Pagina 1 van 1

bakferment sekowa

Geplaatst: ma 08 apr 2013, 17:41
door lekkerzondergluten
Hallo allemaal

heeft een van jullie ervaring met dit bakferment?

groetjes

Re: bakferment sekowa

Geplaatst: ma 08 apr 2013, 18:39
door bakkerdick
Nee is ook een antwoord, en ik moet je zeggen dat ik er nooit van heb gehoord. Ik weet niet hoe ver jij al bent met je zoektocht in de glutenvrije wereld, maar ik heb een paar maanden terug eens wat zitten googelen op glutenvrij voor een goede vriendin van me en daar kwam een mail aan haar uit voort waar ik hieronder even uit citeer:
quote:

Met wat 'Googling around' kom ik op de volgende produkten die bij (brood)bakken ter compensatie van het ontbreken van gluten gebruikt worden:

- Xanthan Gum
- Guar Gum

Mij klinkt het logisch dat je een gumachtige gebruikt om gluten te vervangen, ook die hebben gumachtige karaktertrekken

Zie verder de 'link' hieronder

http://glutenfreecooking.about.com/od/g ... argums.htm

Ik weet niet of een degelijke gum al in glutenvrije broodbakmix zitten, anders schijn je in elk geval Xanthan bij biowinkels te kunnen kopen.

Ook 'Fibrex '(vezel uit de suikerbiet) en vlozaad /psyllium( komt van een plantje, vraag me niet wat het is) heb ik zien noemen als oplossing, maar de gebruikers die dat aanbevelen gaven daar weinig argumentatie bij, dus tsja.

unquote

Misschien heb je er iets aan, geeft het nieuwe aanknopingspunten of is het een mooi springplankje voor andere forumleden om hier wel wijze dingen over te zeggen.

Re: bakferment sekowa

Geplaatst: ma 08 apr 2013, 19:13
door lekkerzondergluten
Dankjewel bakkerdick. ik kan alleen maar antwoorden door te citeren geloof ik. ( hoe moet het zonder citeren?, ik kan t niet vinden, sorry...)

xanthaan en fiberhusk zijn inderdaad bekend inmiddels en dat gaat op zich goed hoor. xanthaan plakt heel erg en ik vraag me af of t zo gezond is. ook van gist vraag ik me dat af........
en ik wil gewoon allerlei dingen uitproberen. zo probeerde ik desem te maken van boekweit meel maar dat is mislukt :x
dat bakferment zei iemand tegen me. ik heb t opgezocht:
Bakferment Sekowa is een rijsmiddel dat een perfect alternatief vormt voor gist. Het wordt gemaakt van bloemenhoning, biologisch geteelde erwten en mais. Door de gist in de honing wordt het deeg luchtig en verkrijgt het een heerlijke smaak. Broden die gebakken worden met bakferment zijn aromatisch en blijven langer vers dan andere broodsoorten.Ook verkrijgbaar in 250 g.

het spreekt me aan maar het is echter vrij prijzig, 60,00 voor 2,5 kg. maar ik wil natuurlijk maar n klein beetje om te zien of t werkt......
vandaar mijn vraag. en wellicht voor meerdere leden leuk om te proberen?

Re: bakferment sekowa

Geplaatst: ma 08 apr 2013, 19:40
door bakkerdick
Ik heb je linkje naar dat bakferment even gevolgd. Duur zat inderdaad. Maar ik zag wel staan dat het ook in kleine verpakkingen te koop is, ik las in de tekst:

Ook verkrijgbaar in 250 g.

