 feb 2021, 17:32
Re: Tarwe (volkoren) brood uit de Panasonic BBM
Helemaal goed. Je bent nooit te oud om te leren
- Levinebaktbrood
- Moderator
- Berichten: 5620
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
- Locatie: Voorburg
- Contacteer:
Re: Tarwe (volkoren) brood uit de Panasonic BBM
In een bbm kan je met weinig gist werken: 0,8 - 1% ten opzichte van het bloem-/meelgewicht. Als je veel gist in een bbm gaat gebruiken dan rijst het deeg als een malle en zakt dan tijdens het bakken weer in. Hetzelfde gaat op voor vocht. Van teveel vocht zakt het deeg ook in. In een Panasonic kan je gemiddeld meer vocht gebruiken dan in andere merken. Voor volkorenbrood kan je gerust naar 63 - 65% vocht gaan.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken