Broodbakforum

HET forum voor enthousiaste thuisbakkers

Over brood (en banket) bakken zou je boeken vol kunnen schrijven. En dat gebeurt dus ook.
Hier vind je verschillende boeken over de edele bakkunsten.
Gebruikersavatar
Door Robin0802
#57015
Ik ben een meisje van 15 jaar en ik zou graag mijn eigen bakboek willen schrijven, maar ik heb wel wat vragen voordat ik wil beginnen met het schrijven van mijn boek.
Als je een foto van internet wil gebruiken in je boek mag je die dan gebruiken zonder de bron te vermelden, met bron te vermelden of mag je die foto dan helemaal niet gebruiken. Mijn andere vraag was of je recepten en tips van andere mag gebruiken als je het in je eigen woorden zet (en moet je de bron er dan bij vermelden)? Mijn laatste vraag gaat over de uitgever, ik wil namelijk proberen om mijn boek bij Boekscout YO uit te geven, omdat dit een uitgever is die speciaal bedoeld is voor kinderen van 10 tot en met 15 jaar. Alleen vroeg ik mij nu af of zij wel bakboeken uitgeven, want ik zie alleen maar "normale" boeken in de webwinkel van de uitgever. Dus kan je een bakboek bij een "normale" uitgever uitgeven of moet je daarvoor naar een uitgever die daar in gespecialiseerd is?
Gebruikersavatar
Door Erik-
#57016
Leuk idee, maar als je echt je boek wilt gaan uitgeven en verkopen is het wat lastig misschien.

De meeste foto's van internet mag je niet zomaar gebruiken, daar rust auteursrecht op van de fotograaf. In overleg met de fotograaf mag je vervolgens de foto gebruiken al dan niet met bronvermelding, voor zoiets als een boek zal je daarvoor moeten betalen. Er zijn ook sites waar je foto's kan kopen zoals http://www.gettyimages.nl/

Ook op recepten kan auteursrecht liggen, als is dat wat lastiger. Een recept één op één overnemen (al dan niet herschreven) mag denk ik niet. Als je een recept ter inspiratie gebruikt moet je dat eigenlijk vermelden, maar ja, wat als je er drie recepten hebt gebruikt ter inspiratie.
Gebruikersavatar
Door Levinebaktbrood
#57020
Dag meisje van 15 zonder naam. Leuk idee, maar ik vrees dat je tegen allerlei zaken aanloopt die het niet zo makkelijk maken.

Als je een eigen bakboek wilt schrijven dan verzin je je eigen recepten en dan moet je ze eerst ook eerst zelf moeten testen en bakken en van foto's voorzien. Dat kost veel tijd. Je bent zo maanden verder.

Je mag geen foto's van internet kopiëren tenzij je toestemming van de fotograaf hebt. Ook mag je niet zonder toestemming recepten uit bestaande boeken en van internet letterlijk overnemen. Je mag ze wel naar je eigen hand zetten/veranderen en je eigen tekst erbij schrijven. Dit ook met bronvermelding naar de site en het recept waar je het recept vandaan hebt. Maar een uitgever zal daar niet zo blij mee zijn.

Vraag eens bij Boekscout YO wat ze van je idee vinden. Alleen zij kunnen zeggen of ze het uit willen geven.
Even voorstellen

Welkom Fransje :G. Heb je soms een Panasonic bbm[…]

Vers brood

Hoi Freubel… Ik kan alleen voor mezelf sp[…]

Baksels van Tjalline

Mooi! En ook van die handtekening trouwens :D, […]

Brood van Gerrit

DRIEGRANENBOULE MET GEBROKEN GERSTEVLOKKEN htt[…]