Voor mij is nieuw dat er gist in honing zit, maar ja , je bent nooit te oud om te leren. Ik weet wel dat honing kan helpen een desempje op gang te krijgen, misschien wordt op die eigenschap geduid

Re: bakferment sekowa

Geplaatst: ma 08 apr 2013, 19:41
door bakkerdick
Onderaan links, vrij groot wit blok met de tekst: Antwoord. Op een nieuw forum moet je altijd even de weg zoeken, het is net de echte wereld

Re: bakferment sekowa

Geplaatst: ma 08 apr 2013, 19:44
door bakkerdick

Re: bakferment sekowa

Geplaatst: ma 08 apr 2013, 19:50
door bakkerdick
en bij teetraume in Duitsland kost het 5,79, maar dan zit je weer met de verzendkosten. Ik zag bij de kleinverpakking een Duitse tekst, en dan word ik altijd een beetje nieuwsgierig wat zoiets dan in Duitsland kost. Misschien ooit handigom te weten voor een combinatiebestelling

http://www.teetraeume.de/Sekowa-Spezial ... NFREI-250g

Re: bakferment sekowa

Geplaatst: ma 08 apr 2013, 20:58
door lekkerzondergluten
hoi
wat leuk dat je er zoveel tijd in hebt gestoken, hartstikke fijn. ik ga kijken naar je tips!
binnenkort toch maar es n reisje naar duitsland plannen geloof ik. de noten en amandel meel kosten daar de helft!!

en ook 'antwoord toets gevonden :G

Re: bakferment sekowa

Geplaatst: ma 08 apr 2013, 21:45
door Ballie
lekkerzondergluten schreef:hoe moet het zonder citeren?, ik kan t niet vinden, sorry...
Bovenaan èn onderaan elke pagina met onderwerpen staat een hele grote knop met de tekst: "Antwoord". Wanneer je daar op klikt kun je antwoorden zonder te quoten.

Je kunt natuurlijk ook gewoon de tekst van de quote verwijderen.
Bakferment Sekowa is een rijsmiddel dat een perfect alternatief vormt voor gist. Het wordt gemaakt van bloemenhoning, biologisch geteelde erwten en mais. Door de gist in de honing wordt het deeg luchtig en verkrijgt het een heerlijke smaak.

het is echter vrij prijzig, 60,00 voor 2,5 kg.
Waarom wil je eigenlijk een alternatief voor gist? Ik weet wel dat je een gluten en lactose allergie hebt, maar dat zit allebei niet in gist. De smaak van de bloemenhoning kun je ook krijgen door een beetje van die honing aan het deeg toe te voegen (dan wel iets minder vocht gebruiken). En dat is toch wel wat goedkoper lijkt mij...

Re: bakferment sekowa

Geplaatst: ma 08 apr 2013, 21:49
door lekkerzondergluten
hoi ja ik had t inmiddels gevonden hoor de antwoord knop ;B
gist schijnt ook niet goed te zijn voor je darmen, vandaar. en gewoon nieuwsgierig.............

Re: bakferment sekowa

Geplaatst: ma 08 apr 2013, 22:25
door Ballie
Tja, dan moet je ook die vervanger niet nemen, daar zit, als ik het goed begrijp, ook "een gist" in. Gist is overigens gewoon een schimmelsoort die over voor ons zeer prettige eigenschappen beschikt. Je kunt overigens ook gewoon minder gist gebruiken. Dan moet je alleen met een langere rijstijd rekening houden. Of je kunt een desem starten en die als rijsmiddel gebruiken... Maar ook met een desem moet je rekening houden met langere rijstijden...

Nu vraag ik me alleen af of je ook een desem kunt starten met glutenvrije meelsoorten...

Re: bakferment sekowa

Geplaatst: ma 08 apr 2013, 23:42
door Levinebaktbrood
Desem maken met glutenvrije meelsoorten kan. Zoek maar eens op via Google op "glutenfree sourdough".

Bakferment heb ik nog nooit geprobeerd, ben er wel nieuwsgierig naar. Zie het regelmatig voorbijkomen.

Re: bakferment sekowa

Geplaatst: ma 15 apr 2013, 14:40
door Elizabet
Ach verdorie, ik doe net een bestelling bij Teetraume de deur uit. Kan m misschien nog wel wijzigen.. Woon je in toevallig een beetje in de buurt van t midden des lands, lekkerzondergluten?

