Gevulde koeken te krokant
- Elsiepelsiekevertje
- Jongste bediende
- Berichten: 26
- Lid geworden op: di 06 okt 2015, 09:14
- Contacteer:
Gevulde koeken te krokant
Zojuist heb ik voor het eerst gevulde koeken gebakken. De smaak was heerlijk en ze waren aan de bovenkant mooi goudbruin. De onderkant en de rand van de koeken was echter veel te krokant.
Mijn vraag aan jullie: weten jullie wat hiervan de oorzaak kan zijn en hoe ik dit in het vervolg kan voorkomen?
Recept voor het deeg:
• 125 gram basterdsuiker
• 165 gram roomboter
• 25 gram losgeklopt ei (=½ ei)
• 3 gram citroenrasp
• 4 gram zout
• 250 gram patent tarwebloem (recept zegt Zeeuwse bloem)
• 4 gram bakpoeder
Het recept zegt bakken op 220°C, ongeveer 18 minuten. Ik heb na ruim 16 minuten de koeken uit de oven gehaald omdat de randjes al te donker werden.
Mijn vraag aan jullie: weten jullie wat hiervan de oorzaak kan zijn en hoe ik dit in het vervolg kan voorkomen?
Recept voor het deeg:
• 125 gram basterdsuiker
• 165 gram roomboter
• 25 gram losgeklopt ei (=½ ei)
• 3 gram citroenrasp
• 4 gram zout
• 250 gram patent tarwebloem (recept zegt Zeeuwse bloem)
• 4 gram bakpoeder
Het recept zegt bakken op 220°C, ongeveer 18 minuten. Ik heb na ruim 16 minuten de koeken uit de oven gehaald omdat de randjes al te donker werden.
Kneder: Bear Teddy Varimixer
Oven: Siemens met boven- en onderwarmte
Meel: De Zuidmolen in Groesbeek
Oven: Siemens met boven- en onderwarmte
Meel: De Zuidmolen in Groesbeek
- Bioloogje
- Warme bakker
- Berichten: 659
- Lid geworden op: ma 19 sep 2016, 12:25
Re: Gevulde koeken te krokant
Heb je gebakken met hete lucht? Want dan moet je de temperatuur meestal met 20 graden verlagen. Bovendien kan je oven qua temperatuur afwijken van het gemiddelde. Gebruik eens een oventhermometer. Dan kan je daarmee wat nauwkeuriger werken.
Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Groetjes, Annelies
- Bioloogje
- Warme bakker
- Berichten: 659
- Lid geworden op: ma 19 sep 2016, 12:25
Re: Gevulde koeken te krokant
Wat ook kan: iets meer ei gebruiken in het beslag...
Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Groetjes, Annelies
- Bakker Jan
- Deegkneder
- Berichten: 114
- Lid geworden op: za 13 aug 2016, 08:38
- Locatie: Maas en Waal
Re: Gevulde koeken te krokant
Denk als je ze op 180 graden bakt, dat het beter zal zijn.
Bear Teddy en een gewone combi inbouwoven van Siemens
- Elsiepelsiekevertje
- Jongste bediende
- Berichten: 26
- Lid geworden op: di 06 okt 2015, 09:14
- Contacteer:
Re: Gevulde koeken te krokant
Ik heb de koeken gebakken met boven- en onderwarmte. Volgens de oventhermometer was hij precies op temperatuur. Het recept is van Robèrt van Beckhoven, dus 40 graden kouder bakken vind ik wel een erg groot verschil. Aan de andere kant is het wel het proberen waard natuurlijk.
Bedankt voor de tips! Als er nog andere suggesties zijn, hoor ik het natuurlijk graag. :2th:
Bedankt voor de tips! Als er nog andere suggesties zijn, hoor ik het natuurlijk graag. :2th:
Kneder: Bear Teddy Varimixer
Oven: Siemens met boven- en onderwarmte
Meel: De Zuidmolen in Groesbeek
Oven: Siemens met boven- en onderwarmte
Meel: De Zuidmolen in Groesbeek
- bakplaat
- Meesterbakker
- Berichten: 3372
- Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
- Locatie: Het Land van Maas en Waal.
- Contacteer:
Re: Gevulde koeken te krokant
Elsie........ :G
Hier is ook een RECEPT/WERKWIJZE van de SCHOOLSITEHet geeft voor Gevulde Koeken ook een baktemp. van 220 gr. C. aan. Dus zou ik dat zo laten...ik bak ze zelf ook graag wat pittig af.
Volgens jouw/van Beckhoven recept wordt er Zeeuwse bloem gebruikt en jij gebruikt gewone Patentbloem.
Zeeuwse bloem heeft de eigenschap wat vloeiender/drijvender te bakken en wordt in de (banket)bakkerij graag gebruikt voor Boterdegen,waaronder ook Gevulde Koeken.
Als je geen Zeeuwse bloem hebt.... Houd dan hetzelde recept de volgende keer eens aan incl. Patentbloem, maar gebruik iets meer boter bijv. 200 gr. ipv. 165.
Succes en deel ons je resultaat.
Hier is ook een RECEPT/WERKWIJZE van de SCHOOLSITEHet geeft voor Gevulde Koeken ook een baktemp. van 220 gr. C. aan. Dus zou ik dat zo laten...ik bak ze zelf ook graag wat pittig af.
Volgens jouw/van Beckhoven recept wordt er Zeeuwse bloem gebruikt en jij gebruikt gewone Patentbloem.
