Pagina 1 van 1

Gatenkaas

Geplaatst: di 10 apr 2018, 20:50
door jasmon
Sinds ik een nieuwe 25kg zak volkorenmeel in gebruik heb, bak ik alleen maar gaten busbroden.

Ik heb geen idee waar het aan ligt, recepten en werkwijze zijn niet veranderd. Hooguit speel ik met water omdat het meel dit toelaat. En ligt tussen 65 en 70%.

Of het direct aan deze zak ligt, geen idee. Het is volgens mij wel iets wat afwijkt ten opzichte van de vorige zak toen ik er geen last van had.

Advies is welkom. Afbeelding

Re: Gatenkaas

Geplaatst: wo 11 apr 2018, 01:11
door Levinebaktbrood
Ik heb geen advies voor je maar vraag me wel af wat voor meel het is. Zelfde merk en leverancier als anders?

Ben je het brood anders gaan snijden? Ik heb hetzelfde probleem ook weleens gehad en toen bleek het mes van mijn snijmachine bot.

Re: Gatenkaas

Geplaatst: wo 11 apr 2018, 05:38
door Rik59
Ik heb ook al een paar keer zitten kijken.. en wachtte o.a. de mening van bovenstaande specialiste af..

Ik vraag me af.. valt het brood makkelijk uit elkaar..???

Ik heb namelijk iets dergelijks wel gehad en dat had te maken met minder hechting bij het opmaken.. (dus de draai).
Want zoals ik het zie lijkt het in die draai te zitten??

Het brood viel bij mij toen ook makkelijk uit elkaar op die plaats (bij mij is het brood wel erg compact vanwege "zwaar" deeg)
Olie gebruikt met opmaak??

Re: Gatenkaas

Geplaatst: wo 11 apr 2018, 11:05
door Jean
Gebruik je veel bloem bij het opmaken?

Re: Gatenkaas

Geplaatst: do 12 apr 2018, 14:23
door jasmon
antwoorden op de vragen,

- zelfde merk meel en zelfde molen.
- brood wordt altijd op dezelfde manier gesneden met de machine. (overigens alle andere brood met de machine gesneden gaat wel goed maar is niet van 100% volkorenmeel samenstelling).
- ik gebruik geen bloem bij het vormen.
- ik zorg er voor dat ik na elke keer vormen mijn werkplek extra schoonmaak om te voorkomen dat ik een vette ondergrond heb die het vormen in de weg gaat zitten.
- bij het vormen heb ik verschillende keren extra opgelet, minder strak en strak oprollen.
- bij de bulkrijs (1e rijs) opgelet dat de kom licht ingevet is en er niet teveel olie gebruikt wordt om in te vetten. wel heb ik het idee dat het deeg vetter aanvoelt na de bulkrijs, vandaar van veronderstelling dat het misschien toch aan het meel ligt. kan dat vetter dan gebruikelijk?

Re: Gatenkaas

Geplaatst: ma 16 apr 2018, 13:23
door Anna
Dat is wel vreemd zeg! Misschien kan de molenaar je vertellen of er iets anders is met het nieuwe meel? In mijn moestuin groeien de gewassen ook niet elk jaar hetzelfde, dat geldt vast ook voor tarwe.

Is de kruim van het brood wel hetzelfde gebleven?

Re: Gatenkaas

Geplaatst: vr 09 nov 2018, 22:39
door jasmon
Na een heftige laatste 6 maanden in privésfeer wordt het weer eens tijd mij bij jullie te melden.

Het brood bakken heeft niet stil gestaan mijn aanwezigheid op dit forum wel....

Nog altijd bak ik al ons brood, veel volkoren tarwe varianten, spelt en regelmatig platen vol zachte bollen van Bakplaat. Tussendoor allerlei luxe varianten.

En wat het gatenkaasprobleem betreft, de oplossing was het vervangen van het mes op de snijmachine. Met dank aan Levine voor de tip.

De voorraad is bijna op, Morgen tijd voor een ritje naar de molen. En bijlezen op dit forum.

Re: Gatenkaas

Geplaatst: vr 09 nov 2018, 23:44
door BakkerGerrit
Welkom terug! :2th:

Re: Gatenkaas

Geplaatst: za 10 nov 2018, 05:13
door Rik59
Welkom terug.. je hebt hum... een half jaartje bij te lezen.. have fun!!!

Re: Gatenkaas

Geplaatst: di 13 nov 2018, 16:10
door Anna
Welkom terug Jasmon! Leuk dat je ons nog vertelt wat de oplossing van je probleem was. Gewoon een nieuw mes, en wij maar moeilijk denken ;)