Pagina 1 van 1

gist wegen

Geplaatst: ma 12 mei 2014, 09:41
door omaatje
Ik vind gist wegen een lastige.
Mijn goede keukenweegschaal geeft toch niet helemaal nauwkeurig grammen aan.
Hoe doen jullie dat?
Een weeglepel is volgens mijn man ook niet helemaal te vertrouwen.

Re: gist wegen

Geplaatst: ma 12 mei 2014, 10:21
door cisje
ik heb het altijd eerst met mijn weegschaal gemeten, nauwkeurig op één gram. Sinds een half jaar een weeg lepel van de lidl. Die vind ik heel fijn en zeer nauwkeurig. Op een tiende gram, wel belangrijk op hem op een vaste ondergrond neer te leggen anders wijkt hij af.

Re: gist wegen

Geplaatst: ma 12 mei 2014, 10:31
door Bakmiep
Ik vind het nadeel van een weeglepel dat je deze maar voor hele kleine hoeveelheden kan gebruiken daar er niet veel in de lepel past. Voor gist en zout handig, maar als je dan bijvoorbeeld ook nog suiker, melkpoeder, noten, water enzo moet afwegen past dat niet en heb je weer een andere weegschaal nodig. Tevens zet ik voordat ik met kneden begin eerst al producten afgewogen klaar. Dus dan zou je, als je meerdere producten met de lepel wil wegen, het van de lepel weer in een bakje moeten doen. Daarom heb ik een weegschaal gekocht, zie link. Weegt net als een weeglepel met 0,1 gram en kan tot 500 gram wegen. Ik heb een stapel plasticbakjes die ik erbij gebruik en weeg zo alle producten af. Voor grotere hoeveelheden gebruik ik mijn keukenweegschaal.

http://www.escali.com/pr500s-high-perci ... gram-scale

Re: gist wegen

Geplaatst: ma 12 mei 2014, 11:26
door Melinda
Ik gebruik de lepelweegschaal met name voor gist en zout. Daarbij gebruik ik de grootste lepel, waarin ik een klein glazen kommetje doe. Dan doe ik de weegschaal aan, zodat ie op nul staat en weeg mijn gist af, vervolgens weer op nul en zout afwegen.
Voor de overige ingrediënten gebruik ik een gewone weegschaal. Werkt uitstekend.

Afbeelding Afbeelding
Klik op foto voor grotere afbeelding.

Re: gist wegen

Geplaatst: ma 12 mei 2014, 11:55
door lekkermelig
Ik heb een tijdje geleden een nieuwe keukenweegschaal gekocht die me tien keer beter beviel als de vorige, omdat ie superplat is en stevig zonder glazen wiebelplaten gewoon tussen de broodplankjes en voorraadbussen geschoven wordt als ie niet gebruikt wordt. Zelfs zo makkelijk dat ik merk dat ik veel sneller een weegschaal pak sinds ik deze heb. Ik had ook een beurer lepelweegschaal van twee tientjes voor afwegen van gist en heel af en toe wat kruiden. Zout en de rest gaat allemaal met de keukenweegschaal. De lepelweegschaal had ik binnen drie weken gesloopt, daarna heb ik maanden zonder gedaan, maar een paar maanden geleden kwam ik er een bij de action tegen voor drie euro. Die doet het eigenlijk net zo goed, vooral voor de kleine hoeveelheden gist. En ik bak eigenlijk vooral met desem, dus die lepel komt niet eens elke week uit de la. Maar voor die drie euro...

Wil

Re: gist wegen

Geplaatst: ma 12 mei 2014, 12:17
door Melinda
Voor het afwegen van alle ingrediënten m.u.v. gist en zout gebruik ik deze weegschaal. Heel duidelijk, werkt op batterijen, maar eventueel ook op stroom. Wel in Engeland besteld bij Bakery Bits. Kosten: €76,77 EUR. Ben er zeer content mee. Gaat pas na 5 minuten automatisch uit, dus je hebt goed de tijd voor alle weeghandelingen.

