Pagina 1 van 1

24 uurs brood

Geplaatst: zo 11 mei 2014, 20:49
door omaatje
Pas heb ik ergens gelezen dat brood veel lekkerder is als je het lang laat rijzen.
Wel 24 uur.
Prima ik heb wel geduld - maar hoe pak je dat het beste aan.
Moet het echt twee keer gekneed worden? Ik gebruik speltmeel voor 2/3.
Waar kan ik het best het deeg laten rijzen?
Ik heb het een aantal keer 's avonds gekneed en daarna in de vorm in de koelkast nacht bewaard.
Daarna eruit gehaald - is dan al wel een stuk gerezen.
Mag het dan nog gekneed worden?
Zijn er meer mensen die het zo lang laten rijzen?

Het klopt inderdaad dat het brood dan veel meer smaak heeft.

Re: 24 uurs brood

Geplaatst: zo 11 mei 2014, 21:25
door TigerManZ
Op ongeveer alle vragen kan ik met ja antwoorden.

En rijzen op een beetje warme plaats alleen als je het langzaam en lang wilt laten rijzen kan dat ook op een koele plaats.
Ik las in het voorstel topic dat je man een rijskast heeft gebouwd, dat is een prima omgeving om deeg te laten rijzen.

Hoe je een lange rijs aanpakt, nou neus maar eens wat rond hier op het forum, daar is al wel vaker ever geschreven.
Door een lange rijstijd heb je meer smaakontwikkeling, dus.... ik zou zeggen probeer het eens.

Re: 24 uurs brood

Geplaatst: zo 11 mei 2014, 21:51
door Ballie
Nee, niet twee maal kneden. Da's een recept voor mislukking. Wat je wèl doet is het volgende:

Deeg kneden en vervolgens laten rijzen tot het is verdubbeld.
Dan doorslaan, (dus NIET kneden).
Doorslaan is alleen platdrukken zodat de grote luchtbellen eruit zijn.
Vervolgens opbollen en 15 á 20 minuten laten rusten.
Nog eens doorslaan en tot een brood vormen.
Nu nog eens laten rijzen tot het bijna in omvang is verdubbeld.
Afbakken tot de kern een temperatuur heeft van meer dan 95 graden (het brood is dan gaar).

De hoeveelheid meel/bloem die je nodig hebt is een vijfde van de inhoud van je broodblik. Is de inhoud bijv. 1 liter, dan is de hoeveelheid meel/bloem 200 gram. In de praktijk zul je uitkomen op een blik van ca. 3 liter. Dit zou dan een meelgewicht van 600 gram betekenen. De werkelijke hoeveelheid voor jouw blik(ken) zul je zelf uit moeten rekenen.

De beste plek om te rijzen? Da's maar net wat je wilt. Moet het langzaam rijzen? Dan op een koele plek, moet het wat sneller, dan juist op een warmere plek. Over het algemeen kun je een deeg goed laten rijzen in een met plastic afgedekte kom. Gewoon op kamertemperatuur. Dan heeft een deeg over het algemeen tussen de 40 en de 60 minuten nodig om te rijzen. Maar laat je niet leiden door de klok, kijk altijd naar het deeg. Er is geen standaard tijd aan te geven hoe lang een deeg moet rijzen.

Een nacht in de koeling is goed te doen. Mogelijk moet je dan wel minder gist gebruiken. Da's een kwestie van uitproberen wat voor jou het beste werkt. Een brood dat langer de tijd heeft gehad zal zeker anders (beter) smaken.

Zoals ik hierboven al opmerkte is het niet de bedoeling dat je het deeg na het rijzen nog gaat kneden.

Re: 24 uurs brood

Geplaatst: zo 11 mei 2014, 22:53
door ronnievk
Hoi Omaatje,

Het maakt natuurlijk nogal verschil of je met gist of desem bakt. Desembrood kun je gerust een nacht bij kamertemperatuur laten rijzen. Wat ik vaak doe is: 's ochtends of 's middags mijn desem aanvullen (of een poolish maken), 's avonds deeg kneden en dit gedurende de nacht op kamertemperatuur laten rijzen. Dan 's ochtends doorslaan en in een broodvorm of rijsmandje dan 2 tot 3 uur later afbakken. Dan is het meestal net voor de lunch klaar.

Groet,
Ronnie.

