Pagina 1 van 1

oventemperatuur

Geplaatst: wo 19 nov 2014, 18:13
door Rob van Rotterdam
Hallo allemaal,
In de keuken hebben we een houtgestookt fornuis. Daar koken we op. De oven in dat fornuis (Husqvarna 726, bouwjaar 1940) wordt op zijn hoogst 175 graden, maar de temperatuur blijft daar meestal iets onder. Brood bak ik al jaren in een elektrische oven. Dat gaat goed en daarover heb ik geen vragen. Nu zou ik graag eens brood in de oven van het fornuis willen bakken, maar heb geen idee of dat vanwege de lage temperatuur mogelijk is. Natuurlijk zou ik het kunnen proberen en het broodstuk net zo lang in de oven kunnen laten staan tot de kerntemperatuur 90 graden is. Ik ben er echter huiverig voor om hiermee te experimenteren aangezien ik het onverteerbaar zou vinden als een brood zou mislukken en ik het zou kunnen wegkiepen.
Daarom mijn vraag:
Kun je tussen 150 en 175 graden met verlengde tijden brood bakken of moet ik daar beter vanaf zien?
Ben benieuwd!
Rob

Re: oventemperatuur

Geplaatst: wo 19 nov 2014, 18:54
door lekkermelig
Tja, ik zou er vanaf zien.
Hele zachte bolletjes en brood met veel vettigheid en rozijnen en dergelijks gaat misschien nog net, maar standaardbrood heeft hitte nodig. Ik heb zelf een magnetron die tot maximaal 200 C kan (volgens de handleiding) maar ik vind niet dat er veel fatsoenlijks in te bakken valt.

Wil

Re: oventemperatuur

Geplaatst: do 20 nov 2014, 22:54
door TigerManZ
Roggebrood wordt soms op lage temperatuur gebakken en dan over een lange tijd...
Dat zag ik laatst bij Deutschlands Beste Bäcker.
Maar ik weet niet meer of dat 170° dan voldoende is. Cor (Bakplaat) misschien???

Re: oventemperatuur

Geplaatst: do 20 nov 2014, 23:31
door bakplaat
Han

Bij een temp. van ongeveer 170°C. (is eigenlijk nog iets te hoog) ging vroeger na de dagelijkse productie het roggebrood in de oven, het bleef er dan zo'n 5-6 uur in en het gaarde dan op de aflopende ovenwarmte.
Op tijd er weer uit om de oven weer op te kunnen stoken voor de volgende dagproductie.

Re: oventemperatuur

Geplaatst: vr 21 nov 2014, 09:48
door TigerManZ
Bedankt Cor,

Dus Rob, je zou het met roggebrood kunnen proberen...

Re: oventemperatuur

Geplaatst: za 22 nov 2014, 19:15
door Rob van Rotterdam
Roggebrood. Juist ja. Dat ga ik eens proberen.
Mijn graan maal ik zelf. Met een grote handmolen. Het hout voor het fornuis hak en kloof ik ook zelf. Als het me nu ook nog zou lukken om in dit fornuis een brood te bakken, dan ben helemáál gelukkig.
Een roggebrood dus. Dank voor de tips.
Rob