Broodbakforum

HET forum voor enthousiaste thuisbakkers

Voor vragen over waarom brood niet geworden is zoals je had gewild, niet gerezen of misvormd etc. Je bloopers mogen hier ook bij.
#60478
Ik bak in de BBM al geruime tijd een - inmiddels favoriet geworden - haverbrood (800 gram), dat na wat opstartproblemen eigenlijk altijd lukt. Ik probeer nu (na de piep) 50 gram havermout toe te voegen, met als gevolg dat mijn brood onvoldoende rijst en heel compact wordt. Wel heel lekker, maar toch: volstrekt geen luchtigheid. Ik heb geprobeerd om het probleem op te lossen met gluten, met ei en met (meer) broodverbeteraar, maar dit had weinig tot geen invloed. Wie heeft een idee? :?: :?: :?:
#60480
Havermout neemt veel vocht op. Je kunt het daarom beter direct vanaf het begin toevoegen + extra vocht.
#60481
Aha, vochtprobleem. Tip van Levine ga ik eerst uitproberen. Maar de tip van bakker Gerrit, vooral over de havermout wellen in bier, lijkt me ook wat. Ik ga jullie tips uitproberen. Het klinkt mij allebei heel logisch in de oren. Levine wees me al eerder op de betekenis van de hoeveelheid vocht in brooddeeg en dat heeft me destijds ook erg geholpen. Ik hou jullie op de hoogte! :!: :!: :!:
#60486
Hoi allemaal,
Het brood is klaar. Ziet er goed uit en de smaak is ook goed. Van boven een mislukte knip, maar toch... Met dank aan de meedenkers!
Hier is het recept voor een brood van ca 900 gram.
Machine: Moa Profiline. Klaarzetten: 50 gr. havermout, ca 1 uur geweld in 50 gr. water. Mengen: 100 gr. tarwebloem, 200 gr. volkoren bloem, 100 gr. havermeel, 10 gr. broodverbeteraar en tl. donker gerstemout (voor de kleur). In broodvorm: 250gram handwarm water, 10gr. droge gist en 40 gr. honing. Dit 10 min. laten staan tot gistmengsel gaat schuimen. Meelmengsel toevoegen. In tegenovergestelde hoeken van de pan: 9 gr. zout en 30 gr. boter of 22 gr. zonnebloemolie. Machine op standaard programma (310 min.).
B0568322-F4AD-4D93-BC27-C2FC9C1C5626.jpeg
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
#60499
Ik weet niet welke broodbakmachine je gebruikt maar ik bak de laatste tijd ook brood met wat havermout.
Ik bak met een Panasonic.
Dit is mijn recept;
250 gram bloem
100 gram volkoren tarwemeel
7 gram zout
3 gram gist
50 gram havermout
12 gram olie
50 gram yoghurt
250 gram water
Ik doe zout en gist onderin. Het meel er bovenop. Dan de havermout.
Dan daarop de yoghurt en het water.
Vervolgens verroer ik de havermout met het vocht en de bovenste laag meel. Tenslotte doe ik de olie bovenop het papje
Ik kies het normale bakprogramma, donker MET uitgestelde tijd. Ik zet het programma op 5 uren ipv de normale 4.
Het lukt prima zo.
#60501
Niet dat het veel uitmaakt, maar de tabel van Stefan is zoals hij zelf al zegt toch echt de tabel van Dietmar Kappl, Oostenrijks broodbak kampioen en bakker. We hebben die tabel al een keer of zes eerder gedeeld op het forum, dus ik hem hem eens bij de handige links gezet. Erg handig dat Stefan er een NL vertaling bij gemaakt heeft!.

Wil
welk meel?

Zeker jammer. Denkend dat jou info nieuw was heb i[…]

Hiljo gebruikt in zijn boek soms heel weinig voc[…]

Bakken in een houtoven

Koos..Koos... dat hum lijken wel puddingbroodjes!![…]

De sportschool behoort niet tot een van mijn hobby[…]