Re: 24 uurs brood

Geplaatst: ma 12 mei 2014, 09:47
door omaatje
Bedankt allemaal voor jullie reacties.
Het is dus gewoon veel lezen, proberen en doorzetten.
Een douchemuts, waar ik Levina over hoorde lijkt me ook wel wat.
Waar koop je die weggooi dingen?
Is er een webwinkel waar je bakkersbenodigdheden kunt bestellen die vertrouwd is en ook nog eens niet duur?

Re: 24 uurs brood

Geplaatst: ma 12 mei 2014, 10:22
door Bakmiep
Ik heb weggooi douchemutsen gekocht bij de Sligro.

Re: 24 uurs brood

Geplaatst: ma 12 mei 2014, 11:28
door Melinda
Bakmiep schreef:Ik heb weggooi douchemutsen gekocht bij de Sligro.
Waarom heb ik die niet gezien? :( Op welke afdeling, Bakmiep? :?:
Zijn die hetzelfde als de hotel douchecaps?

Re: 24 uurs brood

Geplaatst: ma 12 mei 2014, 11:50
door Bakmiep
Bij de doucheschuim en shampoo's enzo. Een doos met 50 stuks voor 9,95 ex Btw. Ik ben nog zoekende voor goedkopere.

Afbeelding

Re: 24 uurs brood

Geplaatst: ma 12 mei 2014, 12:26
door Melinda
Oké Bakmiep, goed om te onthouden. Komt op 24 cent per douchemuts, maar die kun je best vaker gebruiken hoor. Doe ik ook. Dus dan valt het wel weer mee. :D

Re: 24 uurs brood

Geplaatst: ma 12 mei 2014, 12:41
door Bakmiep
Als de muts schoon in gebleven dan gebruik ik de muts vaker, maar is het deeg er tegenaan gekomen en zit er deeg of olie aan dan gooi ik de muts weg.

Re: 24 uurs brood

Geplaatst: ma 12 mei 2014, 14:37
door lekkermelig
Ik dacht al maanden dat ik nog eens wat van die douchemutsen wil kopen.
Maar ik heb ook een paar grote bakmatten liggen (koopje van de lidl). Tegenwoordig leg ik die eigenlijk altijd over mijn deegbakken. Met een matje kan ik twee grote bakken (2 x 2.5kg deeg) afdekken en ze gaan min of meer eeuwig mee. Dus ik kom zelden tekort. Ik zal er bij een baksessie wel eens een foto van maken.
Dat werkt alleen niet zo goed als je een hele bakplaat wil afdekken, en daar gebruik ik dan meestal van dat bubbeltjes plastic voor, of als ik echt niets beters heb huishoudfolie.

Wil

Re: 24 uurs brood

Geplaatst: ma 12 mei 2014, 15:25
door Ballie
Ik neem meestal pedaalemmerzakken. De onderkant eraf en vervolgens beide zijkanten opensnijden. heb je twee stuks folie die perfect geschikt zijn om het deeg mee af te dekken. Zet het meestal met een post-elastiek vast om de kom en ze zijn meerdere malen te gebruiken. Ik gebruik hiervoor de pedaalemmerzakken van de Hema. Die zijn van een stevige plasticsoort gemaakt...

Re: 24 uurs brood

Geplaatst: ma 12 mei 2014, 18:49
door bakplaat
Bakmiep schreef:Als de muts schoon in gebleven dan gebruik ik de muts vaker,
maar is het deeg er tegenaan gekomen en zit er deeg of olie aan dan gooi ik de muts weg.
Dan hoef je de muts nog niet weg te gooien Bakmiep. Keer hem binnenstebuiten,veeg de droge deegresten eraf en gebruik 'm nogmaals.

Denk aan de reclamespot van vroeger van Zeeuws Meisje (margarine) 'Ons bin Zunig...Geen cent teveel' :D,

Zo hadden we vroeger verschillende van die leuke spreukentegels aan de muur van het toilet,
helaas zijn ze verdwenen. :mrgreen:

Maar een vergeet ik nooit meer: 'Gebruik in deze dure tijden...Het papier aan beide zijden' :rofl2: :rofl2:

Re: 24 uurs brood

Geplaatst: ma 12 mei 2014, 20:32
door Rik R
Blijkt dat de hema nogal in trek is de laatste tijd. :roll:
Gebruik namelijk een douchemuts van 2,-.
Zijn heel makkelijk om het eventuele deeg van af te poetsen, en van sterke kwaliteit.
Ze komen zelfs goed uit de wasmachine.