Afbeelding

Ik had een mooie Domo weegschaal, mooie gladde, glazen weegplaat, heel goed schoon te maken. Prachtig design. Maar bij avond met een grote kom te onduidelijk. Geen achtergrondverlichting, schaduw door de kom. Lastiger om af te lezen.
Vandaar mijn keuze voor deze KD-8000 My Weigh weegschaal.

Re: gist wegen

Geplaatst: ma 12 mei 2014, 12:18
door bakplaat
omaatje schreef:Ik vind gist wegen een lastige.
Mijn goede keukenweegschaal geeft toch niet helemaal nauwkeurig grammen aan.
Hoe doen jullie dat?
Een weeglepel is volgens mijn man ook niet helemaal te vertrouwen.
Zo heel erg nauw komt het ook weer niet Omaatje. ;B Zelf gebuik ik hier thuis ook een (digitaal) keukenweegschaaltje en voor het 'klein goed' ook een lepelweegschaal.

Maar als je je eigen keukenweegschaal en (je man) je 'Lepelweger' niet vertrouwd,wat let je dan nog om een Professionele/Geijkte weegschaal zoals bijv. deze:(0,5-1600 gram) te kopen...Lijkt wel wat op die van Melinda maar deze is geijkt.

Daar hangt dan wel een behoorlijk prijskaartje aan (€.325,- ex. btw.)
Het kost wel wat,maar...dan heb je ook wat. :G

Re: gist wegen

Geplaatst: ma 12 mei 2014, 13:16
door brood daar zit wat in
Mooi Melinda! Snap dat je daar heel blij mee bent!

Zelf gebruik ik een digitale keukenweegschaal en voor het zout en gist een lepelweegschaal. Zou niet anders meer willen. Zeker als ik de prijzen zie van geijkte weegschalen :shock:

Re: gist wegen

Geplaatst: ma 12 mei 2014, 14:22
door Ballie
Een geijkte weegschaal is hartstikke leuk, maar als je die geijkt wilt houden, dan zul je hem 2 maal per jaar moeten laten ijken. Maar een geijkte weegschaal is vooral belangrijk wanneer je de weegschaal beroepsmatig gebruikt. Voor privé- of hobbymatig gebruik zou ik daar geen geld aan uitgeven. Het beetje dat een doodgewone HTK weegschaal afwijkt is te verwaarlozen en voor eigen gebruik niet van belang.

Voor wat betreft het afwegen van kleinere hoeveelheden is de lepelweegschaal een prima alternatief. Ik gebruik 'm zelf inmiddels ook alweer geruime tijd en ik zou 'm niet meer willen missen. Voor gist, zout en moutmeel wordt 'ie standaard gebruikt. Voor overige ingrediënten, zoals boter, olie, suiker, water en meel/bloem gebruik ik de gewone HTK weegschaal. Die hoeveelheden zijn over het algemeen zo groot dat een paar gram meer of minder niet echt verschil maakt in het resultaat.

Overigens, voor de duidelijkheid, met HTK bedoel ik "Huis Tuin en Keuken"... :mrgreen:

Re: gist wegen

Geplaatst: ma 12 mei 2014, 14:43
door bakplaat
Oké Ballie dat een geijkte weegschaal hartstikke leuk is weet ik zelf ook wel en van het regelmatig laten herijken (IJkwezen) ook...We hebben deze controles vroeger in de bakkerij genoeg gehad.

Maar ik had dit advies om zo'n professioneel exemplaar aan te schaffen,aan Omaatje gegeven omdat ze haar eigen weeg/lepelweger niet nauwkeurig genoeg vindt.

Uiteraard zou ik dit zelf niet doen,met een keukenweegschaaltje en evt. een 'Lepelweger' erbij, kun je in je hobbybakkerij heel goed werken.Wat mij betreft hoeft het zoals al gezegd,allemaal echt niet zo op de gram nauwkeurig te zijn.En zou ik er ook niet meer €€ aan uitgeven dan noodzakelijk. ;K

Re: gist wegen

Geplaatst: ma 12 mei 2014, 14:58
door miesje1959
Ik weeg alles on een gewone digitale keukenweegschaal.
Een lepelweger gebruik ik voor afwegen van gist en zout.

