Hallo,
Ik heb me gewaagd an croissants naar het recept en werkwijze van Robert Beckhoven. tw
250 bloem
13 gr boter
13 gr gist omgerekend naar droge gis 4,3 gr
5 gr basterdsuiker
½ geklopt ei
115 gr water
5 gr zout
En 100 gr boter om te toeren.
Het deeg heb ik eerst gemengd en gekneed (Niet gekeken of ik een vliesje kon trekken omdat ik niet weet of dat hier ook nodig is) Daarna in de koelkast laten rusten. Vervolgens de boter er door getoerd totaal 3x3
Met na elke toer terug in de koelkast om stevig te laten worden. Vervolgens de croissants gevormd en een uurtje op kamertemperatuur laten staan. (19 gr ongeveer)
Nu zijn na het bakken heel mooi alle laagjes te zien maar er zit geen lucht tussen. Het zier er op de laagjes na uit als een mooie snee wit brood. De smaak was wel super.
Heb ik te kort gekneed in het begin?
Was de gist niet goed?
Of te strak opgerold?
Of niet lang genoeg na laten rijsen voordat het de oven in ging?
Of dit allemaal (dat zou erg zijn).
Wie heeft een idee?
Gr. Bart
Croissant net niet
- barto
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 98
- Lid geworden op: za 26 apr 2014, 17:14
- Locatie: Utrecht
- Jean
- Opboller
- Berichten: 191
- Lid geworden op: ma 19 dec 2011, 15:52
- Locatie: Belgisch Limburg
Re: Croissant net niet
Jouw deeg is koud, dus is volgens mij een uurtje rijzen op 19 graden te kort.
Als de croissants vol gerezen zijn moeten ze wiebelen(zoals wij dat noemen) als je een beetje met de plaat schudt.
Als de croissants vol gerezen zijn moeten ze wiebelen(zoals wij dat noemen) als je een beetje met de plaat schudt.
- barto
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 98
- Lid geworden op: za 26 apr 2014, 17:14
- Locatie: Utrecht
Re: Croissant net niet
Bedankt voor je reactie.
Ik ga binnen kort gewoon op herhaling :G
Al doende leert men.
Ik ga binnen kort gewoon op herhaling :G
Al doende leert men.
- john-b-bak
- Deegkneder
- Berichten: 103
- Lid geworden op: zo 27 mar 2016, 15:27
Re: Croissant net niet
Draai je deeg vrij koel en zeker niet taai.De gluten ontwikkelen zich wel bij het toeren.Let bij het toeren op dat je de boter niet te hard door het deeg "wrijft" en perst maar toer niet te dun zodat de laagjes rustig gevormd worden
bak ze John
bak ze John
- barto
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 98
- Lid geworden op: za 26 apr 2014, 17:14
- Locatie: Utrecht
Re: Croissant net niet
Bedankt ook deze tip neem ik mee.