Pagina 1 van 1

Broodvirtuoos bakt Bierborstelbrood

Geplaatst: za 17 sep 2022, 15:45
door De Broodvirtuoos
Afbeelding

Recept: 12 stuks

3600 g. T-65. = 90 %
400 g. Volkorenmeel = 10 %
800 g. Desem-volkoren = 20 %
24 g. Gist = 0,6 %
40 g. Roomboter = 1 %
80 g. Zout = 2 %
20 g. Moutpoeder = 0,5 %
800 g. Bierborstel = 20 % (bierborstel zonder haverkorrels i.v.m. lange onsmakelijke sprieten)
2400 g. Water ca. = 60 % (afhankelijk van de borstel)

Deegtemperatuur : 24°C.

Werkwijze:
Kneden: Tot een glad en soepel deeg van 24°C.
Bulkrijst: 90 minuten, na 45 minuten een doorslag geven.
Nachtrust: ca. 24 uur bij 4°C (koelkast)
Afwegen: 650 g.
Opbollen: Losjes
Bolrijs: ca. 60 minuten
Opmaken: In model trekken van de vorm van de mandjes
en in bestoven mandjes leggen.
Narijs: ca. 60 minuten; daarna overzetten op een inschietplank
Sjabloneren:Met sjabloon
Bakken: 240 C.; met stoom
Baktijd: ca. 40 minuten

zie voor desem: viewtopic.php?f=195&t=7841

Re: Broodvirtuoos bakt Bierborstebrood

Geplaatst: ma 19 sep 2022, 11:40
door hjeverts
Mooi brood Frans! :)

Heb je eerst zelf bier gebrouwen om aan de bierborstel te komen?

Re: Broodvirtuoos bakt Bierborstebrood

Geplaatst: ma 19 sep 2022, 23:04
door bakplaat
Heb ooit eens dit...BIERGISTBROOD ...gebakken.Ik had van een mede forumlid een portie gedroogde biergist gekregen en daarmee aan de slag gegaan.
Het was wel een langdurig proces, (± 12uur) maar ondanks dat, was het brood zeer geslaagd en erg smakelijk. :thumbup:

Re: Broodvirtuoos bakt Bierborstebrood

Geplaatst: do 22 sep 2022, 09:30
door papagena
Bierborstel is geweldig om mee te bakken. Ik haal wel eens wat op bij de brouwerij, vries dat spul in en gooi het gewoon een handjevol door het brood. Het geeft een fijne smaak.

Re: Broodvirtuoos bakt Bierborstebrood

Geplaatst: do 22 sep 2022, 16:47
door De Broodvirtuoos
Klopt, ik haal het ook bij een plaatselijke brouwer, weeg de porties af en vries het in.
Wel geef ik bij de brouwer aan dat ik geen haver in de borstel wil hebben. Deze bevatten namelijk lange onsmakelijk aren..

Re: Broodvirtuoos bakt Bierborstebrood

Geplaatst: vr 23 sep 2022, 03:36
door hjeverts
ok, dus vrij gemakkelijk om aan te komen zo te lezen. Ga ik binnenkort als ik voor mijn werk bij een brouwerij ben eens vragen.

Re: Broodvirtuoos bakt Bierborstebrood

Geplaatst: vr 23 sep 2022, 10:24
door Houtvogel
Is het woord niet 'BIERBOSTEL'?

Re: Broodvirtuoos bakt Bierbostelbrood

Geplaatst: vr 23 sep 2022, 12:42
door De Broodvirtuoos
Houtvogel schreef: vr 23 sep 2022, 10:24 Is het woord niet 'BIERBOSTEL'?
Yess, je hebt gelijk. :clap:
Kan het helaas niet meer aanpassen.