Broodbakforum

HET forum voor enthousiaste thuisbakkers

Leuk, al die termen, maar wat betekenen ze eigenlijk allemaal?
#58258
Dit weekeinde is mijn bakproduktie (9 broden) mislukt omdat de oventemperatuur van mijn houtoven nog te hoog was. De onderkanten van de broden zijn te donker geworden. Ik meet de temperatuur met een infrarood thermometer (ruim 250 graden) dus ik wist waar ik mee bezig was. Maar door tijdsdruk (en ongeduld) toch de broden er maar ingeschoten. Je kunt niet leren lopen zonder te vallen en zo heb ik ook weer bijgeleerd. ;)

Maar omdat de temperatuur van een houtoven niet met een simpele draaiknop te regelen is vroeg ik mij af of het ook mogelijk is om broden bij een lagere temperatuur, maar dan wat langer, te bakken. Heeft dit effect op het eindresultaat?

Nu bak ik de broden ongeveer 40 min bij een temperatuur aflopend van ongeveer 230 graden naar 200 graden. Kan ik de broden ook bakken bij een aflopende temperatuur van 200 graden naar 180 graden?

Wie heeft hier ervaring mee?
#58262
Bij langer bakken op lagere temperatuur word je korst minder bruin, je je korst dikker en het brood iets droger.

Wil
Droge gist

Voeg een theelepel gist toe aan een kopje warm wat[…]

Tijdelijk uitgeschakeld

Beste Cor, Ik leef met je mee. Ik weet uit ervari[…]

Vitamine C (ascorbinezuur)

Volgens mij heeft ascorbinezuur vooral invloed op […]

Brood van Gerrit

WITTE TARWE SESAMBOULE http://a64.tinypic.com/2[…]