Pagina 1 van 1

wat, wanneer toevoegen

Geplaatst: za 30 nov 2013, 21:23
door snoetekind
mijn vraag , ik heb laatst tutti frutti toegevoegd aan het deeg. maar deze had ik zo gekocht en niet nog eens zelf geweld, ik vond het wel lekker, maar is het toch lekkerder als je deze wel welt, ik knipte ze in dunne reepjes, en ze voelde niet droog aan , ook niet in het brood. verder heb ik vers geraapte hazelnoten die nog vol van olie zijn in hun dop, deze deed ik iets vergruist er ook doorheen+ verse dadels geknipt in sliertjes
ik noem het maar een vruchten noten brood!?
wat ik wellicht niet goed deed was het verdelen ervan.

wanneer voeg je het toe?, in de eerste kneed sessie of later bij het bollen en zo ja ; hoe verdeel je het dan netjes over het hele deeg, zonder de rijs er weer uit te laten gaan. ik lees graag jullie ervaring/ idee hierover/ gr monique

Re: wat, wanneer toevoegen

Geplaatst: za 30 nov 2013, 21:36
door Ballie
Dergelijke ingrediƫnten voeg je pas aan het deeg toe nadat het volledig is gekneed. Doe dit het liefst altijd met de hand, omdat het in de machine makkelijk kapot gekneed kan worden. Dat zal voor de noten niet zo'n probleem zijn, maar voor vruchten wel.

De noten zijn denk ik (in dit geval) nog rauw. Ik denk dat ze meer smaak afgeven wanneer je ze eerst roostert, hetzij in de oven, hetzij in een koekepan. De gedroogde vruchten kun je eerst een half uurtje in warm water laten wellen, als je maar wel zorgt dat ze, voor je ze aan het deeg toevoegt, goed afdroogt. Anders kan je deeg te nat worden.

Re: wat, wanneer toevoegen

Geplaatst: za 30 nov 2013, 21:47
door snoetekind
dank voor je snelle antwoord, ik vraag mij af als ik de vruchten vocht op laat zuigen of het in het brood niet nat/ klef word ( of moet ik ze uitknijpen)) , en als je een snee eet, je een natte boterham eet ^)^ ^)^ /
de noten eest roosteren is een leuk idee , ik hoor wel vaker dat de smaak toeneemt, ik ga dat de volgende keer zo doen. ben benieuwd.
trouwens ik doe eenvoudig ;en alles met de hand en klein oventje; elke week, 2 verse broden.
heerlijk!! :rofl2: :rofl2: nu ik het er toch over heb; ik smeer nog een broodje.
dank en groetjes monique

Re: wat, wanneer toevoegen

Geplaatst: za 30 nov 2013, 23:12
door bakplaat
snoetekind schreef:ik vraag mij af als ik de vruchten vocht op laat zuigen of het in het brood niet nat/ klef word ( of moet ik ze uitknijpen)) , en als je een snee eet, je een natte boterham eet ^)^ ^)^ /
Je zou de vruchten eerst kunnen wellen = vocht op laten zuigen en ze dan even kunnen uitwringen in een theedoek, zoals ik dat ook doe na het wassen en wellen van krenten en rozijnen.

Afbeelding Afbeelding

En zoals je Tutti Trutti gebruikt die je in kleine stukjes wilt snijden, is dit het moment om dat te doen,het fruit zal na het wellen zeker gemakkelijker te snijden zijn.Kneed ze zoals Ballie ook al zegt dan handmatig door je deeg en je zult geen last hebben van 'natte boterhammen'.
Zou je ze machinaal doorkneden, draai je ze niet alleen (gedeeltelijk) kapot, maar het deeg en uiteindelijk je brood zal er wat grauw en goor uitzien. :yugh:

Re: wat, wanneer toevoegen

Geplaatst: za 30 nov 2013, 23:50
door lekkermelig
Ik snap best dat je in je machine je noten en rozijnen tot prut kan draaien.
Maar met een beetje beleid gaat het in een machine ook goed. Zelf heb ik een Bear en meestal mik ik na het kneden de noten en rozijnen erin en laat de zaak hooguit nog een minuutje draaien. Gaat eigenlijk altijd probleemloos.

Wil

Re: wat, wanneer toevoegen

Geplaatst: zo 01 dec 2013, 00:09
door bakplaat
In de echte bakkerij kennen we dit probleem niet hoor. Het zou ook onbegonnen werk zijn,om door een deeg van bijv. 50 kg. bloem nog eens 50 kg. krenten/rozijnen handmatig door te kneden. :mrgreen:
Maar bij een deegje van een kilo kneed ik ze er wel handmatig door.

Re: wat, wanneer toevoegen

Geplaatst: zo 01 dec 2013, 01:41
door Ballie
In de bakkerij worden doorgaans ook iets andere machines gebruikt dan die we thuis gebruiken.

Re: wat, wanneer toevoegen

Geplaatst: zo 01 dec 2013, 14:50
door eric
lekkermelig schreef:Ik snap best dat je in je machine je noten en rozijnen tot prut kan draaien.
Maar met een beetje beleid gaat het in een machine ook goed. Zelf heb ik een Bear en meestal mik ik na het kneden de noten en rozijnen erin en laat de zaak hooguit nog een minuutje draaien. Gaat eigenlijk altijd probleemloos.

Wil
Olalala,

Dit is ook mijn werkwijze, en deze methode verloopt probleemloos zowel met de "Artisan met speciale deeghaak" als met de "Rofco Kn4".
Al moet gezegd (en daar heb je gelijk in Ballie)
dat het met de meer profesionele Rofco beter verloopt dan met de Artisan
Wanneer ik noten graag klein vermalen wil, doe ik ze er al in vanaf het begin en de vruchten altijd op het laatst.
Wellen van de vruchten doe ik meestal niet, ik kieper ze er zo in.
Ik geef de voorkeur aan de iets drogere en hardere stukjes vruchten in het brood.
Voor mij hoeft het niet zo zacht en plakkerig te zijn.

eric