(desem)Deeg plakt in rijsmandje

Voor vragen over waarom brood niet geworden is zoals je had gewild, niet gerezen of misvormd etc. Je bloopers mogen hier ook bij.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
daytripper

(desem)Deeg plakt in rijsmandje

Bericht door daytripper »

Hallo allemaal,
Ik heb vandaag mijn eerste desembrood geprobeerd te maken met behulp van dit recept: https://www.weekendbakery.com/posts/our ... yle-bread/

Alles verliep naar behoren, maar toen ik mijn deeg uit het rijsmandje wilde halen bleek dit onmogelijk.
Het deeg zat vastgeplakt aan het rijsmandje en wilde er niet volledig uit (zie afbeelding)
Afbeelding
Ik heb het deeg voordat het het rijsmandje inging bestrooid met bloem, net als het rijsmandje zelf.
Ik hoop dat jullie me kunnen helpen!
Gebruikersavatar
daytripper

Re: (desem)Deeg plakt in rijsmandje

Bericht door daytripper »

Eenmaal uit de oven ziet het brood er zo uit:
Afbeelding
Afbeelding

De smaak is goed en het kruim ziet er goed uit, maar toch zonde van de 'lelijke' bovenkant.
Gebruikersavatar
miesje1959
Meesterbakker
Berichten: 1524
Lid geworden op: do 20 feb 2014, 18:20
Locatie: kop van Noord-Holland

Re: (desem)Deeg plakt in rijsmandje

Bericht door miesje1959 »

Zo te zien moet je meer bloem gebruiken in je mandje. Het brood beter op spanning brengen is ook erg belangrijk.
Astrid

Bear Teddy kneder - Manz oven 10/1 en Manz oven 30/2- Panasonic SD-2500WXE -
Gebruikersavatar
Gyatso
Chef stoffer en blik
Berichten: 11
Lid geworden op: wo 15 jul 2015, 17:13

Re: (desem)Deeg plakt in rijsmandje

Bericht door Gyatso »

(A) Mandje iets vochtig maken, ruim bestuiven met bloem, hierna laten drogen en overtollig bloem(licht) eruit kloppen. (B) Bij gebruik weer ietsje vochtig maken en met wat bloem bestuiven. Klaar voor gebruik. Na het gebruik alleen overtollig bloem er uitkloppen, laten drogen en hij is weer klaar voor het volgende gebruik (B). Eenmaal in de zoveel tijd even goed borstelen en schoonmaken en weer beginnen bij A. Tenminste, zo werk ik met de rijsmandjes en tot op heden maar één keer mislukt omdat ik na het schoonmaken gelijk weer bij B begon.
Gebruikersavatar
miesje1959
Meesterbakker
Berichten: 1524
Lid geworden op: do 20 feb 2014, 18:20
Locatie: kop van Noord-Holland

Re: (desem)Deeg plakt in rijsmandje

Bericht door miesje1959 »

Een rijsmandje eerst vochtig maken, hoeft echt niet. Je hoeft het voor gebruik maar 1x te prepareren. Alleen bij een rieten mandje is dat nodig. Bij houtvezel hoeft dat niet.

Uitborstelen doe ik naar ieder gebruik.

http://www.weekendbakery.com/posts/het- ... jsmandjes/
Astrid

Bear Teddy kneder - Manz oven 10/1 en Manz oven 30/2- Panasonic SD-2500WXE -
Gebruikersavatar
daytripper

Re: (desem)Deeg plakt in rijsmandje

Bericht door daytripper »

Ik heb een rieten rijsmandje en heb 'm niet vochtig gemaakt.
Wel met genoeg bloem bedekt. In het vervolg misschien maar vochtig maken..
Hier de video waarin te zien is hoe het misging:

View My Video
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: (desem)Deeg plakt in rijsmandje

Bericht door Levinebaktbrood »

Ik bak al heel lang en heb nog nooit rijsmandjes vochtig gemaakt. Is echt niet nodig. Wel voldoende (rogge)bloem gebruiken. Het deeg op de video lijkt mij niet genoeg op spanning gebracht en het lijkt er ook op dat het te lang gerezen heeft.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
daytripper

Re: (desem)Deeg plakt in rijsmandje

Bericht door daytripper »

Oke, de vochtigheid van het rijsmandje is dus niet de oorzaak.
Ik heb het deeg volgens de juiste methode op spanning gebracht (zie video).

View My Video

Of raden jullie een andere wijze aan?
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: (desem)Deeg plakt in rijsmandje

Bericht door Levinebaktbrood »

De video gaat zo snel dat ik niet kan zien of het deeg goed op spanning is gebracht. Ik kan ook niet zien of je het deeg en het mandje goed met bloem bestrooid voordat je het deeg in het mandje legt.

Uitleg batard vormen. In het artikel staat ook een link naar een filmpje.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
daytripper

Re: (desem)Deeg plakt in rijsmandje

Bericht door daytripper »

Ik heb mijn deeg op deze manier op spanning gebracht:

Gebruikersavatar
bakplaat
Meesterbakker
Berichten: 3372
Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
Locatie: Het Land van Maas en Waal.
Contacteer:

Re: (desem)Deeg plakt in rijsmandje

Bericht door bakplaat »

Levinebaktbrood schreef:
De video gaat zo snel dat ik niet kan zien of het deeg goed op spanning is gebracht.
Ik kan ook niet zien of je het deeg en het mandje goed met bloem bestrooid voordat je het deeg in het mandje legt.
Kijk na 1.10-1.45 min. naar de 'Slow Motion' daar zie je hoe het deeg juist op spanning wordt gebracht/opgebold. Wat eerder is ook te zien, dat het deegstuk aan beide zijden met ruim voldoende bloem bestoven wordt en daarna in het mandje gelegd . ;B

Ipv. (rogge)bloem zou je rijstemeel of tarwegriesmeel kunnen gebruiken.
___________________________________________________________________________________________________________

Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...

Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: (desem)Deeg plakt in rijsmandje

Bericht door Levinebaktbrood »

Cor/Bakplaat: ik heb het over het filmpje in een eerder bericht van Daytripper (een filmpje van Daytripper zelf), niet over het filmpje van de Weekend Bakery ..... Daar is de handeling wel goed te zien.

Daytripper: als je het gevormd hebt zoals in het filmpje van de Weekend Bakery dan maak je een rond brood, maar ik zie toch echt een langwerpig rijsmandje in jouw filmpje. Een langwerpig rijsmandje gebruik je voor een batard. Ik blijf mij mijn opmerking dat ik niet kan zien dat je het deeg met bloem bestrooid. Ook het vormen lijkt niet helemaal goed te gaan.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Plaats reactie