Re: bakferment sekowa

Geplaatst: ma 15 apr 2013, 14:49
door Elizabet
Ik heb een mailtje gestuurd naar Teetraume, om een verpakkinkje bij te voegen. Ben er zelf namelijk ook wel nieuwsgierig naar, en dan kunnen we het met z'n drieen delen (hoewel, eerst maar ns zien hoeveel je nodig hebt in een deeg)

Re: bakferment sekowa

Geplaatst: di 16 apr 2013, 22:31
door lekkerzondergluten
hoi Leuk dat je het hebt besteld.
ik ben benieuwd naar je ervaringen met het bakferment! ik woon in zeeland, dus niet in de buurt, niet zo handig........

ik kwam net wel een zuurdesemstarter tegen, misschien is dat net zo iets?
te koop bij www. glutenvrijmarkt.com bij de bakingredienten. misschien staan er voor jullie ook nog wel handige dingen op deze site.
in ieder geval veel glutenvrije melen enzo. http://www.glutenvrijemarkt.com/zelf-ba ... oeder.html


groetjes en succes met het ferment!!

Re: bakferment sekowa

Geplaatst: di 16 apr 2013, 22:43
door Elizabet
Ik kan ook wel wat naar je opsturen hoor. Maar laten we eerst even afwachten hoe het gaat met de bestelling, ik heb in mijn beste duits een mailtje gestuurd of ze er nog wat aan toe konden voegen maar nog niks terug gehoord.

Dat poeder, ik weet het niet, volgens mij kan zuurdesem in poedervorm niet (het is een levend organisme, lijkt me dat je het niet kunt drogen). Het doet me denken aan het Natursauerteig uit de reformwinkel, daar moet ook gewoon gist bij. Maar misschien vergis ik me en kan het wel.

Ik hou je op de hoogte van ontwikkelingen op het Sekowa-vlak.

Re: bakferment sekowa

Geplaatst: wo 17 apr 2013, 09:07
door Elizabet
Hm, jammer. Blijkbaar doet Teetraume niet aan email (of is mijn duits te slecht? ;S ) want ik krijg net een mail dat mijn bestelling verzonden wordt, maar zonder het bakferment. Helaas. Verder nog iemand in da house die van plan was te gaan bestellen daar?

Re: bakferment sekowa

Geplaatst: wo 17 apr 2013, 12:21
door lekkerzondergluten
dat is jammer. mijn ervaring met duitse webwinkels is dat het vaker misgaat. volgens mij lezen ze niet goed!!

ik zal het navragen van de finax desem. je hoort ervan.

nu twijfel ik over een broodbakmachine van Inventum. alleen vandaag bij mediamarkt in de aanbieding voor 39,-..........
bij glutenvrij is het soms niet zo leuk als je móet bakken omdat je brood op is. dan is dit misschien wel handig voor erbij, voor als je geen tijd hebt.
dan is broodbakken net zo makkelijk als koffie zetten, maar niet zo leuk natuurlijk ;B

Re: bakferment sekowa

Geplaatst: wo 17 apr 2013, 16:22
door TigerManZ
Op naar de Media Markt dus, of Marktplaats in de gaten houden.
Worden regelmatig prima apparaten aangeboden voor hele nette prijzen. Vaak weinig gebruikt omdat zoiets in een opwelling wordt gekocht en na een paar keer gebruik de lol er vanaf is.

Re: bakferment sekowa

Geplaatst: wo 17 apr 2013, 16:45
door lekkerzondergluten
nou, toch maar niet....inmiddels opgezocht, maar dit is een heel kleintje, voor 350 gram deeg.
ik ben nu deeg aan t maken voor 700 gram., dat worden twee broden :D,
kan ik weer even voorruit............

Re: bakferment sekowa

Geplaatst: wo 17 apr 2013, 17:34
door lekkerzondergluten
Dat poeder, ik weet het niet, volgens mij kan zuurdesem in poedervorm niet (het is een levend organisme, lijkt me dat je het niet kunt drogen). Het doet me denken aan het Natursauerteig uit de reformwinkel, daar moet ook gewoon gist bij. Maar misschien vergis ik me en kan het wel.


ik heb het nagevraagd, maar het kan direct uit het zakje worden toegevoegd aan water, geen gist nodig. ik zal er volgende week een mee-bestellen en t uitproberen. dan hou ik jou op de hoogte

Re: bakferment sekowa

Geplaatst: wo 17 apr 2013, 19:50
door Ballie
Ik ben wel vaker berichten over "instant" desem tegengekomen, en dat zou prima moeten werken. Immers, droge gist is ook een levend organisme. Dat heeft alleen wat vocht en wat voedsel, in de vorm van suiker of een deegje, nodig om in actie te komen...

