Interessant topic dat van Willem, zat te twijfelen of ik nou daar bij aan moet sluiten of een nieuw topic, maar er wordt verzocht voor elk misbaksel een nieuw topic moet te maken dus daar gaan we ;-)
Ik heb zelf ook een probleem met het openbarsten van de bovenkant. Eerst netjes opgerold en daarna in de oven door de ovenrijs gebarsten. Ik begrijp dat je moet insnijden om dit te voorkomen maar bij sommige broden wil je dat niet en bovendien helpt dat ook niet altijd bij mij. Zijn er meer tips om het openbarsten tijdens de ovenrijd te voorkomen?! Ik laat het deeg rijzen met een natgespoten (plantensproeier) theedoek er op. Ik bak de eerste 20 minuten op 230 graden en sproei wat water bij (plus een bakje met vocht in de oven), daarna op 200 graden 25 minuten afbakken.
Het cakebrood is overigens een aanrader, iets voor bij de high tea.
Groeten, keizer
Golden cakebrood opengebarsten
- Keizer
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 64
- Lid geworden op: di 10 feb 2015, 18:17
- TigerManZ
- Meesterbakker
- Berichten: 1986
- Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
- Locatie: In het oosten van de Betuwe
Re: Golden cakebrood opengebarsten
De narijs iets langer, dan rijst het minder in de oven...
Groet, Han.
...levensgenieter...
...levensgenieter...
- bakplaat
- Meesterbakker
- Berichten: 3372
- Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
- Locatie: Het Land van Maas en Waal.
- Contacteer:
Re: Golden cakebrood opengebarsten
Hallo Keizer.
Het zou idd. kunnen zijn dat er nog wat teveel spannig op het deegstuk stond waardoor het onbedoeld ging scheuren in de oven.Doe tegen het eind van de narijs de vingerproef, het deeg moet licht terugveren als je er (voorzichtig met je vinger op drukt.
Soms willen we het brood bewust laten scheuren, zoals bij dit ronde brood(foto Voorlichtingsbureau Brood)
Hiervoor leg je het opgemaakte deegstuk niet met de naad midden in de bus,maar in een hoek.
Het zou idd. kunnen zijn dat er nog wat teveel spannig op het deegstuk stond waardoor het onbedoeld ging scheuren in de oven.Doe tegen het eind van de narijs de vingerproef, het deeg moet licht terugveren als je er (voorzichtig met je vinger op drukt.
Soms willen we het brood bewust laten scheuren, zoals bij dit ronde brood(foto Voorlichtingsbureau Brood)
Hiervoor leg je het opgemaakte deegstuk niet met de naad midden in de bus,maar in een hoek.
___________________________________________________________________________________________________________
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
- Keizer
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 64
- Lid geworden op: di 10 feb 2015, 18:17
Re: Golden cakebrood opengebarsten
Beide bedankt, ik denk dat jullie de 'gouden'tip hebben gegeven voor dit 'golden bread'. Ik kan me niet zo goed de vingerproef meer herinneren of ik dat heb gedaan bij dit brood maar aan de foto te zien heb ik geen vingerafdrukken achtergelaten dus het is in ieder geval niet te lang gerezen. De volgende keer zal ik er op letten en zo nodig langer laten narijzen. Het is ook een kwestie van ervaring waar je in de loop van de tijd een gevoel moet krijgen. Toen ik vorige maand begon met bakken deed ik het rijzen op de verwarming en op de tijd, daarna gewoon op het keukenblad en door naar volume te kijken, onlangs is daar de vingerproef bijgekomen. Het is ook een kwestie van ervaring om op het juiste moment het brood te gaan afbakken.
Dat bewust scheuren ziet er grappig uit daar had ik nog niet eerder van gehoord.
Bedankt!
Groeten keizer
Dat bewust scheuren ziet er grappig uit daar had ik nog niet eerder van gehoord.
Bedankt!
Groeten keizer
- papagena
- Moderator
- Berichten: 1864
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 20:40
- Locatie: Hoogeveen
Re: Golden cakebrood opengebarsten
Cor, ik krijg hier geen helder beeld bij. Heb je ergens een foto staan van hoe dat moet?bakplaat schreef:
Hiervoor leg je het opgemaakte deegstuk niet met de naad midden in de bus,maar in een hoek.
Niet bij brood alleen....
- bakplaat
- Meesterbakker
- Berichten: 3372
- Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
- Locatie: Het Land van Maas en Waal.
- Contacteer:
Re: Golden cakebrood opengebarsten
Heb er geen foto van papagena...heb het maar even getekend.Je ziet op doorsnede,hoe je het opgemaakte/opgerolde deegstuk met de naad in de hoek van de bus legt.papagena schreef:Cor, ik krijg hier geen helder beeld bij. Heb je ergens een foto staan van hoe dat moet?bakplaat schreef: Hiervoor leg je het opgemaakte deegstuk niet met de naad midden in de bus,maar in een hoek.
___________________________________________________________________________________________________________
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.