Sponsig kruim

Voor vragen over waarom brood niet geworden is zoals je had gewild, niet gerezen of misvormd etc. Je bloopers mogen hier ook bij.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
PatrickD
Opboller
Berichten: 195
Lid geworden op: wo 25 mar 2015, 01:54
Locatie: Arnhem

Sponsig kruim

Bericht door PatrickD »

Hallo!

Ondanks dat mijn baksels meestal goed lukken en bijna schoon Op zijn voordat ze de kans krijgen om af te koelen.
Heb ik toch wel eens brood over.., zodra dit afgekoeld is in de avond of de volgende dag. Is mijn kruim super sponsig en alles behalve zoals ik gewend ben van de bakker/supermarkt.

Heeft iemand daar nog meer last van?

Ik heb al eens geprobeerd om t brood langer te bakken
Ander zout geprobeerd
Minder water

Toch blijft het altijd t zelfde.

Iemand enig idee?
Gebruikersavatar
brood daar zit wat in
Meesterbakker
Berichten: 1855
Lid geworden op: do 21 jun 2012, 21:35
Locatie: Regio Utrecht

Re: Sponsig kruim

Bericht door brood daar zit wat in »

Ik heb er ook "last" van, geen idee waar het aan ligt.
Heb het wel vaker bij brood waar meer volkoren in zit dan bij bijv wit/lichtbruin brood.

Ik ben ook benieuwd hoe je het kan voorkomen.
Groet, Marja
Ook te volgen op Insta: bread_at_home_
_________________________________________________________________________________________________________
Kneder BW SM ~ Rofco B20 ~ Bear Teddy Varimixer
Gebruikersavatar
bakplaat
Meesterbakker
Berichten: 3372
Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
Locatie: Het Land van Maas en Waal.
Contacteer:

Re: Sponsig kruim

Bericht door bakplaat »

Dit fenomeen komt bij mij ook voor en zie dit echt niet als een 'last' en heb het liever dan een vaste/compacte kruim.
Ik zal ook geen moeite doen om het te voorkomen.
___________________________________________________________________________________________________________

Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...

Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Gebruikersavatar
PatrickD
Opboller
Berichten: 195
Lid geworden op: wo 25 mar 2015, 01:54
Locatie: Arnhem

Re: Sponsig kruim

Bericht door PatrickD »

Gelukkig ben ik niet de enige.

Hebben jullie een idee hoe dit op te lossen?

Ik heb vandaag eens een dutch oven geprobeerd ipv op de steen in de oven.

Normaal als ik op de steen bak, bak ik gemiddeld 20-25 min op 230 graden en zet dan de oven lager.
Dit omdat ik anders een te donker brood krijg.

1 voordeel merk ik al met een dutch oven. Het brood is nauwelijks verkleurd de eerste 20 min maar toch een hele mooie ovenrijs.
Daarna nog eens 25 min zonder deksel voor de krokante mooie kleur.
Dus de zelfde tijd maar wel langer op 230 gebakken.
Beter resultaat vind ik zelf!

Maar dit moet toch ook kunnen op de steen?

Binnenkort Loop ik een dagje mee voor de fun bij een bio bakker. Zou het hem ook eens vragen.
Gebruikersavatar
Melinda
Meesterbakker
Berichten: 2269
Lid geworden op: za 12 jan 2013, 17:29
Locatie: Soest

Re: Sponsig kruim

Bericht door Melinda »

Fotootje zou leuk zijn, Patrick. Kunnen we ook meegenieten. :G
Kneders: Bear Teddy Varimixer | Rofco N15 | KitchenAid KSM 7580 | Ovens: Rofco B40 | Miele Heteluchtoven
:-) Mijn foto's
Gebruikersavatar
PatrickD
Opboller
Berichten: 195
Lid geworden op: wo 25 mar 2015, 01:54
Locatie: Arnhem

Re: Sponsig kruim

Bericht door PatrickD »

Ik zou de volgende keer een foto maken van het kruim.
Het is ook niet vies, het is gewoon niet zoals t hoort voor mijn gevoel.

Het is spekkig/sponsig en voelt enigszins vochtig aan.
Plaats reactie