Pagina 1 van 1

Welk boek raden jullie mij aan?

Geplaatst: wo 26 dec 2018, 20:38
door Bakben
Hallo, ik heb voor kerst een bak boek gekregen, maar deze ga ik omruilen.
Ik zou graag iets anders willen.

Ik zoek voornamelijk iets over desembrood, omdat ik mijn kennis daar over nog wil uitbreiden.
Ik ben dus geen beginnende bakker, heb toch al redelijk wat ervaring.

Wat raden jullie me aan? Ik heb hier op het forum al wat rond gekeken en tegen gekomen maar ik vind het moeilijk om een keuze te maken.

Ik ben opzoek naar een boek waar iedere gemiddelde of ervaren bakker van zegt : in dit boek kijk ik zeker maandelijks of meer.

Ben benieuwd !

Re: Welk boek raden jullie mij aan?

Geplaatst: do 27 dec 2018, 10:42
door Bioloogje
Ik ben erg gehecht aan het tweede boek van Levine van Doorne: Meer Brood Uit Eigen Oven. Recepten zijn zeer smakelijk en kloppen als een malle. Bovendien geeft ze -voor als je wat minder tijd hebt - bij elk recept een alternatief met gist. 👌

Re: Welk boek raden jullie mij aan?

Geplaatst: do 27 dec 2018, 12:40
door lekkermelig
Boeken van Levine hebben recepten die altijd heel goed kloppen. Ik ken vrijwel geen andere echt goede nederlandstalige boeken, maar het is ook maar net wat je zoekt. Juist over desem vind ik ook de boeken van Levine niet zo uitgebreid, maar dat was ook nooit de intentie volgens mij.
Ik heb een hoop broodbakboeken in de kast staan, maar eigenlijk gebruik ik alleen Bread van Hamelman regelmatig, voor de goede recepten en om bepaalde zaken na te slaan, zoals hoe te vormen, methodes om te vlechten en van alles over desem en bijvoorbeeld rogge. Recepten zijn uitstekend, maar je moet er meestal nog wel wat aan rekenen, zowel om normale hoeveelheden te krijgen als om de hydratatie een beetje te verlagen (Europees meel verdraagt meestal iets ander minder water). De boeken van Peter Reinhart vind ik ook erg inspirerend, maar minder in detail dan Hamelman. Als je veel detail zoekt en Duits kan lezen geeft Das Brotbackbuch van Lutz Geißler heel veel handige achtergrondinformatie en een aantal wat typischere Duitse recepten. Voor de recepten hoef je de boeken van Lutz niet perse te kopen, zijn website staat er vol mee.
In mijn - overigens zwaar verwaarloosde- blog heb ik jaren geleden een review over Hamelman geschreven
https://www.lekkermelig.nl/boekrecensie ... -hamelman/

Wil

Re: Welk boek raden jullie mij aan?

Geplaatst: do 27 dec 2018, 17:41
door Soepkipje
Heb zo´n 1000 kook-broodbakboeken denk ik, maar als ik maar 1 boek mee zou mogen nemen dan zou dat ook Bread van Hamelman zijn.

Toegespitst op zuurdesem in Engels heeft Jane Mason mijn voorkeur.(Zij verspilt niks in haar recepten) Homemade Sourdough is een (maar niet het beste) boek van haar maar misschien heb je al genoeg aan haar (heel goede) website VirtiousBread.
In Nederlands kan je ook eens kijken hiervoor op de (ook duidelijke) website van Ineke Berentschot

In Nederlands is Hoe bak ik zuurdesembrood van Emanuel Hadjiandreou misschien iets voor je. Het boek Nachtbrood van Ineke Berentschot gaat over oa zuurdesem en ander lang gerezen brood (vind de beknopte theorie heel duidelijk maar de recepten wat minder)

Er zijn zoveel boeken ook over zuurdesem. Om gerichter advies te kunnen geven wil ik graag weten welk boek je terug wil brengen en waarom en welke boeken je gevonden hebt evt. overweegt.

Re: Welk boek raden jullie mij aan?

