Harde korst
- rozediamant
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 6
- Lid geworden op: zo 05 feb 2017, 09:43
Harde korst
Hallo allemaal
Ik heb een vraag en ik hoop dat jullie mij kunnen helpen. Elke keer als ik brood bak wordt de korst erg hard, een beetje te hard. Het maken van het deeg en het rijzen gaan super ook is het brood mooi gaar maar elke keer is de korst toch erg hard.
Ik leg al een natte theedoek over de kom tijdens het rijzen.
Alvast bedankt voor de hulp :2th:
Ik heb een vraag en ik hoop dat jullie mij kunnen helpen. Elke keer als ik brood bak wordt de korst erg hard, een beetje te hard. Het maken van het deeg en het rijzen gaan super ook is het brood mooi gaar maar elke keer is de korst toch erg hard.
Ik leg al een natte theedoek over de kom tijdens het rijzen.
Alvast bedankt voor de hulp :2th:
- Bioloogje
- Warme bakker
- Berichten: 659
- Lid geworden op: ma 19 sep 2016, 12:25
Re: Harde korst
Je zou de korst na het bakken kunnen bestrijken met gesmolten boter.
Bak je de eerste 15 minuten met stoom? Dat zorgt voor een knapperige korst zonder dat het te hard wordt.
Groetjes, Annelies
Bak je de eerste 15 minuten met stoom? Dat zorgt voor een knapperige korst zonder dat het te hard wordt.
Groetjes, Annelies
Groetjes, Annelies
- stillekracht
- Deegroller
- Berichten: 467
- Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 19:42
Re: Harde korst
Een korst is altijd hard. Bedoel je dat de korst te dik is?
Verstuurd vanaf mijn SM-G901F met Tapatalk
Verstuurd vanaf mijn SM-G901F met Tapatalk
- rozediamant
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 6
- Lid geworden op: zo 05 feb 2017, 09:43
Re: Harde korst
Nee de korst is niet te dik wel echt te hardstillekracht schreef:Een korst is altijd hard. Bedoel je dat de korst te dik is?
Verstuurd vanaf mijn SM-G901F met Tapatalk
- rozediamant
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 6
- Lid geworden op: zo 05 feb 2017, 09:43
Re: Harde korst
Daar heb ik dus niet aan gedacht! Bij het volgende brood ga ik het proberen bedankt !Bioloogje schreef:Je zou de korst na het bakken kunnen bestrijken met gesmolten boter.
Bak je de eerste 15 minuten met stoom? Dat zorgt voor een knapperige korst zonder dat het te hard wordt.
Groetjes, Annelies
- Levinebaktbrood
- Moderator
- Berichten: 5620
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
- Locatie: Voorburg
- Contacteer:
Re: Harde korst
Of de korst hard of zacht wordt ligt ook aan de ingrediënten die gebruikt worden. Als je een zachtere korst wilt dan kan je bijvoorbeeld melk als vocht en vetstof aan het deeg toevoegen.
Een natte theedoek over het deeg leggen tijdens het rijzen heeft niks te maken met hoe de korst uiteindelijk na het bakken wordt.
Een natte theedoek over het deeg leggen tijdens het rijzen heeft niks te maken met hoe de korst uiteindelijk na het bakken wordt.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
- john-b-bak
- Deegkneder
- Berichten: 103
- Lid geworden op: zo 27 mar 2016, 15:27
Re: Harde korst
Ben ik niet met je eens Levine.
een soepele korst zal natuurlijk beter werken/meerekken met de ovenrijs.de kleur van de korst wordt ook beīnvloed,de dikte van de korst idem.Een te vochtige deeghuid geeft ook zijn problemen dus...
bak ze John
een soepele korst zal natuurlijk beter werken/meerekken met de ovenrijs.de kleur van de korst wordt ook beīnvloed,de dikte van de korst idem.Een te vochtige deeghuid geeft ook zijn problemen dus...
bak ze John
- Hans0166
- Deegkneder
- Berichten: 100
- Lid geworden op: vr 18 apr 2014, 14:17
- Locatie: Tholen
Re: Harde korst
dar gebuik je toch nou juist de stoom voor dacht ikjohn-b-bak schreef:Ben ik niet met je eens Levine.
een soepele korst zal natuurlijk beter werken/meerekken met de ovenrijs.de kleur van de korst wordt ook beīnvloed,de dikte van de korst idem.Een te vochtige deeghuid geeft ook zijn problemen dus...
bak ze John
- Troela
- Deegkneder
- Berichten: 102
- Lid geworden op: wo 02 nov 2016, 20:55
- Locatie: Amsterdam
Re: Harde korst
Precies, die theedoek tijdens het rijzen heeft geen effect op korst.Hans0166 schreef:dar gebuik je toch nou juist de stoom voor dacht ikjohn-b-bak schreef:Ben ik niet met je eens Levine.
een soepele korst zal natuurlijk beter werken/meerekken met de ovenrijs.de kleur van de korst wordt ook beīnvloed,de dikte van de korst idem.Een te vochtige deeghuid geeft ook zijn problemen dus...
bak ze John
Overigens zijn er velen die juist artisan achtig desem vloerbrood preferen vanwege de hardere korst. Gistbrood in broodvorm gebakken heeft bij mij altijd veel zachtere korst
Bear Teddy en gewone oven
Te Amsterdam
Te Amsterdam
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Harde korst
Ach, elke handeling heeft zijn invloed op het eindresultaat. Van de week bij Levine gebruikten we voor een soort deeg in 8 kommetjes 8 badmutsen als afdekking. Toch voelden we na een uurtje rijzen wel wat verschil, een van de kommetjes was meer uitgedroogd dan de anderen. Nadere bestudering van het afdekmateriaal: ze waren niet allemaal hetzelfde.
Dus kleddernatte theedoek, droog linnen of helemaal geen afdekking: je merkt echt wel wat verschil. Als je je deeg in een rijskast zet en er zit een te groot verschil tussen omgevings- en deegtemperatuur zal je het ook merken.
Maar de ingrediënten hebben wel het belangrijkste effect denk ik, als je veel vettigheid in je deeg mikt heb je zeker een minder harde korst. Als je stoom in je oven hebt krijg je ook een andere korst dan zonder. In ieder geval rijst je brood dan beter omdat de korstvorming pas later plaats vindt.
Dat maakt broodbakken nou zo leuk. Zoveel dingen om mee te variëren. En daarna zorgen dat je het onder controle krijgt :-)
Wil
Dus kleddernatte theedoek, droog linnen of helemaal geen afdekking: je merkt echt wel wat verschil. Als je je deeg in een rijskast zet en er zit een te groot verschil tussen omgevings- en deegtemperatuur zal je het ook merken.
Maar de ingrediënten hebben wel het belangrijkste effect denk ik, als je veel vettigheid in je deeg mikt heb je zeker een minder harde korst. Als je stoom in je oven hebt krijg je ook een andere korst dan zonder. In ieder geval rijst je brood dan beter omdat de korstvorming pas later plaats vindt.
Dat maakt broodbakken nou zo leuk. Zoveel dingen om mee te variëren. En daarna zorgen dat je het onder controle krijgt :-)
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- rozediamant
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 6
- Lid geworden op: zo 05 feb 2017, 09:43
Re: Harde korst
Bedankt allemaal voor de hulp