Re: bakferment sekowa

Geplaatst: wo 17 apr 2013, 20:00
door bakkerdick
Of en hoe goed het werkt, daar ben ik niet echt uit. Ik heb jaren geleden via King Arthur Flour in de US twee verschilllende gedroogde 'Sourdoughs' gekocht. Mini klein zakje met poeder, het levende organisme getemd. Daar kon ik best prima broden mee bakken, ze smaakten ook verschillend, maar de specifieke smaak ( al of niet lekker) verwaterde op den duur. Weer later las ik dat, waar je je desem ook vandaan koopt, als je hem in je eigen omgeving vaak ververst, gaat ie naar jouw situatie smaken. Dus de sporen in de lucht van jouw potplantjes/groentetuintje/15 jaar oude kat/20 jaar oude matras :D /bos, weide of parkje om de hoek bepalen uiteindelijk het karakter van jouw zuurdesem. Bottom line, een gedroogd zuurdesem bestaat en werkt om een desempje op te starten.

Re: bakferment sekowa

Geplaatst: wo 17 apr 2013, 20:15
door lekkerzondergluten
hmm of ik daar nou op zit te wachten, die oude kat en nog oudere matras??? ;K ;K ;K ;K
en toch ga ik t proberen,je hoort ervan!!!

Re: bakferment sekowa

Geplaatst: wo 17 apr 2013, 20:48
door bakkerdick
Je kan altijd nog je 15 jaar oude kat naar het asiel brengen en je matras met het grofvuil meegeven :G , en vlak achter je keukendeur het ideale kruidentuintje beginnen

Re: bakferment sekowa

Geplaatst: wo 17 apr 2013, 21:08
door lekkermelig
En dan maar hopen dat je geen vuilnisbelt of waterzuiveringsinstallatie in de buurt heb. :rofl2:

Re: bakferment sekowa

Geplaatst: wo 17 apr 2013, 21:53
door Ballie
Naar mijn bescheiden mening komen de gisten in het desem niet uit de lucht vallen, maar zijn deze vanaf het begin al aanwezig in de graankorrel. Het is dan ook waanzin om, (zoals ik vaak lees op Internet), een nieuw te starten desem een poosje zonder deksel buiten te zetten, om maar wat goede gistsporen te vangen.

Dat een import desem na verloop van tijd anders gaat smaken, komt door het meel waarmee het wordt gevoed, en de gistsporen die daarin voorkomen. Een desem zal dan ook na verloop van tijd weer van smaak veranderen, wanneer de oorsprong van het meel veranderd. Dat wil niet zeggen dat het meel uit een andere winkel komt, maar dat het graan uit een andere regio komt.

Ter illustratie: Van de week heb ik weer eens een desem gestart van/met 100% tarwebloem. Dit stond na 3 dagen al vrolijk te bubbelen, terwijl het desem in een afgedekt potje in een keukenkastje stond.

Re: bakferment sekowa

Geplaatst: wo 17 apr 2013, 22:04
door lekkerzondergluten
klinkt goed, bubbels na 3 dagen.
ondanks alle info en tips is het me nog niet gelukt met gv melen. ik zal t nog es met rijstmeel proberen ook.
wel n geruststelling dat de omgevingslucht toch niet zo'n sterk stempel drukt dan ;)

Re: bakferment sekowa

Geplaatst: wo 17 apr 2013, 22:13
door bakkerdick
Ik zag een mooie nieuwe Avatar van Merlijn, nu zonder kat, en voelde me al schuldig vanwege mijn verhaal over katten die het desem zouden beïnvloeden. Merlijn, je kat mag blijven, Ballie heeft aangetoond dat die geen invloed heeft op de smaak en geur van je desem :G . Zonder gekheid, ik weet ook werkelijk niet wat hier waar is, feit is dat een 'geïmporteerde' desemcultuur zijn afwijkende smaak verliest. Maar zolang ik niet weet wat er waar is is mij hier nog niet bewezen dat de omgeving geen rol speelt!