Zeeuwse bloem heeft de eigenschap wat vloeiender/drijvender te bakken en wordt in de (banket)bakkerij graag gebruikt voor Boterdegen,waaronder ook Gevulde Koeken.
Als je geen Zeeuwse bloem hebt.... Houd dan hetzelde recept de volgende keer eens aan incl. Patentbloem, maar gebruik iets meer boter bijv. 200 gr. ipv. 165.
Succes en deel ons je resultaat.
___________________________________________________________________________________________________________
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
- Ballie
- Meesterbakker
- Berichten: 2837
- Lid geworden op: ma 14 nov 2011, 18:51
- Locatie: Tullepetaonestad (Roosendaal), West Brabant
- Contacteer:
Re: Gevulde koeken te krokant
Je zou ook in plaats van Zeeuwse bloem, de tarwebloem uit de supermarkt kunnen gebruiken. Die is ook zeer geschikt voor patisserie...
Het leven is goed, in het Brabantse land...
- john-b-bak
- Deegkneder
- Berichten: 103
- Lid geworden op: zo 27 mar 2016, 15:27
Re: Gevulde koeken te krokant
Ovens heb je in alle mogelijke uitvoeringen,systemen,maten ,brandstoffen etc.
Heb je zoals ik in een grijs verleden vele ovens van een merk gehad dan zie je zelfs dat twee identieke oventjes naast elkaar een afwijkende bakaard (kunnen) hebben.Kortom de in recepten aangegeven temperatuur zul je zelf moeten bepalen .
Je baktijd is wat korter en je product iets te donker..
Dat betekent dus je je oven wat lager in moet stellen.Overigens kan het ook zijn dat je werkelijke temperatuur afwijkt van wat de pyrometer aangeeft.
Bak ze
John
Heb je zoals ik in een grijs verleden vele ovens van een merk gehad dan zie je zelfs dat twee identieke oventjes naast elkaar een afwijkende bakaard (kunnen) hebben.Kortom de in recepten aangegeven temperatuur zul je zelf moeten bepalen .
Je baktijd is wat korter en je product iets te donker..
Dat betekent dus je je oven wat lager in moet stellen.Overigens kan het ook zijn dat je werkelijke temperatuur afwijkt van wat de pyrometer aangeeft.
Bak ze
John
- Elsiepelsiekevertje
- Jongste bediende
- Berichten: 26
- Lid geworden op: di 06 okt 2015, 09:14
- Contacteer:
Re: Gevulde koeken te krokant
Bedankt voor de link. De volgende keer ga ik dit recept aanhouden. Erg interessante site overigens!bakplaat schreef:Elsie........ :G
Hier is ook een RECEPT/WERKWIJZE van de SCHOOLSITEHet geeft voor Gevulde Koeken ook een baktemp. van 220 gr. C. aan. Dus zou ik dat zo laten...ik bak ze zelf ook graag wat pittig af.
Volgens jouw/van Beckhoven recept wordt er Zeeuwse bloem gebruikt en jij gebruikt gewone Patentbloem.
Zeeuwse bloem heeft de eigenschap wat vloeiender/drijvender te bakken en wordt in de (banket)bakkerij graag gebruikt voor Boterdegen,waaronder ook Gevulde Koeken.
Als je geen Zeeuwse bloem hebt.... Houd dan hetzelde recept de volgende keer eens aan incl. Patentbloem, maar gebruik iets meer boter bijv. 200 gr. ipv. 165.
Succes en deel ons je resultaat.
Kneder: Bear Teddy Varimixer
Oven: Siemens met boven- en onderwarmte
Meel: De Zuidmolen in Groesbeek
Oven: Siemens met boven- en onderwarmte
Meel: De Zuidmolen in Groesbeek
- MouneBolebakker
- Jongste bediende
- Berichten: 35
- Lid geworden op: ma 26 dec 2016, 17:38
Re: Gevulde koeken te krokant
Gevulde koeken (gâteaux farcis)
425 gr. Zeeuwse bloem
225 gr. Boter
250 gr. Basterdsuiker
50 gr. Ei
5 gr. Koolzuur
5 gr. Kaneel
3 gr. Zout
Citroenessence
25 halve amandelen
Vulling:
400 gr. Amandelspijs
50 gr. Ei
Citroenessence
1 eetl. slaolie
• Voeg de koolzuur en de kaneel bij de bloem en zeef deze
• Roer de boter, suiker, zout, citroenessence en het ei zacht en voeg hierbij de bloem
• Maak van het deeg een bal en laat een ½ uur in de koelkast rusten
• Roer intussen de amandelspijs aan met het ei, slaolie en de citroenessence
• Rol nu het deeg uit ter dikte van een euro en steek hieruit met een gekartelde ronde steker van 9 cm doorsnede, 2x 25 plakken
• Smeer een bakplaat in met boter en leg hier max. 25 rondjes in verband op
• Spuit hierop met een gladde spuit de amandelspijs
• Rol het restant deeg tot een pil en snij hiervan 25 plakjes welke we op de amandelspijs leggen
• Leg nu de andere rondjes deeg hier weer op; erop lettend dat de kartels zoveel mogelijk gelijk op elkaar komen te liggen en druk het deeg licht aan
• Twee keer strijken met strijksel van eidooier vermengd met iets water en leg in het midden van iedere koek een halve amandel
• Afbakken in ongeveer 12 minuten in een oven van 200 graden
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.