Re: gist wegen

Geplaatst: ma 12 mei 2014, 16:38
door Ballie
@Bakplaat: Dat begreep ik ook wel, maar ik wilde voorkomen dat Omaatje een dure weegschaal aan zou schaffen die ze eigenlijk helemaal niet nodig heeft. Nu mag een hobby natuurlijk best geld kosten, maar je kunt het ook overdrijven.

Maar wat ik vooral duidelijk probeerde te maken is dat een weegfout van een paar gram bij bloem, of van een paar tienden van grammen op gist of zout helemaal niet zo'n probleem is. Hoe groter de hoeveelheden hoe groter de afwijking mag zijn (in grammen). Procentueel gezien moet je denk ik proberen om niet er meer dan + 2 á 3% buiten de af te wegen waarden te komen.

Re: gist wegen

Geplaatst: ma 12 mei 2014, 16:58
door Jron
Ik gebruik ook een lepelweegschaal. Erg handig.

Een digitale weegschaal kan ook. Ik gebruik zo nu allebei. Zout, suiker en gist op de lepelweegschaal. De rest op de digitale weegschaal.

Re: gist wegen

Geplaatst: di 13 mei 2014, 22:15
door omaatje
Ha, ha wat een adviezen!
Ballie ik was echt niet van plan om een geijkt exemplaar aan te schaffen hoor. Dat kan ik me niet permitteren.
Ik ga maar eens op zoek naar een weeglepel bij de Action denk ik.
Wel fijn om te weten dat ik dus niet pietje precies hoef te zijn.
De digitale weegschaal die ik nu heb is voor bloem e.d. prima.

Re: gist wegen

Geplaatst: di 13 mei 2014, 22:35
door Ballie
Met een doodgewone HTK weegschaal kun je ook je gist en zout e.d. afwegen hoog, hebben de meeste forumbewoners en ikzelf incluis ook jaren gedaan. Volgens mij was Levine de eerste met een lepelweegschaal. Toen deze (volgens mij vorig jaar) ineens makkelijker verkrijgbaar werden via zaken als de Lidl, Aldi en Action zijn meerdere forumleden hiermee gaan werken.

Re: gist wegen

Geplaatst: wo 14 mei 2014, 15:51
door Linda810
Ik heb deze: http://www.elektrokoopjes.nl/beurer-ks3 ... weegschaal

Weegt op 0,1 gram nauwkeurig en je krijgt er een ijk-gewichtje bij. Hij is wel wat smal, dus een grote kom (met brede onderkant) staat er niet altijd stabiel op. Voor mij geen probleem; ik weeg alles afzonderlijk af voordat ik begin.

Re: gist wegen

Geplaatst: wo 14 mei 2014, 17:03
door lekkermelig
Linda810 schreef:Ik heb deze: http://www.elektrokoopjes.nl/beurer-ks3 ... weegschaal

Weegt op 0,1 gram nauwkeurig en je krijgt er een ijk-gewichtje bij. Hij is wel wat smal, dus een grote kom (met brede onderkant) staat er niet altijd stabiel op. Voor mij geen probleem; ik weeg alles afzonderlijk af voordat ik begin.
Ja, dat leek mij nou ook een mooi weegschaaltje. Er zijn er niet zoveel die zo nauwkeurig wegen en ook nog in de kilogram range kunnen wegen. Ik had hem bijna gekocht, en toen kwam ik mijn Action weeglepel tegen..
Het nadeel van deze weegschaal lijkt me ook het max gewicht. Ik gebruik vaak een kom met 2,5 kg aan ingredienten, en deze kan maar tot 2.

