OLIEBOLLEN

Voor vragen over waarom brood niet geworden is zoals je had gewild, niet gerezen of misvormd etc. Je bloopers mogen hier ook bij.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
hetnieuwewerck
Jongste bediende
Berichten: 35
Lid geworden op: zo 20 jul 2014, 13:02

OLIEBOLLEN

Bericht door hetnieuwewerck »

Ik ben bezig,oliebollen van de eetschrijver te bakken.

Nou staat er in het recept;los de (32 gr)droge gist op in de (50ml) lauwe melk.

Maar als ik dat doe,kan ik ermee metselen.

Dus ik heb maar zoveel melk toegevoegd dat het een papje werd.

Maar als de 50 ml bijvoorbeeld 500 ml moest zijn (wie weet dit?) ,heb ik een probleem.

Het staat nu te rijzen,dus ik wacht af!!
Vr Gr Theo
Gebruikersavatar
papagena
Moderator
Berichten: 1864
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 20:40
Locatie: Hoogeveen

Re: OLIEBOLLEN

Bericht door papagena »

Hoe kom je op die 32 gram gist?
Ik zie dat in het recept 80 gr gist gebruikt wordt op 50 ml melk.
Dan ga ik ervan uit dat het hier om verse gist gaat. Gebruik je droge gist dan deel je de hoeveelheid verse gist door 3 => 26 gr droge gist.
Mocht dit niet op te lossen zijn dan zou ik er nog wat drupjes melk bij geven tot het lukt.
Niet bij brood alleen....
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: OLIEBOLLEN

Bericht door Levinebaktbrood »

Droge gist hoef je niet eerst op te lossen, je kunt het direct door de bloem mengen.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
hetnieuwewerck
Jongste bediende
Berichten: 35
Lid geworden op: zo 20 jul 2014, 13:02

Re: OLIEBOLLEN

Bericht door hetnieuwewerck »

Papagena;

In het recept staat;
80 gram bakkersgist of 32 gram droge gist.
Het rees wel de pan uit (in dit geval de mengkom van de bear)
En onder het bakken rees het nog lekker door.

Maar ik heb er inderdaad genoeg melk bijgedaan,zodat het een lekker papje werd.

Levine;

Ik heb er de helft van de kaneel,en rasp van één citroen bijgedaan.

En volgende keer doe ik het natuurlijk makkelijker met de gist,gewoon erin mikken.

Ze zijn klaar,nog warm,en superlekker.

Nou,op 31 december ga ik daar een bergje van bakken!!!
Vr Gr Theo
Gebruikersavatar
Itslein
Deegroller
Berichten: 314
Lid geworden op: za 19 apr 2014, 23:26

Re: OLIEBOLLEN

Bericht door Itslein »

Gekke vraag misschien maar hoeveel olieballen bak je ongeveer van dit recept? Wil weten of ik er voldoende aan heb voor morgen :)

ps we lusten hier geen sucade, gewoon weglaten of vervangen door meer rozijnen/appel?
Groetjes, Marjolein
Gebruikersavatar
hetnieuwewerck
Jongste bediende
Berichten: 35
Lid geworden op: zo 20 jul 2014, 13:02

Re: OLIEBOLLEN

Bericht door hetnieuwewerck »

Eerlijk gezegd heb ik ze niet geteld,maar ik heb het idee dat het er ongeveer 25 waren.

Hier lusten we ook geen sukade,dus weggelaten en iets meer rozijnen.

Het lijkt ook wel of ze nauwelijks vet opnemen, het keukenpapier wordt bijna niet vet,en ze smaken ook niet vet,zoals bij "gewone oliebollen".
Vr Gr Theo
Gebruikersavatar
Itslein
Deegroller
Berichten: 314
Lid geworden op: za 19 apr 2014, 23:26

Re: OLIEBOLLEN

Bericht door Itslein »

Bedankt Theo!! Ben erg benieuwd. Wil ze trouwens maken met donker bier ipv spa rood. Heeft hetzelfde effect maar manlief is van mening dat donker bier en oliebollen bij elkaar horen :)
Groetjes, Marjolein
Gebruikersavatar
hetnieuwewerck
Jongste bediende
Berichten: 35
Lid geworden op: zo 20 jul 2014, 13:02

Re: OLIEBOLLEN

Bericht door hetnieuwewerck »

Misschien moet je er dan minder gist in doen.
Volgens mij,gaat er bier in vanwege het gisten.
Nu ik dit recept heb-met wat minder citroenrasp-verander ik er niets meer aan.
Het kan denk ik niet veel lekkerder.
Vr Gr Theo
Gebruikersavatar
hetnieuwewerck
Jongste bediende
Berichten: 35
Lid geworden op: zo 20 jul 2014, 13:02