Re: bakferment sekowa

Geplaatst: wo 17 apr 2013, 22:33
door lekkermelig
Ballie, ik heb jaren als microbioloog gewerkt, maar ik kan je verzekeren dat die schimmels en bacterien overal zitten. Als jij een volledig steriele voedingsbodem in de openlucht zet heb je binnen de kortste keren een hele dierentuin. Maar als je voedsel een beetje selectief is blijft er alleen over wat zich het best aan de omstandigheden kan aanpassen. Het is wel zo dat er ook bacteriën en gist in je meel zit, veel meer dan in de lucht. Op volkoren zit meer, omdat er op het omhulsel van graan nu eenmaal meer zit dan in de kern. En op rogge heb je veel meer bacteriën en gisten dan op tarwe, dat is ook de voornaamste reden dat rogge zo'n prima middel is om een desem mee te beginnen (en ook te onderhouden). Het is dus inderdaad niet zo zinvol om je potjes open te zetten. Maar als je iedere paar dagen je potjes opent en ze aan de lucht, je lepels, je potjes of je handen bloot stelt krijg je uiteindelijk een verzameling, die het best overleeft in de omgeving die je voor ze onderhoudt (vaak voeren, of juist niet, regelmatig in de koelkast of elke dag voeren, het maakt allemaal uit). Als je uit de lucht (of je meel) dus wat oppikt wat prima groeit in jouw desempje, kan het maar zo dat de oorspronkelijke populatie uiteindelijk verdrongen is. In dit linkje
http://www.classofoods.com/pagina1_3.html
zie je een overzichtje waarin je ziet hoeveel verschil er zit tussen zuurdesem culturen uit verschillende landen.

Re: bakferment sekowa

Geplaatst: do 18 apr 2013, 06:03
door Ballie
Oh, maar ik weet heel goed wat er allemaal door de lucht zweeft. Zowel "goede" als "slechte" organismen. En helaas kunnen de slechte organismen op meer plaatsen gedijen dan de goede organismen. en zullen dus in grotere getale bezit kunnen nemen van je desempje dan de goeden...

Wat ik ermee bedoelde is dat ik vaak genoeg berichten ben tegengekomen over het starten van een desem, waarbij nogal eens wordt aangeraden om het potje zonder deksel in de open lucht te plaatsen, om "wilde gisten" te vangen. Dit vind ik ten eerste de grootste onzin, en ten tweede niet erg slim, vanwege alle overige vuiligheid die erin kan vallen.

Re: bakferment sekowa

Geplaatst: za 20 apr 2013, 00:21
door Elizabet
Boeiend draadje wordt dit jongens! Leuk. Ik wist niet dat er werkende gedroogde desemstarters bestonden, goed om te weten dat ik niet in de paniek hoef te schieten, mochten mijn gekoesterde desempjes het nog ns begeven. Het is me namelijk nog niet gelukt om er zelf 1 te beginnen, ondanks meerdere zorgvuldige pogingen. De desems die ik nu heb zijn afkomstig van Levine. Ballie, die bubbels na 3 dagen kunnen ook nog de verkeerde bacterie zijn he, wacht nog maar een dag of 3 tot je echt gaat juicheb ;-)

Lekker zonder gluten, wat ik nog bedacht: Zou je niet een zuurdesem op rogge kunnen starten en m dan een tijdje verversen met rijstmeel? Op een gegeven moment is-ie dan zo goed als glutenvrij. Maar ik weet natuurlijk niet of je je echt geen spoortje gluten mag hebben of dat een heel klein beetje niet zo'n probleem is.