Wil

Re: gist wegen

Geplaatst: wo 14 mei 2014, 17:10
door Linda810
lekkermelig schreef:Het nadeel van deze weegschaal lijkt me ook het max gewicht. Ik gebruik vaak een kom met 2,5 kg aan ingredienten, en deze kan maar tot 2.

Wil
Klopt! Gelukkig valt dat mee wanneer je vooraf alles apart weegt.

Re: gist wegen

Geplaatst: wo 14 mei 2014, 17:46
door Levinebaktbrood
Melinda schreef:Voor het afwegen van alle ingrediënten m.u.v. gist en zout gebruik ik deze weegschaal. Heel duidelijk, werkt op batterijen, maar eventueel ook op stroom. Wel in Engeland besteld bij Bakery Bits. Kosten: €76,77 EUR. Ben er zeer content mee. Gaat pas na 5 minuten automatisch uit, dus je hebt goed de tijd voor alle weeghandelingen.

Afbeelding

Ik had een mooie Domo weegschaal, mooie gladde, glazen weegplaat, heel goed schoon te maken. Prachtig design. Maar bij avond met een grote kom te onduidelijk. Geen achtergrondverlichting, schaduw door de kom. Lastiger om af te lezen.
Vandaar mijn keuze voor deze KD-8000 My Weigh weegschaal.
Naast mijn lepelweegschaal heb ik ook bovenstaande weegschaal. Echt een super weegschaal. Ik heb er al zoveel gehad, maar deze is echt de beste. Handig bij dit model is ook dat hij in procenten (bakkersformule) kan wegen.

Re: gist wegen

Geplaatst: do 15 mei 2014, 20:44
door omaatje
Boodschappen gedaan: weeglepel bij de Action - getest en voldoet prima.
Ook nieuwe beslagkom bij de Hema - staat lekker stevig op het aanrecht door anti-slip.
Morgen ga ik voorbereidingen treffen voor een lekker krentenbrood.
En oh ja. Mijn zuurdesem in de rijskast gedaan en eindelijk begint hij te verdubbelen.
Ga het echt leuk vinden :D :D :D

Re: gist wegen

Geplaatst: do 15 mei 2014, 20:49
door cisje
omaatje schreef: Ga het echt leuk vinden :D :D :D
Dat is de bedoeling:grin:

Re: gist wegen

Geplaatst: vr 06 mar 2015, 19:36
door 24zeven
hmm.
Leuk te lezen allemaal.
Ik denk dat deze weegschaal (palmscale 8) ook al volstaat voor het afwegen van een enkel brood van 500 a 600 gram.
Hij is daarbij nauwkeurig genoeg en klein genoeg om de weeglepel achter wege te laten. :D

Re: gist wegen

Geplaatst: vr 06 mar 2015, 20:34
door Ballie
Ik denk alleen dat een weeglepel een stuk goedkoper is dan die palmscale...

Re: gist wegen

Geplaatst: za 07 mar 2015, 14:53
door Riet
Ik gebruik de zelfde weegschaal en lepel als Melinda en Levine ik vind ze erg handig en goed wegen.

Re: gist wegen

Geplaatst: di 17 mar 2015, 20:36
door 24zeven
Een weeglepel kan ook...
Ieder zo zo'n ding. ;)

Persoonlijk hou ik van 1 weeg apparaat waar ik alles mee kan doen. Dat scheelt ruimte in een kleine keuken. Alle beetjes helpen... ;B

Re: gist wegen

Geplaatst: ma 26 sep 2022, 10:50
door De Broodvirtuoos
Het nadeel van de wat grotere digitale weegschalen is deze bij kleinere gewichten niet nauwkeurig meer wegen. Wat overigens ook staat aangeven in de handleiding.
Een oplossing kan zijn -wanneer je bijv. 2 gram gist nodig heb- om 6 gram af te wegen, en deze vervolgens in 3 gelijke stukjes te verdelen.

Ik heb dit probleem getackeld, door bij Bouwhuis een precisieweegschaaltje te kopen. Voor het geld hoef je het niet te laten (ca. €10,-)

Afbeelding