Pagina 1 van 1

Rozijnen/krenten wellen en drogen???

Geplaatst: vr 21 jun 2013, 12:39
door Levensplezier
Als ik het goed heb, welt de bakker de rozijnen en krenten om ze daarna op het laatst van de dag in de oven weer te laten drogen.

Weet iemand hoe dit moet, en waarom? :ugeek:

Re: Rozijnen/krenten wellen en drogen???

Geplaatst: vr 21 jun 2013, 17:58
door Levinebaktbrood
Heel simpel: De krenten/rozijnen moeten droog zijn voordat je ze aan het deeg toevoegt. Anders wordt het een kledderboel ^)^.

Als ik eraan denk laat ik de avond van tevoren krenten/rozijnen 15 minuten wellen in lauw water, spoel ze dan even af en laat ze gedurende de nacht drogen in een vergiet.

Re: Rozijnen/krenten wellen en drogen???

Geplaatst: vr 21 jun 2013, 19:41
door stillekracht
Ik laat ze een nacht drogen op een oude theedoek. Wel een oude theedoek. Het laat vlekken achter.

Re: Rozijnen/krenten wellen en drogen???

Geplaatst: vr 21 jun 2013, 20:50
door Levensplezier
Dank jullie wel. Nu ik dit zo lees is het waarschijnlijk om ze te wassen zodat ze ook schoon het brood ingaan. :G

Re: Rozijnen/krenten wellen en drogen???

Geplaatst: vr 21 jun 2013, 21:23
door bakplaat
Lijkt me niet zo verstandig dit in de oven te doen Fini, Zeker niet op tropisch warme dagen zoals we die deze week nog een paar hadden.Te warm zal dit aan het deeg geen goed doen. :mrgreen:

Wij deden dat in de bakkerij op de volgende manier,als de krenten/rozijnen gewassen/geweld/uitgelekt waren,werden ze in dunne lagen uitgespreid op bakplaten in een platenwagen.De temperatuur van de bakkerij is meestal zodanig dat ze na een overnachting voldoende droog waren voor de wekelijkse krentebroodproduktie.Een enkele keer werd er wel eens van de rijskast gebruik gemaakt.
Nu ik niet meer actief ben in de bakkerij en maar kleine hoeveelheden gebruik,doe ik het thuis door ze na het wassen wellen en even uitlekken in het gootsteenzeefje,ze meteen uit te wringen in een theedoek.Zo is dit karweitje met ruim een halfuurtje geklaard en kunnen ze meteen in het deeg verwerkt worden.
Je wast de krenten/rozijnen idd. om ze schoon in het deeg te kunnen hebben,vaak zit er voor het wassen nog wat restjes zand in en je wil toch liever niet tandenknarsend je sneetje krentebrood/bollen eten.

Afbeelding Afbeelding

Re: Rozijnen/krenten wellen en drogen???

Geplaatst: za 22 jun 2013, 16:46
door stillekracht
Als je ze na het wellen goed spoelt blijft later de kleur van je deeg mooier doordat er minder vervuiling in zit. Kijk maar eens hoe vies het spoelwater is.

Re: Rozijnen/krenten wellen en drogen???

Geplaatst: za 22 jun 2013, 19:44
door Levensplezier
Fijn die wetenschap op dit forum. Ik had al gehoopt dat Cor een beetje meer licht kon werpen op mijn duisternis ^)^ Dank je Cor en ook het naspoelen is een goed idee lijkt me.

Re: Rozijnen/krenten wellen en drogen???

Geplaatst: ma 24 jun 2013, 14:05
door brood daar zit wat in
Ik heb even mee zitten lezen. Als ik er aan denk dat doe ik ze ook de avond van te voren wellen en kunnen ze de hele nacht drogen.
Goed om te weten dat het dus ook kan zoals Bakker Cor doet, ik wil nog wel eens op de dag zelf bedenken dat ik NU een krentenbrood wil maken en laat het dan omdat de rozijnen dan niet geweld zijn...
Vanaf nu verleden tijd ;)

Re: Rozijnen/krenten wellen en drogen???

Geplaatst: ma 24 jun 2013, 14:35
door TigerManZ
Is het dan ook mogelijk om de krenten te wassen en drogen en ze daarna te bewaren in een wekpot?
Eventueel een poosje drogen in de oven bij 70 graden met de deur op een kier zodat vocht kan ontsnappen?
Op die manier staan ze schoon klaar voor gebruik.
Of zijn de krenten na het wellen en drogen beperkt houdbaar?

Re: Rozijnen/krenten wellen en drogen???

Geplaatst: ma 24 jun 2013, 17:35
door bakplaat
Dat zou ik niet doen Han ;B ...De bedoeling van het wassen/wellen (denk ook aan zwellen) is dat de krenten/rozijnen tijdens het wellen wat vocht absorberen en zo enigszins soepel kunnen worden.
Zou je ze daarna weer totaal op laten drogen en willen bewaren in een weckpot,wat uiteraard wel kan,maar dan zit je als je ze weer wil gaan gebruiken met kurk/gort droge krenten/rozijnen,die even stug zullen zijn als toen je ze kocht.Het voordeel is dan dat ze wel goed schoon zijn,maar te droog en zullen dan ook nog wat vocht aan je deeg onttrekken..Niet doen dus.

Re: Rozijnen/krenten wellen en drogen???

Geplaatst: ma 24 jun 2013, 22:38
door TigerManZ
oké, duidelijk antwoord Cor :G