Geplaatst: do 27 dec 2018, 20:30
door Bakben
lekkermelig schreef:Boeken van Levine hebben recepten die altijd heel goed kloppen. Ik ken vrijwel geen andere echt goede nederlandstalige boeken, maar het is ook maar net wat je zoekt. Juist over desem vind ik ook de boeken van Levine niet zo uitgebreid, maar dat was ook nooit de intentie volgens mij.
Ik heb een hoop broodbakboeken in de kast staan, maar eigenlijk gebruik ik alleen Bread van Hamelman regelmatig, voor de goede recepten en om bepaalde zaken na te slaan, zoals hoe te vormen, methodes om te vlechten en van alles over desem en bijvoorbeeld rogge. Recepten zijn uitstekend, maar je moet er meestal nog wel wat aan rekenen, zowel om normale hoeveelheden te krijgen als om de hydratatie een beetje te verlagen (Europees meel verdraagt meestal iets ander minder water). De boeken van Peter Reinhart vind ik ook erg inspirerend, maar minder in detail dan Hamelman. Als je veel detail zoekt en Duits kan lezen geeft Das Brotbackbuch van Lutz Geißler heel veel handige achtergrondinformatie en een aantal wat typischere Duitse recepten. Voor de recepten hoef je de boeken van Lutz niet perse te kopen, zijn website staat er vol mee.
In mijn - overigens zwaar verwaarloosde- blog heb ik jaren geleden een review over Hamelman geschreven
https://www.lekkermelig.nl/boekrecensie ... -hamelman/

Wil
Ik heb jou review gelezen en vind die wel heel informatief. Staat goed beschreven wat je van het boek mag verwachten.

Een boek in het Engels vind ik geen probleem, Duits zou ook wel kunnen maar dan moet ik echt vaker gebruik maken van Google Translate ofzo iets.

Re: Welk boek raden jullie mij aan?

Geplaatst: do 27 dec 2018, 20:37
door Bakben
Soepkipje schreef:Heb zo´n 1000 kook-broodbakboeken denk ik, maar als ik maar 1 boek mee zou mogen nemen dan zou dat ook Bread van Hamelman zijn.

Toegespitst op zuurdesem in Engels heeft Jane Mason mijn voorkeur.(Zij verspilt niks in haar recepten) Homemade Sourdough is een (maar niet het beste) boek van haar maar misschien heb je al genoeg aan haar (heel goede) website VirtiousBread.
In Nederlands kan je ook eens kijken hiervoor op de (ook duidelijke) website van Ineke Berentschot

In Nederlands is Hoe bak ik zuurdesembrood van Emanuel Hadjiandreou misschien iets voor je. Het boek Nachtbrood van Ineke Berentschot gaat over oa zuurdesem en ander lang gerezen brood (vind de beknopte theorie heel duidelijk maar de recepten wat minder)

Er zijn zoveel boeken ook over zuurdesem. Om gerichter advies te kunnen geven wil ik graag weten welk boek je terug wil brengen en waarom en welke boeken je gevonden hebt evt. overweegt.
Het boek wat ik wil terug brengen heet "bakken zonder tarwe" van Marike bol.
Ik heb dat kado gekregen voor kerstmis, zonder dat ik het zelf wist. Maar dat is niet iets wat ik graag zou willen.
Ik ben een bakker, ik hou wel van gluten [emoji3]

Ik heb ervaring met gist broden, en wil nu mijn kennis uitbreiden over voornamelijk desembrood. Daar mag ook info over gistbrood instaan, want je leert altijd bij.

Maar een goed desembrood bakken vereist toch wel enige ervaring.

Re: Welk boek raden jullie mij aan?

Geplaatst: do 27 dec 2018, 22:48
door papagena
Ik ben zeer tevreden met Brotbackbuch2 van Geissler en de boeken van Levine.

Re: Welk boek raden jullie mij aan?

Geplaatst: za 26 dec 2020, 16:03
door ChrisWbD150
Ik zou zeker The Sullivan Street Bakery van Jim Lahey aanschaffen als je met desem aan de slag wil. En My Bread, ook van Jim Lahey, als je zonder kneden prachtige broden wilt bakken in een gietijzeren pan in de oven. Een Boek over Brood van Issa Niemeijer is ook een aanrader als je wat meer de techniek achter brood bakken door wilt krijgen en je houdt van echt Franse baquette. Je hebt dan wel een pizzasteen of steel nodig.

Ik hou persoonlijk echt van de simpele recepten met bijvoorbeeld lange rijstijden en weinig gist en zonder toevoegingen als melkpoeder etc.

Re: Welk boek raden jullie mij aan?

Geplaatst: za 26 dec 2020, 17:58
door Bantam
Het boek "Passie voor desem" van Anita Šumer vindt ik een heel goed boek.
Met zowel theorie als werkbare recepten.
Bijna uitsluitend voor (zuur)desem brood bakkers.

