voor alles is een eerste keer: overkneden
-
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 96
- Lid geworden op: ma 08 dec 2014, 15:16
voor alles is een eerste keer: overkneden
Tja, wat zal ik ervan zeggen. De bear aangezet en de timer gezet. Toen weggelopen uit de keuken. Toen de timer afging weer gaan kijken en het was een natte kleffe boel geworden... Toch maar doorgegaan, want er zat deeg voor twee broden in waarvan ik er een had toegezegd aan familie. En ik was wel benieuwd hoe een overkneed brood eruit komt te zien en hoe het zou smaken.
De bulkrijs ging prima, mooi verdubbeld. Maar de narijs deed vrijwel niets meer en van ovenrijs was ook niet echt sprake.
Dus twee heel compacte haverbroden op het aanrecht... Gelukkig was de smaak nog wel redelijk ok, dus we hebben er een megenomen naar de familie en de andere als voorraad in de vriezer.
De bulkrijs ging prima, mooi verdubbeld. Maar de narijs deed vrijwel niets meer en van ovenrijs was ook niet echt sprake.
Dus twee heel compacte haverbroden op het aanrecht... Gelukkig was de smaak nog wel redelijk ok, dus we hebben er een megenomen naar de familie en de andere als voorraad in de vriezer.
- miesje1959
- Meesterbakker
- Berichten: 1524
- Lid geworden op: do 20 feb 2014, 18:20
- Locatie: kop van Noord-Holland
Re: voor alles is een eerste keer: overkneden
Ohhh, wat jammer. Nu weet je in ieder geval dat je beter bij het kneden in de buurt kunt blijven....
Astrid
Bear Teddy kneder - Manz oven 10/1 en Manz oven 30/2- Panasonic SD-2500WXE -
Bear Teddy kneder - Manz oven 10/1 en Manz oven 30/2- Panasonic SD-2500WXE -
-
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 96
- Lid geworden op: ma 08 dec 2014, 15:16
Re: voor alles is een eerste keer: overkneden
Of, zoals ik eigenlijk altijd doe, de timer een paar minuten korter zetten en dan even checken hoe het ervoor staat met vliesjetrekken. Waarom ik dat nu niet had gedaan... ;K
- miesje1959
- Meesterbakker
- Berichten: 1524
- Lid geworden op: do 20 feb 2014, 18:20
- Locatie: kop van Noord-Holland
Re: voor alles is een eerste keer: overkneden
Een paar minuten eerder heeft bij mij geen zin. Ik bak alleen met spelt en rogge.Piekie81 schreef:Of, zoals ik eigenlijk altijd doe, de timer een paar minuten korter zetten
2 minuten deeg mengen in de Bear, half uur autolyse en dan hoef ik nog maar 4 a 5 minuten te kneden (verschilt per deeg soort) en dan heb ik een prachtig vliesje.
Kan er maar beter bij blijven staan, met spelt heb je zo een overkneedt deeg... ;B
Astrid
Bear Teddy kneder - Manz oven 10/1 en Manz oven 30/2- Panasonic SD-2500WXE -
Bear Teddy kneder - Manz oven 10/1 en Manz oven 30/2- Panasonic SD-2500WXE -
- Calle
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 6
- Lid geworden op: do 21 mei 2015, 16:02
Vliesje trekken lukt mij niet
oei, kan je deeg overkneden?
Ik moet nog veel leren en ik heb problemen met dat vliesje trekken, dat lukt mij niet.
Ik doe waarschijnlijk iets fout maar ik weet niet wat.
Ik doe mijn deeg in de kenwood, laat op min eerst alles even mengen, zet dan 10 min op stand 1.
Geen vliesje te maken. Mijn deeg "kleeft" niet aan elkaar.
Nog eens laten mengen, maar geen vliesje...
Wat kan ik meer doen?
Alvast bedankt
Calle
Ik moet nog veel leren en ik heb problemen met dat vliesje trekken, dat lukt mij niet.
Ik doe waarschijnlijk iets fout maar ik weet niet wat.
Ik doe mijn deeg in de kenwood, laat op min eerst alles even mengen, zet dan 10 min op stand 1.
