Kleine moeite om het hier nog eens te plaatsen:
Ik heb er een paar recepten uit gemaakt, tot mijn tevredenheid. Vooral het brood met rode wijn en gedroogde vijgen is een favoriet.Via Amazon UK heb ik het boek “The handmade loaf” van Dan Lepard ontvangen.
Harde kaft, 192 bladzijden. Het is een verrassend boek met vele niet-alledaagse recepten, mooie foto’s en korte verhaaltjes over het bakken in verschillende Noord-Europese landen. De recepten zijn gebaseerd op recepten uit die landen. Bbm-bakkers hebben er niet veel aan, maar dat maakt de titel toch al duidelijk.
Inhoud:
Blz 6 Inleiding
Blz 11 Ingrediënten
Blz 17 Mixen, vormen en bakken
Blz 23 De natuurlijke starter
Blz 43 Van water tot wijn (= recepten met melk, bier, wijn, brandy,...)
Blz 61 Van veld tot molen
Blz 79 Zaden en granen
Blz 97 Rijke oogst
Blz 121 Kruiden, specerijen en aroma’s
Blz 143 Vetstoffen, boterdegen
Blz 165 Droge winterbroden (= crackers en flatbreads)
Blz 186 De afwerking
Blz 190 Conversie-tabellen
Hij legt heel duidelijk uit (ook met foto’s) hoe je een desem maakt (hij doet het met rozijnen!), hoe je zelf mout maakt met gekiemde granen, hoe je een bierstarter maakt, etc... Hij gebruikt altijd verse gist en/of desem en veel witte bloem i.pv. volkorenmeel. Dat laatste vind ik jammer, maar de vele combinaties met smaakjes, granen en zaden maken veel goed.
Erg verwonderlijk is zijn manier van kneden: Hij kneedt nauwelijks! Hij mixt de ingrediënten, laat 10 minuten rusten, kneedt 10 seconden, laat rusten, kneedt nog eens 10 seconden, weer rusten, etc... Ik ben erg benieuwd om dat zelf eens te proberen.
Verder hanteert hij handige hoeveelheden, dus ook voor kleine broodjes, en zijn er ook enkele recepten voor pannenkoeken en zoete en hartige cakes.
Ik heb nog een stapel bakboeken, eens kijken of ik daar nog geschreven besprekingen van terugvind