Een boek over brood
-
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 5
- Lid geworden op: vr 05 jan 2018, 16:36
Een boek over brood
Zo’n simpele titel en een prachtig boek: https://lauriekoek.nl/boekrecensie-een-boek-over-brood/
Voor mij heeft het de kijk op brood bakken echt vergroot. Veel minder kneden; Issa legt uit waarom dat niet nodig is. Vooral rijzen in een koelkast is heel bijzonder en met prachtig resultaat.
Nu bak ik vaak volgens dit boek en zet dan het deeg ‘s avonds in de koelkast voor de laatste rijs; mag wel 12 tot 18 uur duren. Programmeer de over voor de volgende dag en een half uur voor het bakken haal ik het deeg uit de koelkast, insnijden en bakken maar met veel stoom. Resultaat is echt geweldig.
Een echte aanrader.
Voor mij heeft het de kijk op brood bakken echt vergroot. Veel minder kneden; Issa legt uit waarom dat niet nodig is. Vooral rijzen in een koelkast is heel bijzonder en met prachtig resultaat.
Nu bak ik vaak volgens dit boek en zet dan het deeg ‘s avonds in de koelkast voor de laatste rijs; mag wel 12 tot 18 uur duren. Programmeer de over voor de volgende dag en een half uur voor het bakken haal ik het deeg uit de koelkast, insnijden en bakken maar met veel stoom. Resultaat is echt geweldig.
Een echte aanrader.
- Bioloogje
- Warme bakker
- Berichten: 655
- Lid geworden op: ma 19 sep 2016, 12:25
Re: Een boek over brood
Ben net zo enthousiast; heb ook geboeid zitten lezen. Dat gebeurt me zelden met kook-en bakboeken. Het heeft trouwens wel wat weg van de Tartine-methode van Chad Robertson, maar dan toegespitst op de Franse melen. Erg fijn boek!
Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Groetjes, Annelies
- Anna
- Warme bakker
- Berichten: 846
- Lid geworden op: vr 28 feb 2014, 18:29
Re: Een boek over brood
Aha, de titel van dit onderwerp is ook de naam van het boek van Issa Niemeijer-Brown. Dat had ik niet verwacht 
We hebben een speciale hoek voor boeken op het forum, daar heb ik dit onderwerp dan ook heen verplaatst.