Geen vliesje te maken. Mijn deeg "kleeft" niet aan elkaar.
Nog eens laten mengen, maar geen vliesje...
Wat kan ik meer doen?
Alvast bedankt
Calle
- Anna
- Warme bakker
- Berichten: 955
- Lid geworden op: vr 28 feb 2014, 18:29
Re: voor alles is een eerste keer: overkneden
Calle, misschien kan je er een nieuw topic over openen (in de koffiehoek) en daar dan ook inzetten welk recept je gebruikt en eventueel een foto erbij doen? Zonder het recept is er niet echt iets over te zeggen.
- miesje1959
- Meesterbakker
- Berichten: 1524
- Lid geworden op: do 20 feb 2014, 18:20
- Locatie: kop van Noord-Holland
Re: voor alles is een eerste keer: overkneden
Net als Anna vind ik het ook een goed idee om er een nieuw topic over te maken.
Ben namelijk best benieuwd waarom je geen vliesje kan trekken en wat je bedoelt met het deeg 'kleeft' niet aan elkaar.....
Ben namelijk best benieuwd waarom je geen vliesje kan trekken en wat je bedoelt met het deeg 'kleeft' niet aan elkaar.....
Astrid
Bear Teddy kneder - Manz oven 10/1 en Manz oven 30/2- Panasonic SD-2500WXE -
Bear Teddy kneder - Manz oven 10/1 en Manz oven 30/2- Panasonic SD-2500WXE -
Re: Vliesje trekken lukt mij niet
Calle, bedoel je dat je deeg geen deegbal wordt, maar een papachtige massa blijft?
Dan kun je inderdaad geen vliesje trekken.
Bij mij wordt deeg pap als ik in 1x te veel vocht erbij doe, soms gaat dat wel goed maar meestal niet.
Dan kun je het beste een beetje bloem of meel (begin met een eetlepel en kijk of er meer nodig is) toevoegen dan wordt het deeg minder nat en als het goed is krijg je dan alsnog een deegbal en kun je een vliesje trekken.
Zelf doe ik het vocht meestal in 2 of 3 delen erbij, als het eerste deel vocht helemaal is opgenomen dan pas het 2e deel.
Dan kun je inderdaad geen vliesje trekken.
Bij mij wordt deeg pap als ik in 1x te veel vocht erbij doe, soms gaat dat wel goed maar meestal niet.
Dan kun je het beste een beetje bloem of meel (begin met een eetlepel en kijk of er meer nodig is) toevoegen dan wordt het deeg minder nat en als het goed is krijg je dan alsnog een deegbal en kun je een vliesje trekken.
Zelf doe ik het vocht meestal in 2 of 3 delen erbij, als het eerste deel vocht helemaal is opgenomen dan pas het 2e deel.
- Soepkipje
- Moderator
- Berichten: 794
- Lid geworden op: zo 04 dec 2011, 11:59
Re: Vliesje trekken lukt mij niet
(Had aanvankelijk van jouw vraag een apart onderwerp gemaakt, maar zag later dat het toch hier thuishoort)Calle schreef:oei, kan je deeg overkneden?
Ik moet nog veel leren en ik heb problemen met dat vliesje trekken, dat lukt mij niet.
Ik doe waarschijnlijk iets fout maar ik weet niet wat.
Ik doe mijn deeg in de Kenwood, laat op min eerst alles even mengen, zet dan 10 min op stand 1.
Geen vliesje te maken. Mijn deeg "kleeft" niet aan elkaar.
Nog eens laten mengen, maar geen vliesje...
Wat kan ik meer doen?
Alvast bedankt
Calle
Ik denk n.l. dat jouw deeg ook te lang gekneed is. Als het deeg plotseling "uit elkaar valt", nattig is en alle soepelheid eruit is dat het geval. De opgebouwde glutenstrengen breken dan. Ik heb geen keukenmachine dus kan je geen advies geven over hoe lang en op welke standen je wel moet kneden om toch een vliesje te kunnen maken.
Eschenfelder graanvlokker (hout), Hawos graanmolen Easy, Panasonic SD-253 en SD-255, 1x Smeg, 1x Siemens en 2x Boschovens