Re: bakferment sekowa

Geplaatst: za 20 apr 2013, 16:17
door bakkerdick
Er zijn meer wegen die naar Desem leiden, maar deze is behoorlijk 'Murphy-proof'. Dus mocht het eens misgaan met je desem wil ik om een desembroodje met je wedden :D dat je dit desem aan de gang krijgt

Dag 1: 200 gram roggemeel ( beetje grof van de molen oid) en 200 gram water mengen en niet te koel wegzetten (uithoekje van de keuken bv)
Dag 2 t/m 6: telkens 50 gram roggemeel en 50 gram water toevoegen en doorroeren. Vanaf dag 3 zie je waarschijnlijk de eerste luchtbelletjes en/of volumetoename, vanaf dag 4 gaat het duidelijker ‘zuur’ ruiken.
Na dag 6 kan je de desem gebruiken. Bewaren in de kelder en elke 3 dagen als boven bijvoeden, of gewoon overschakelen op je eigen methode . Eventueel in de koelkast of vriezer bewaren maar dan twee keer bijvoeden om de desem wakker te maken, alvorens hem weer te gebruiken

Re: bakferment sekowa

Geplaatst: ma 22 apr 2013, 13:47
door Elizabet
Ja, volgens mij heb ik het zo weleens gedaan. Ook met rogge inderdaad. Maar niks hoor. Nu is het zo dat ik vooral in de winter dit soort experimenten aanga, dus het kan in beide gevallen gewoon te koud zijn geweest.. Vooralsnog blijken de desems in elk geval tegen veel bestand, mijn tarwedesem bleek gister behoorlijk uitgedroogd (dekseltje was eraf geplopt door het uitgeadem van de bacterien ;-) )maar na bijvoeren doet-ie het weer prima.

Re: bakferment sekowa

Geplaatst: ma 22 apr 2013, 18:53
door Ballie
Het potje moet je ook gewoon afdekken en niet afsluiten, dus het dekseltje er gewoon los bovenop leggen, en niet dichtdraaien of klikken. Dan kunnen de gassen er gewoon uit en blijft het beschermd tegen uitdrogen...

Re: bakferment sekowa

Geplaatst: ma 22 apr 2013, 22:33
door Levensplezier
Zo doe ik het ook. Deksel erop leggen en dan maar zijn werk laten doen. Ik zag overigens onlangs op TV dat Paul Hollywood het in grote 'weckflesssen' met van die klemmen deed en hij deed de klem erop??? Ik zou bang zijn dat de boel uit elkaar klapt. Maar hij deed het telkens weer.

Re: bakferment sekowa

Geplaatst: vr 10 mei 2013, 17:39
door mar10e1968
Elizabet schreef:Hm, jammer. Blijkbaar doet Teetraume niet aan email (of is mijn duits te slecht? ;S ) want ik krijg net een mail dat mijn bestelling verzonden wordt, maar zonder het bakferment. Helaas. Verder nog iemand in da house die van plan was te gaan bestellen daar?
ja ik wil daar misschien wel bestellen, kan iemand me bijpraten over weizenkleber? wat is dat? Zit er koemelk bij?

Re: bakferment sekowa

Geplaatst: vr 10 mei 2013, 19:06
door Levinebaktbrood
Weizenkleber = tarwegluten.

Die hoef je niet speciaal in Duitsland te bestellen hoor. Ook in Nederland te koop.

Re: bakferment sekowa

Geplaatst: ma 27 apr 2015, 13:24
door 24zeven
Even dit oude topic nieuw leven in blazen.
Voor mij is did meer nieuwsgierigheid dan noodzaak, maar het is leuk om er wat meer over te weten.....
Over gluten zijn de meningen verdeeld. Je hebt het nodig, maar is het gezond?... -> zie ook 'goedgezond.info'.....

Maar alternatieven voor gluten zijn voor zover ik begrepen heb:
- Vlozaad (Fiberhusk)
- xanthaangom (E415)
- Guargom (E412)
- Eieren
- Melkeiwitbolletjes (weet niet of dit al te koop is)
- Arrowroot
- Misschien zijn er nog meer.....


Op het coeliakieforum staan veel recepten...
Maar een vergelijking tussen lutenbrood en brood zonder gluten ben ik nog niet tegen gekomen....

Zijn er hier nog personen die ervaring hebben met lekker glutenvrij brood?....