Re: OLIEBOLLEN

Bericht door hetnieuwewerck »

Ik haal er 24 grote oliebollen uit,ik gebruik een ijsbolletjestang van 5,5/6 cm.
Vr Gr Theo
Gebruikersavatar
bakplaat
Meesterbakker
Berichten: 3372
Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
Locatie: Het Land van Maas en Waal.
Contacteer:

Re: OLIEBOLLEN

Bericht door bakplaat »

Mijn Oliebollenbakkerijtje 2014 is weer klaar, ik heb m'n bollen weer gebakken in de friteuse in het schuurtje en mijn vrouwke kwam er een actiefoto van maken...ik moest er toch een voorproeven :G
En ze zijn weer overheerlijk. :2th:

Afbeelding
En hier het resultaat:

Afbeelding Afbeelding

We wensen jullie allemaal een gezellige Oudjaarsavond en een Knalgoed Nieuwjaar 2015...

Afbeelding

...Met alle geluk en gezondheid en alles wat er nog meer te wensen is. :2th:
___________________________________________________________________________________________________________

Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...

Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Gebruikersavatar
ellen
Gaat de goede kant op
Berichten: 88
Lid geworden op: di 16 okt 2012, 17:09

Re: OLIEBOLLEN

Bericht door ellen »

Dag allemaal,

Vandaag de oliebollen naar het recept van Eetschrijven gebakken. Super.
Ik heb 1 kg supermarkt patentbloem gebruikt, gebakken in de friteuse met zonnebloemolie en had 41 oliebollen van dit recept gemaakt met een ijsbolletjestang.

Een heel goed 2015 voor iedereen en dat er nog maar veel gebakken mag worden.

Groetjes van Ellen
Gebruikersavatar
Judith1973

Re: OLIEBOLLEN

Bericht door Judith1973 »

Wat ziet dat er weer lekker uit Cor!

Aan oliebollen en beignets bakken waag ik me niet aan. En is ook niet nodig, want mijn buren bakken heerlijke bollen en zij krijgen dan van mij rozijnen- en mueslibollen als tegenprestatie.
Gebruikersavatar
allema
Warme bakker
Berichten: 537
Lid geworden op: ma 26 aug 2013, 19:37

Re: OLIEBOLLEN

Bericht door allema »

Cor, dat ziet er lekker uit :2th:
Hele fijne jaarwisseling en al het goede voor 2015
Huishoud-oven, Broodbakmachine Panasonic SD-R 2530 KXE
Gebruikersavatar
macduke
Chef stoffer en blik
Berichten: 8
Lid geworden op: do 02 jan 2014, 11:27

Re: OLIEBOLLEN

Bericht door macduke »

Gisteren heb ik ok de bollen volgens het recept van de eetschrijver gemaakt. Net gebakken waren ze superlekker! Maar nu een dag later is het toch wat minder; ze hebben geen krokant korstje meer maar zijn wat taai geworden. Hebben jullie dat ook? (Of krijgen ze de kans niet om een dag oud te worden [emoji12])
Gebruikersavatar
Itslein
Deegroller
Berichten: 314
Lid geworden op: za 19 apr 2014, 23:26

Re: OLIEBOLLEN

Bericht door Itslein »

Ze zijn heerlijk geworden. Luchtig, niet vet en lekker fris door de citroenrasp. Heb zoals Levine aangaf het rasp van een halve citroen gebruikt. Dat is prima. Bedankt nog voor het delen van het recept en de tips :).

Macduke, leg ze even op wat bakpapier in een oven van 100 graden. Dan moeten ze weer bijtrekken. Zo niet schijn je er een heerlijke oliepollenpudding van te kunnen maken: http://eetschrijven.blogspot.nl/2013/01 ... maals.html
Groetjes, Marjolein
Gebruikersavatar
bakplaat
Meesterbakker
Berichten: 3372
Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
Locatie: Het Land van Maas en Waal.
Contacteer:

Re: OLIEBOLLEN

Bericht door bakplaat »

macduke schreef:Gisteren heb ik ok de bollen volgens het recept van de eetschrijver gemaakt. Net gebakken waren ze superlekker! Maar nu een dag later is het toch wat minder; ze hebben geen krokant korstje meer maar zijn wat taai geworden. Hebben jullie dat ook? (Of krijgen ze de kans niet om een dag oud te worden [emoji12])
Voor het bewaren en oppiepen van Oliebollen, die je niet direct gebruikt...Zie hier voor enkele nuttige TIPS
___________________________________________________________________________________________________________

Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...

Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Plaats reactie