Techniek probleem, of iets anders busbrood gescheurd

Voor vragen over waarom brood niet geworden is zoals je had gewild, niet gerezen of misvormd etc. Je bloopers mogen hier ook bij.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
BijnaGaar
Chef stoffer en blik
Berichten: 15
Lid geworden op: zo 06 apr 2014, 18:32

Techniek probleem, of iets anders busbrood gescheurd

Bericht door BijnaGaar »

Ik denk dat ze prima zullen smaken, maar mijn 2 fijn volkoren zijn gescheurd tijdens het bakken.

Vlak voor de oven
Afbeelding

na bakken
Afbeelding

Afbeelding

Nu weet ik niet goed wat het probleem is, ik had mijn oven voorverwarmd op 220 (boven en onderwarmte) en bij het plaatsen van de bussen heb ik een soufflebakje kokend water erbij gezet. De bedoeling was om dit voor 20 minuten te doen en dan af te bouwen naar 200 graden en bakken tot tevredenheid. In de eerste paar minuten is dit gebeurt, want toen ik na 10 minuten keek was dit al het geval.
Ik heb het water eruit gehaald en heb me verder aan het plan gehouden.
Nu vraag ik me af wat er mogelijk mis is gegaan.
- Is de vorm niet goed genoeg gemaakt?
- Is de vorm rijs te lang geweest (ca 70-80 minuten)

Ik heb geen idee maar wil liever een goed smakend en mooi uitziend brood :mrgreen:
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Techniek probleem, of iets anders busbrood gescheurd

Bericht door Levinebaktbrood »

Kan meerdere oorzaken hebben. Deeg verkeerd in de vorm gelegd, te korte vormrijs, deeg te strak opgemaakt, temperatuur in de oven is niet overal gelijk. Overkomt mij ook wel en vaak als ik 2 broden tegelijk bak.

Maar is het erg? Ik vind van niet.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
BijnaGaar
Chef stoffer en blik
Berichten: 15
Lid geworden op: zo 06 apr 2014, 18:32

Re: Techniek probleem, of iets anders busbrood gescheurd

Bericht door BijnaGaar »

ah ok, bedankt voor je reactie

- de naad loopt in het midden van de onderkant, dat is goed toch?
- de vormrijs duurde qua tijd zeker 75 minuten het indrukken van het deeg kwam iets terug maar er bleef wel een deukje, is het dat over of onder rezen?
- temperatuur weet ik niet, ik heb niet op meerdere plekken een oventhermometer staan.

Nee heel erg vind ik het niet, maar wel minder mooi. Ik zal ze zo eens aansnijden en verder beoordelen.
Gebruikersavatar
ghost
Opboller
Berichten: 195
Lid geworden op: do 07 nov 2013, 13:01
Locatie: belgië

Re: Techniek probleem, of iets anders busbrood gescheurd

Bericht door ghost »

Ik heb de zelfde blikken als jij , Ik heb dat ook soms, ook al gebeurd als ik 1 brood bak .
Uw 2de rijs tijd is telang bij mij is dat max. 55min tot 1 uur.
Voor het brood te vormen gebruik ik deze techniek , het enigste wat ik op het laatste nog doe is nog eens de laatste naad dichtknijpen. Toen ik deze techniek deed , had ik het minder dat het zo scheurde op zij. Er cirkelt hier nog zo een filmpje rond
op deze site waar ze ook een deegrol gebruiken , voor te vormen maar vind het niet terug , is ongeveer de zelfde techniek.
https://www.youtube.com/watch?v=uIJHmfb2_8M

Edit nog een ander filmpje van Levine https://www.youtube.com/watch?v=CNoJ20qtxqs
Gebruikersavatar
BijnaGaar
Chef stoffer en blik
Berichten: 15
Lid geworden op: zo 06 apr 2014, 18:32

Re: Techniek probleem, of iets anders busbrood gescheurd

Bericht door BijnaGaar »

Mijn voorzichtige conclusie is dat ik te strak heb gevormd, wanneer ik de filmpjes kijk gaat dat onder minder geweld om het zo maar te zeggen :G

Maar de smaak en kruim zijn goed, ik zou deze broden waarderen met een 7 of 8

Nu bezig met een suikerbrood.
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Techniek probleem, of iets anders busbrood gescheurd

Bericht door Levinebaktbrood »

ghost schreef: za 24 feb 2018, 08:44 Uw 2de rijs tijd is telang bij mij is dat max. 55min tot 1 uur.
Rijstijd hoeft helemaal niet te lang te zijn. Dat kan je van afstand echt niet zeggen. Rijstijden zijn niet precies aan te geven. Rijstijden zijn afhankelijk van gebruikte hoeveelheid gist, deegtemperatuur en omgevingstemperatuur. Kunnen dus voor hetzelfde brood iedere dag anders zijn. Het deeg is altijd leidend, nooit de klok.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
BakkerGerrit
Meesterbakker
Berichten: 1400
Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
Locatie: Arnhem
Contacteer:

Re: Techniek probleem, of iets anders busbrood gescheurd

Bericht door BakkerGerrit »

Ik denk dat de vormrijs eerder te kort dan te lang is geweest. Ook kan het zijn dat het deeg bovenop al iets is ingedroogd waardoor deze niet meer kan uitzetten.
Ik vind het geen probleem dat een brood er wat ‘ambachtelijk’ uitziet.
Gebruikersavatar
BijnaGaar
Chef stoffer en blik
Berichten: 15
Lid geworden op: zo 06 apr 2014, 18:32

Re: Techniek probleem, of iets anders busbrood gescheurd

Bericht door BijnaGaar »

Ik zal wat meer oefenen, bedankt voor de tips.
Morgen of overmorgen een rozijnenbrood proberen.
Plaats reactie