Hallo allemaal,
Het lijkt me zo ontzettend leuk om mooi en lekker brood te bakken, maar de moed zakt me onderhand toch een beetje in de schoenen.
Ik heb al vele keren het deeg weg moeten gooien omdat het gewoon ontzettend droog blijft. Welk recept ik ook uitprobeer het deeg is gewoon kruim. (bij het begin al) Ik giet er dan telkens een klein beetje water bij maar dat mag niet meer baten. Het brood is vaak niet helemaal gaar.
Het recept wat ik nu aan heb gehouden is dit:
500 gram tarwebloem (Duitse van de molen)
7 gram gist
9 gram zout
25 gram zonnebloemolie
300 gram lauw water
Zoals ik al aangaf blijft mijn droog ook bij andere recepten zo droog, kan dus wel de conclusie trekken dat ik iets fout doe of over het hoofd zie...Het enige wat ik zelf kan bedenken is dat de gist niet in de koelkast is bewaard maar in de voorraadkast, weet niet of dit iets uit mag maken?!
Hieronder enkele foto's van het deeg van vanmiddag:
https://photos.google.com/photo/AF1QipP ... UCEn?hl=nl
https://photos.google.com/photo/AF1QipN ... lf9P?hl=nl
https://photos.google.com/photo/AF1QipO ... 4RmH?hl=nl
Hoor graag jullie reactie/advies. :2th:
Deeg is te droog
- Nova
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 5
- Lid geworden op: zo 30 okt 2016, 14:30
- jasmon
- Deegroller
- Berichten: 303
- Lid geworden op: ma 02 nov 2015, 20:51
- Locatie: Baarn
Re: Deeg is te droog
De ene zak bloem is de andere niet, de hoeveelheid vocht die je moet gebruiken kan dus verschillen per zak.
Je kunt gerust proberen iets wat vocht tijdens het kneden in kleine stapje bij voegen soms kan 10 gram al het verschil zijn.
dat wordt ook wel inwassen genoemd: pas wanneer het deeg voldoende gekneed is het extra water toevoegen.
Je kunt gerust proberen iets wat vocht tijdens het kneden in kleine stapje bij voegen soms kan 10 gram al het verschil zijn.
dat wordt ook wel inwassen genoemd: pas wanneer het deeg voldoende gekneed is het extra water toevoegen.
Jan
-Rofco N5 kneder, SMEG CPF9IP oven, AEG CD710M combioven -
-Rofco N5 kneder, SMEG CPF9IP oven, AEG CD710M combioven -
- Levinebaktbrood
- Moderator
- Berichten: 5620
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
- Locatie: Voorburg
- Contacteer:
Re: Deeg is te droog
Helaas kan ik je foto's niet zien.
Als deeg te droog is dan is er maar 1 oplossing: meer vocht toevoegen. Zo simpel is het :G.
Met de hoeveelheid vocht kan je variëren, het is geen vast gegeven. En bovendien: de ene bloem kan meer bloem opnemen dan de andere.
Als deeg te droog is dan is er maar 1 oplossing: meer vocht toevoegen. Zo simpel is het :G.
Met de hoeveelheid vocht kan je variëren, het is geen vast gegeven. En bovendien: de ene bloem kan meer bloem opnemen dan de andere.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
- Nova
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 5
- Lid geworden op: zo 30 okt 2016, 14:30
Re: Deeg is te droog
Klinkt inderdaad heel logisch ;S
Ik ga morgen weer eens aan de slag met meer vocht toevoegen!
Bedankt beide :2th:
Ik ga morgen weer eens aan de slag met meer vocht toevoegen!
Bedankt beide :2th:
- Nova
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 5
- Lid geworden op: zo 30 okt 2016, 14:30
Re: Deeg is te droog
Nou, ik ben erachter waarom mijn deeg te droog was.
Laten we het er maar op houden dat het een rekenfoutje betrof
Nu heb ik het volgende probleem; en dat heb ik in het verleden ook al gemerkt; het brood ruikt en smaakt niet zo lekker.
Het ruikt niet zoals de geur van vers afgebakken brood en de smaak is wat flauw.
Ik gebruik jou recepten @Levine, dus daar kan het niet aan liggen.
De meel is van de Zuidmolen (Duitse) en de gist is instagist uit de supermarkt.
Het deeg kneed ik met de hand, misschien toch te kort gekneed dan?
Ik wil zo graag een lekker brood kunnen bakken! ;B
Hoor graag weer jullie reactie.
Laten we het er maar op houden dat het een rekenfoutje betrof
Nu heb ik het volgende probleem; en dat heb ik in het verleden ook al gemerkt; het brood ruikt en smaakt niet zo lekker.
Het ruikt niet zoals de geur van vers afgebakken brood en de smaak is wat flauw.
Ik gebruik jou recepten @Levine, dus daar kan het niet aan liggen.
De meel is van de Zuidmolen (Duitse) en de gist is instagist uit de supermarkt.
Het deeg kneed ik met de hand, misschien toch te kort gekneed dan?
Ik wil zo graag een lekker brood kunnen bakken! ;B
Hoor graag weer jullie reactie.
- papagena
- Moderator
- Berichten: 1864
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 20:40
- Locatie: Hoogeveen
Re: Deeg is te droog
Hoe lang kneed je dan eigenlijk? En kun je wel een vliesje trekken wanneer je met de hand kneed?
Niet bij brood alleen....
- Nova
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 5
- Lid geworden op: zo 30 okt 2016, 14:30