We hebben een speciale hoek voor boeken op het forum, daar heb ik dit onderwerp dan ook heen verplaatst.
-
- Stofhapper
- Berichten: 3
- Lid geworden op: za 21 nov 2020, 11:45
Re: Een boek over brood
Met de feestdagen in het vooruitzicht ben ik benieuwd of jullie dit boek aanraden, of het boek van Hamelman? Voor een niet-meer-helemaal-beginner zoals ik, met voornamelijk ervaring uit de boeken van Levine, maar wel met grote interesse in de achtergrondinformatie zoals in het begin van die boeken geschreven.
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 3485
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Een boek over brood
Ik ben groot fan van het Hamelman boek, maar het is zeker niet voor beginners of mensen die moeilijkheden hebben met engels. De recepten voor thuisgebruik staan ook in rare maten. Dat is niet echt een probleem omdat alle recepten ook in grammen en kilogrammen staan, alleen de hoeveelheden zijn daar nogal extreem voor thuisgebruikt. Delen door 10 en je hebt vaak een prima thuisrecept.
Het is een van mijn eerste broodbakboeken (ik heb er een stuk of 30 of meer denk ik) maar dit is vrijwel het enige boek waar ik vrijwel elke maand nog bekijk. Zeer uitgebreide info over rogge, desembroden en allerlei manieren van vlechten.
Daarnaast bekijk ik ook de Duitse boeken van Lutz Geißler regelmatig. Vooral zijn Alm back Buch is prachtig met hele goede recepten. Maar daarin ben ik natuurlijk zwaar bevooroordeeld omdat ik zelf op die Alm gebakken heb en er ook meerdere verhalen van onze cursusgroep in staan :-)
Als je een beetje diepgang zoekt, krijg je zeker geen spijt van het Hamelman boek. Dat Boek over brood ken ik trouwens nog niet.
Wil
Het is een van mijn eerste broodbakboeken (ik heb er een stuk of 30 of meer denk ik) maar dit is vrijwel het enige boek waar ik vrijwel elke maand nog bekijk. Zeer uitgebreide info over rogge, desembroden en allerlei manieren van vlechten.
Daarnaast bekijk ik ook de Duitse boeken van Lutz Geißler regelmatig. Vooral zijn Alm back Buch is prachtig met hele goede recepten. Maar daarin ben ik natuurlijk zwaar bevooroordeeld omdat ik zelf op die Alm gebakken heb en er ook meerdere verhalen van onze cursusgroep in staan :-)
Als je een beetje diepgang zoekt, krijg je zeker geen spijt van het Hamelman boek. Dat Boek over brood ken ik trouwens nog niet.
Wil
Lekkermelig.nl: Pizza, brood en fikkie stoken!
Laatste berichten:
* Sneeuwbroodjes
* Broodbak reunie
* Desem meerzaden brood
* Boekrecensie – The Rye Baker
* Almverhalen – Boerenbrood
Laatste berichten:
* Sneeuwbroodjes
* Broodbak reunie
* Desem meerzaden brood
* Boekrecensie – The Rye Baker
* Almverhalen – Boerenbrood
- Elizabet
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 24
- Lid geworden op: wo 29 apr 2020, 20:09
Re: Een boek over brood
Ha, ik kreeg van de week een krantenartikeltje over meneer Niemeijer opgestuurd, ik was ook wel erg nieuwsgierig geworden naar het boek. Heb lang gedacht dat ik naast Hamelman (dus ja, aanrader) geen ander broodboek meer nodig had, maar ik ga mezelf Een boek over brood toch maar voor mijn verjaardag geven denk ik..
- Vitamine C
- Warme bakker
- Berichten: 535
- Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57
Re: Een boek over brood
Heb het boek gekocht, vind het wel een goed boek. Geeft goed inzicht waar je op moet letten.
Recepten nog niet geprobeerd, valt me vooral op dat er haast niet wordt gekneed. Ben benieuwd, zal is met de baquettes beginnen.
Recepten nog niet geprobeerd, valt me vooral op dat er haast niet wordt gekneed. Ben benieuwd, zal is met de baquettes beginnen.
- Elizabet
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 24
- Lid geworden op: wo 29 apr 2020, 20:09
Re: Een boek over brood
Ik werd er ook wel heel enthousiast van. Staan ook wel echt een aantal nieuwe dingen in voor mij, oa over deegtemperaturen en wat er dan chemisch gezien anders gaat (of de amylase voor de gisten uit werkt of niet bijvoorbeeld) en wat voor consequenties dat op de smaak heeft. Het is me niet duidelijk of Niemeijer die conclusies zelf trekt nav zijn bakervaring (en natuurlijk wel gedegen onderliggende kennis, dat moge duidelijk wezen) of dat dat onderzochte feiten zijn, ik had er in elk geval nog nooit over gelezen.
Wat ik ook opvallend vind: hij is aanhanger van grote en onregelmatige alveoles (luchtbellen) in het brood, maar gebruikt over het algemeen helemaal geen gek hoge hydratatie. Fijn, vind ik, want ik hou ook van lekkere bellen maar niet van extreem plakdeeg. Anyhow, het zal mij benieuwen. Heb 2 degen (baguette tradition en pavé) net in de koelkast gezet voor een lange eerste rijs (Niemeijer doet zelf hoofdzakelijk koude vormrijzen, maar daar moet ik mijn ingesleten bakritme voor omdraaien, dus daar moet ik nog even aan wennenn ;-) ) Beide met gist(!) is minstens 5 jaar geleden denk ik dat ik een gietbrood heb gebakken. Zal trachten te onthouden foto's te maken morgen.
Wat ik ook opvallend vind: hij is aanhanger van grote en onregelmatige alveoles (luchtbellen) in het brood, maar gebruikt over het algemeen helemaal geen gek hoge hydratatie. Fijn, vind ik, want ik hou ook van lekkere bellen maar niet van extreem plakdeeg. Anyhow, het zal mij benieuwen. Heb 2 degen (baguette tradition en pavé) net in de koelkast gezet voor een lange eerste rijs (Niemeijer doet zelf hoofdzakelijk koude vormrijzen, maar daar moet ik mijn ingesleten bakritme voor omdraaien, dus daar moet ik nog even aan wennenn ;-) ) Beide met gist(!) is minstens 5 jaar geleden denk ik dat ik een gietbrood heb gebakken. Zal trachten te onthouden foto's te maken morgen.
- TigerManZ
- Meesterbakker
- Berichten: 1973
- Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
- Locatie: In het oosten van de Betuwe
Re: Een boek over brood
Ben er in begonnen en het leest makkelijk weg...
De eerste indruk is dus positief
De eerste indruk is dus positief

Groet, Han. 
...levensgenieter...

...levensgenieter...