Harde en zachte tarwe. Om melig van te worden.
Geplaatst: vr 21 mar 2014, 20:23
Tijdens mijn zoektocht naar de oorzaak van misbaksels kwam ik er al snel achter dat meel niet zomaar meel is en bloem niet zomaar bloem. Er blijkt 'n wereld van verschil te bestaan tussen gemalen tarwe soorten.
Bloem is meel, 't is wit en je koopt 't bij de supermarkt, dacht ik altijd.
En zolang je er slechts drumsticks doorheen wentelt om die 'n krokant korstje te geven en vervolgens te frituren is verdere kennis van het product niet echt belangrijk natuurlijk.
Maar als je brood gaat proberen te bakken met diezelfde bloem, dan lukt dat niet. Er komt van alles van, maar geen geurig, smaakvol brood. Mijn eerste misbaksels waren zelfs de vogels nog te min. Na verwoed pikken in de restanten van wat mijn ontbijt had moeten zijn, gaven zelfs de logge duiven het op.
Hoe kan dit zo mislukken? Google is je vriend.
Wat bleek? je kan niet zomaar van elk pak patentbloem brood bakken, zoals te lezen is onder deze link:
http://www.dekooktips.com/warenkennis/g ... /tarwe.htm
Maar waarmee dan wel? En hoe kan je weten of je de goede soort meel hebt? Op de etiketten staat niets over gluten. Het eiwit gehalte staat meestal wel vermeld maar komt voor witte bloem nooit boven de 11% terwijl dat toch hoger zou moeten zijn volgens de info.
Zelfs bloem van de molen Hermus in Made komt niet verder dan 10,8 %. En die maalt graan afkomstig uit Nederland, wat dus niet echt geschikt blijkt te zijn voor de broodbakkerij omdat in ons land vrijwel alleen zachte tarwe wordt geteeld.
Misschien dat iemand op dit forum 'n idee heeft hoe dat nou zit met bakkersmeel. Waar moet ik op letten als ik 'n zak meel koop?
Bloem is meel, 't is wit en je koopt 't bij de supermarkt, dacht ik altijd.
En zolang je er slechts drumsticks doorheen wentelt om die 'n krokant korstje te geven en vervolgens te frituren is verdere kennis van het product niet echt belangrijk natuurlijk.
Maar als je brood gaat proberen te bakken met diezelfde bloem, dan lukt dat niet. Er komt van alles van, maar geen geurig, smaakvol brood. Mijn eerste misbaksels waren zelfs de vogels nog te min. Na verwoed pikken in de restanten van wat mijn ontbijt had moeten zijn, gaven zelfs de logge duiven het op.
Hoe kan dit zo mislukken? Google is je vriend.
Wat bleek? je kan niet zomaar van elk pak patentbloem brood bakken, zoals te lezen is onder deze link:
http://www.dekooktips.com/warenkennis/g ... /tarwe.htm
Maar waarmee dan wel? En hoe kan je weten of je de goede soort meel hebt? Op de etiketten staat niets over gluten. Het eiwit gehalte staat meestal wel vermeld maar komt voor witte bloem nooit boven de 11% terwijl dat toch hoger zou moeten zijn volgens de info.
Zelfs bloem van de molen Hermus in Made komt niet verder dan 10,8 %. En die maalt graan afkomstig uit Nederland, wat dus niet echt geschikt blijkt te zijn voor de broodbakkerij omdat in ons land vrijwel alleen zachte tarwe wordt geteeld.
Misschien dat iemand op dit forum 'n idee heeft hoe dat nou zit met bakkersmeel. Waar moet ik op letten als ik 'n zak meel koop?