Re: Welk boek raden jullie mij aan?

Geplaatst: ma 04 jan 2021, 21:54
door Bantam
De periode van de kerstcadeautjes is wel voorbij maar bijleren kunnen we altijd. :lol:
Een heel goed boek over zuurdesem met theoretische uitleg en praktische tips waarbij je ook de passie voor brood van de schrijver mee beleeft.
"Red Zuurdesem" van Wouter Groeneveld, computerwetenschapper en ook brood- en banketbakker.

Re: Welk boek raden jullie mij aan?

Geplaatst: di 21 sep 2021, 20:00
door DrucillaCorker
Ik heb een hoop broodbakboeken in de kast staan, maar eigenlijk gebruik ik alleen Bread van Hamelman regelmatig, voor de goede recepten en om bepaalde zaken na te slaan, zoals hoe te vormen, methodes om te vlechten en van alles over desem en bijvoorbeeld rogge

Re: Welk boek raden jullie mij aan?

Geplaatst: wo 22 sep 2021, 09:30
door Vitamine C
ik sluit mij ook aan bij het boek: Bread van Hamelman

Re: Welk boek raden jullie mij aan?

Geplaatst: di 12 jul 2022, 15:16
door hjeverts
Bantam schreef: ma 04 jan 2021, 21:54 De periode van de kerstcadeautjes is wel voorbij maar bijleren kunnen we altijd. :lol:
Een heel goed boek over zuurdesem met theoretische uitleg en praktische tips waarbij je ook de passie voor brood van de schrijver mee beleeft.
"Red Zuurdesem" van Wouter Groeneveld, computerwetenschapper en ook brood- en banketbakker.
Gaat dit boek diep genoeg op de theorie / chemie achter zuurdesem in om het echt een toevoeging te laten zijn aan de boekenkast?

Re: Welk boek raden jullie mij aan?

Geplaatst: wo 13 jul 2022, 18:11
door Bantam
hjeverts schreef: di 12 jul 2022, 15:16
Gaat dit boek diep genoeg op de theorie / chemie achter zuurdesem in om het echt een toevoeging te laten zijn aan de boekenkast?
Voor iemand met ervaring met zuurdesem is de theorie misschien iets te licht.
Voor iemand zonder ervaring met zuurdesem is het een goed boek.
Ik heb toch wel genoten van dit boek.
Groeten
Bantam

Re: Welk boek raden jullie mij aan?

Geplaatst: wo 13 jul 2022, 19:31
door hjeverts
Bedankt voor je antwoord. :)

Dan laat ik het boek aan mij voorbij gaan.

Re: Welk boek raden jullie mij aan?

Geplaatst: do 14 jul 2022, 09:44
door lekkermelig
Als je meer diepgang wil is Brotbackbuch nummer 4 van Lutz Geissler misschien wel interessant. Is natuurlijk wel in het Duits, en persoonlijk vind ik zijn recepten veel te veel handelingen voor misschien heel klein beetje beter resultaat. Maar Ik snap wel waarom hij dingen op een bepaalde manier doet om de boel verder te perfectioneren, dus leerzaam is het wel.

Wil

Re: Welk boek raden jullie mij aan?

Geplaatst: do 14 jul 2022, 10:03
door hjeverts
Hi Wil,

Die stond idd al op mijn verlanglijstje :)

Coffret Traité de boulangerie au levain

Geplaatst: za 16 jul 2022, 15:50
door Jos bakt
Als je Frans kunt lezen dan is dit een aanrader. Het bestaat uit twee boeken; boek 1 - theorie, boek 2 - praktijk.

Coffret Traité de boulangerie au levain: Coffret en 2 volumes : Tome 1, Théorie ; Tome 2, Pratique.

Re: Welk boek raden jullie mij aan?

Geplaatst: za 30 jul 2022, 07:30
door Jos bakt
hjeverts schreef: wo 13 jul 2022, 19:31 Bedankt voor je antwoord. :)

Dan laat ik het boek aan mij voorbij gaan.
Misschien is dit het boek wat je zoekt Hans. Open Crumb Mastery.

Re: Welk boek raden jullie mij aan?

Geplaatst: do 04 aug 2022, 01:25
door Soepkipje
Vitamine C schreef: wo 22 sep 2021, 09:30 ik sluit mij ook aan bij het boek: Bread van Hamelman
Al heel vaak hier besproken (zoek vooral verder bij boeken) en ik sluit mij hier ook bij aan. Is mijn beste en meest volledige broodbakboek