Re: bakferment sekowa

Geplaatst: do 14 mei 2015, 20:52
door Claudia69
Ik ben pas onlangs gestart met glutenvrij bakken omdat 1 van de kinderen daar nood aan heeft. Het eerste baksel is mislukt, het tweede ziet er beter uit. Is een broodje dat voor een deel uit kookdeeg bestaat en gemaakt met glutenvrije bloem die verkocht wordt bij AVEVE: Coelidiet.

Het recept is gebaseerd op een Amerikaans recept voor 'Japans melkbrood' en is aanvaardbaar naar mijn normen. Wel een zoet brood met redelijk veel vetstof, dus niet geschikt voor dagelijks gebruik.

Ingrediënten kookdeeg (goed voor twee broden)
• 50 g (1/3 cup) glutenvrije bloem voor alle gebruik / broodbloem (zoals AVEVE Coelidiet)
• 2,4 dl (1 cup) water

Bereiding kookdeeg
1. Doe het water en de bloem in een steelpan en meng dit met een garde door elkaar.
2. Breng dit mengsel onder voortdurend roeren aan de kook op een matig vuur en laat 2 minuten doorkoken tot de garde sporen trekt door het mengsel.
3. Laat afkoelen. Blijft 2 – 3 dagen goed in de koelkast (afgesloten bewaren).

Ingrediënten melkbrood
• 420 g (3 cups) glutenvrije bloem voor alle gebruik
• 7,5 ml (1,5 teaspoons) xantaangom (niet als de bloem deze reeds bevat)
• 1,25 ml (¼ teaspoon) ‘cream of tartar” = wijnsteenpoeder (niet wijnsteenzuur) en is een bestanddeel van bakpoeder
-> als de bloem al xantaangom en bakpoeder bevat, kan je beide vervangen door 10 g bloem
• 12,5 ml (2,5 teaspoons) droge gist  1,5 melkpoedermaatje
• 50 g (4 tablespoons = ¼ cup) rietsuiker
• 5 ml (1 teaspoon) ciderazijn (of gewone azijn)
• 2,4 dl sojamelk
• 1 XL ei
• 1 XL eiwit
• 60g (4 tablespoons = ¼ cup) boter – gesmolten en afgekoeld
• 2,5 g (½ teaspoon) zout  ¼ melkpoedermaatje
• 140 g kookdeeg (½ cup) – bereiding zie hierboven

Bereiding melkbrood
• Vet een bakvorm in.
• Doe bloem, (xantaangom, cream of tartar), suiker en gist in de mengkom van de keukenrobot en meng dit door elkaar.
• Voeg het zout toe en meng opnieuw.
• Voeg sojamelk, boter, azijn, kookdeeg en eieren 1 voor 1 toe en meng op lage snelheid tot de droge en natte ingrediënten met elkaar vermengd zijn.
• Meng nog 5 minuten op hoge snelheid.
• Giet het deeg in de bakvorm en dek los af met plastic folie.
• Laat rijzen in een warme omgeving tot het deeg 150% gerezen is. Bijvoorbeeld in de oven (ontdooistand 30°C, ongeveer 60 minuten)
• Warm de oven op tot 160 – 175°C (160°C als je een zachtere korst wil) en bak het brood ongeveer 25 minuten, tot de korst lichtbruin ziet.
• Haal het brood uit de oven, haal het uit de vorm en laat het omgekeerd op de rooster nog 10 – 15 minuten verder bakken
• Totale baktijd: 40 minuten.
• Leg het brood op een rooster en laat afkoelen.

Re: bakferment sekowa

Geplaatst: do 14 mei 2015, 21:25
door Claudia69
Door het ontvormen en dan laten verder bakken verloor het brood wel een stuk van zijn volume. Volgende keer laat ik het gewoon aan 1 stuk doorbakken en eventueel ook afkoelen in de oven (zoals je met soezen ook wel doet).

Re: bakferment sekowa

Geplaatst: vr 15 mei 2015, 00:34
door Levinebaktbrood
Suiker kun je gerust verminderen of zelfs weglaten. Wat minder boter kan ook geen kwaad.