Enerzijds zou het ovenrijs kunnen bevorderen ?
Graag had ik geweten hoe het precies zit, met vocht in de oven toevoegen

Alvast bedankt,
buitenhuis schreef:Brood bakken, doe niet meer als 2% verse gist op de hoeveelheid meel. 500 gr meel = 10 gr gist.
Maak van tevoren een zetsel( BV ) dat is 250 gr meel + suiker +gist en 250 gr Vocht, WATER of MELK temperatuur 25 graden.
Meng dit goed onder elkaar en laat het afgedekt een 1uur staan rusten.
Dit zetsel geeft een veel betere ontwikkeling van de rijsttijden er na, en het brood krijgt een betere smaak ontwikkeling
Dan de rest van het meel of bloem er bij doen en de verdere ingrediënten en het deeg kneden , tot het goed is ??? als je dan een stukje deeg pakt, en het uit elkaar trekt, met twee handen krijg je een dun vliesje, ziet zoals bij kauwgum.Dan is het kneden van het deeg klaar.
Laat dit weer rijzen een 30 min afgedekt.
Dan het deeg opbollen, maar niet te hard duwen anders duw je de deeg kapot, het moet een mooie gladde bol worden.
Laat dit 30 min rusten,afgedekt dit is voor het uit drogen, dat er geen harde korst op komt.
Dan het deeg in de gewenste vorm rollen nadat alle lucht bellen er uit zijn geslagen.
Dit dan ongeveer 1 a 2 uur laten rijzen maakt de boven kant van het brood regel matig nat, maar niet te veel.
Oven temperatuur 250/240 graden , het brood in de oven doen en bespuiten met een plantenspuit, dit na 1minuut herhalen, de oven terug zetten naar 210 graden.
De bak vorm na 20 min draaien, zodat aan alle kanten het brood mooi kan bakken.
Baktijd 35 a 45 min, als het brood uit de oven komt met boter of water de glans geven.
Je kunt een LEEG klein bakblik in de oven zetten als je de oven aan zet, deze krijgt dan ook de temperatuur van de oven, doe het gewenste brood in de oven en vul meteen het kleine bak blik met warm water, zo ontstaat er ook stoom in de oven.Maar het moet niet stomen blijven, na 1 minuut het kleine bakblik uit de oven halen.
Iedere oven is anders en niet elke meel soort is gelijk dit verschild sowieso, ieder jaar. het is een natuurproduct.
Brood Recept: Bruinbrood
250 gr witte bloem
250 gr tarwe meel
250 gr water ( ongeveer) dit licht aan de kwaliteit van de bloem en meel soort af, dit is altijd weer anders. water 25 graden.
2 % gist = 10 gr
2% zout= 10gr
3% boter= 15gr
3% suiker= 15gr
Men kan ook de suiker vervangen door een eetlepel stroop.
evt. 1 theelepel cacao toevoegen voor de kleur.
Maar begin met het zetsel zoals boven is aangegeven .
Veel succes.
Ook de hoeveelheid vocht is afhankelijk van de kwaliteit van de meel soort.
Als er vragen zijn dan beantwoord ik die graag.
Jo Buitenhuis.
Ballie schreef:Erik, ik deel jouw mening in deze. Ik vroeg mij al af waarom de TS dit (totaal overbodige) onderwerp in hemelsnaam heeft geplaatst. De hier geboden informatie is nl al op meerdere plekken op het forum terug te vinden.
Toen de TS vervolgens het complete bericht in de quote zette en daarin (onherkenbaar) wat aanvullingen plaatste was voor mij de maat vol.De TS krijgt van mij een waarschuwing. Ik had het onderwerp in eerste instantie gesloten, maar toen merkte ik dat het deel uitmaakte van een groter onderwerp. Het onderwerp is dus weer geopend.
Ik ga de berichten wel laten staan, zodat toekomstige leden ook kunnen zien dat dit niet wordt getolereerd.
Denk er net zo over had er aanvankelijk nog op willen reageren, maar dit bleek in eerste instantie onmogelijk.(gesloten)Ballie schreef:Erik, ik deel jouw mening in deze. Ik vroeg mij al af waarom de TS dit (totaal overbodige) onderwerp in hemelsnaam heeft geplaatst. De hier geboden informatie is nl al op meerdere plekken op het forum terug te vinden.
Peetje schreef: Het bakje water, wanneer haal je het eruit. Kwartier en niet eruit bij zachte bollen?
bakplaat schreef: Stoom (bakje heet water) in de oven dient om het laatste deel van het rijsproces (ovenrijs/bakrijs) beter te laten verlopen.
In een vochtige bakruimte kan het brood nog wat langer uitrijzen, zonder dat er meteen een korst kan ontstaan.
Zodra dat het brood gaat kleuren kun je de stoom weghalen en het brood verder gaar laten bakken.
Anders is het met zachte broodjes...voor een lekker zacht korstje mag je het gerust de hele baktijd in de oven laten.