Ben dan wel een import Zeeuw, maar heb er toch het een en ander van meegekregen :mrgreen:

Re: 24 uurs brood

Geplaatst: ma 12 mei 2014, 20:59
door Bakmiep
Die wegwerp scheuren snel. Zijn maar heel dun. Als er deeg aan zit dan meestal ook zonnenbloemolie. Krijg je er niet af zonder de muts heel te houden, dus gaat dan bij het plastic afval.

Re: 24 uurs brood

Geplaatst: ma 12 mei 2014, 21:00
door Kneedhaak63
Die douchemutsen moet ik ook nog eens halen, maar Hema Gulpen heeft niet alles in assortiment :roll:

Wel had blokker onlangs mengkommen van 3 liter incl spatdeksel ( los kijkgatdeksel), super met desembroden.
Gelijk 2 meegenomen https://www.rostimepalshop.nl/bereiden/ ... r-wit.html

Re: 24 uurs brood

Geplaatst: ma 12 mei 2014, 21:47
door omaatje
Ha, ha Rik import Zeeuw!
Ik ben een rasechte! En zuunig or!
Zelfs geboren in jouw woonplaats Vlissingen.
Ik hou wel van hergebruik van spullen dus zal de Hema eens op gaan zoeken van de week.

Re: 24 uurs brood

Geplaatst: ma 12 mei 2014, 22:21
door Rik R
@ Omaatje: :rofl2: Grappig !
Hoop dat je er succes mee hebt, evenals met het bakken.

@ Erwin: Ook een goeie tip hoor ! bedankt. :2th:

Re: 24 uurs brood

Geplaatst: ma 12 mei 2014, 23:13
door Ballie
Och, ik ben geen zeeuw, heb er voor mijn werk wel veelvuldig rondgereden, (eerst in een geel autootje met 3 rode letters, en later voor een vleesverwerkend bedrijf uit Spike City en Middelburg), maar ik heb een gloeiende hekel aan verspilling. Heeft niets met zuinigheid te maken, maar meer met efficiëntie.

Mijn insteek is: Weggooien kan altijd nog...

Re: 24 uurs brood

Geplaatst: di 13 mei 2014, 00:39
door Levinebaktbrood
Ik vind de douchemutsen van de Sligro te dun, gaan te snel kapot.

De douchemutsen die ik gebruik gaan maanden mee, uiteindelijk dan toch voordeliger ^)^.

Re: 24 uurs brood

Geplaatst: di 13 mei 2014, 00:55
door moedertje2
Wibra heeft stevige douche mutsen voor 1.- pst. :2th: Je kan ze echt super lang gebruiken, en zijn makkelijk schoon te maken.

Afbeelding

Re: 24 uurs brood

Geplaatst: di 13 mei 2014, 01:21
door lekkermelig
Ik vind deze prachtig, vooral die strik :G

Re: 24 uurs brood

Geplaatst: di 13 mei 2014, 12:37
door Kneedhaak63
Mooie douchemuts, maar een stevige transparante uitvoering is net wat handiger ;)

Re: 24 uurs brood

Geplaatst: di 13 mei 2014, 13:15
door Bakmiep
Rik R schreef:Blijkt dat de hema nogal in trek is de laatste tijd. :roll:
Gebruik namelijk een douchemuts van 2,-.
Zijn heel makkelijk om het eventuele deeg van af te poetsen, en van sterke kwaliteit.
Ze komen zelfs goed uit de wasmachine.

Ben dan wel een import Zeeuw, maar heb er toch het een en ander van meegekregen :mrgreen:
Als ik weer eens bij de Hema kom zal ik daar een muts kopen.

Re: 24 uurs brood

Geplaatst: di 13 mei 2014, 18:59
door Cloggie
Fantastische douchemuts moedertje!
Ik ga binnenkort toch ook maar eentje halen, maar dan toch een transparante, ik zie mijn deeg graag :lol:

Re: 24 uurs brood

Geplaatst: di 13 mei 2014, 20:02
door miesje1959
Cloggie schreef:Fantastische douchemuts moedertje!
Ik ga binnenkort toch ook maar eentje halen, maar dan toch een transparante, ik zie mijn deeg graag :lol:
Je kan ook even gluren! ^)^