Gatenkaas

Voor vragen over waarom brood niet geworden is zoals je had gewild, niet gerezen of misvormd etc. Je bloopers mogen hier ook bij.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
jasmon
Deegroller
Berichten: 303
Lid geworden op: ma 02 nov 2015, 20:51
Locatie: Baarn

Gatenkaas

Bericht door jasmon »

Sinds ik een nieuwe 25kg zak volkorenmeel in gebruik heb, bak ik alleen maar gaten busbroden.

Ik heb geen idee waar het aan ligt, recepten en werkwijze zijn niet veranderd. Hooguit speel ik met water omdat het meel dit toelaat. En ligt tussen 65 en 70%.

Of het direct aan deze zak ligt, geen idee. Het is volgens mij wel iets wat afwijkt ten opzichte van de vorige zak toen ik er geen last van had.

Advies is welkom. Afbeelding
Laatst gewijzigd door jasmon op di 10 apr 2018, 20:50, 1 keer totaal gewijzigd.
Jan

-Rofco N5 kneder, SMEG CPF9IP oven, AEG CD710M combioven -
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Gatenkaas

Bericht door Levinebaktbrood »

Ik heb geen advies voor je maar vraag me wel af wat voor meel het is. Zelfde merk en leverancier als anders?

Ben je het brood anders gaan snijden? Ik heb hetzelfde probleem ook weleens gehad en toen bleek het mes van mijn snijmachine bot.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
Rik59
Meesterbakker
Berichten: 1326
Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26

Re: Gatenkaas

Bericht door Rik59 »

Ik heb ook al een paar keer zitten kijken.. en wachtte o.a. de mening van bovenstaande specialiste af..

Ik vraag me af.. valt het brood makkelijk uit elkaar..???

Ik heb namelijk iets dergelijks wel gehad en dat had te maken met minder hechting bij het opmaken.. (dus de draai).
Want zoals ik het zie lijkt het in die draai te zitten??

Het brood viel bij mij toen ook makkelijk uit elkaar op die plaats (bij mij is het brood wel erg compact vanwege "zwaar" deeg)
Olie gebruikt met opmaak??
Laatst gewijzigd door Rik59 op wo 11 apr 2018, 11:14, 1 keer totaal gewijzigd.
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread


RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
Gebruikersavatar
Jean
Opboller
Berichten: 191
Lid geworden op: ma 19 dec 2011, 15:52
Locatie: Belgisch Limburg

Re: Gatenkaas

Bericht door Jean »

Gebruik je veel bloem bij het opmaken?
Gebruikersavatar
jasmon
Deegroller
Berichten: 303
Lid geworden op: ma 02 nov 2015, 20:51
Locatie: Baarn

Re: Gatenkaas

Bericht door jasmon »

antwoorden op de vragen,

- zelfde merk meel en zelfde molen.
- brood wordt altijd op dezelfde manier gesneden met de machine. (overigens alle andere brood met de machine gesneden gaat wel goed maar is niet van 100% volkorenmeel samenstelling).
- ik gebruik geen bloem bij het vormen.
- ik zorg er voor dat ik na elke keer vormen mijn werkplek extra schoonmaak om te voorkomen dat ik een vette ondergrond heb die het vormen in de weg gaat zitten.
- bij het vormen heb ik verschillende keren extra opgelet, minder strak en strak oprollen.
- bij de bulkrijs (1e rijs) opgelet dat de kom licht ingevet is en er niet teveel olie gebruikt wordt om in te vetten. wel heb ik het idee dat het deeg vetter aanvoelt na de bulkrijs, vandaar van veronderstelling dat het misschien toch aan het meel ligt. kan dat vetter dan gebruikelijk?
Jan

-Rofco N5 kneder, SMEG CPF9IP oven, AEG CD710M combioven -
Gebruikersavatar
Anna
Warme bakker
Berichten: 955
Lid geworden op: vr 28 feb 2014, 18:29

Re: Gatenkaas

Bericht door Anna »

Dat is wel vreemd zeg! Misschien kan de molenaar je vertellen of er iets anders is met het nieuwe meel? In mijn moestuin groeien de gewassen ook niet elk jaar hetzelfde, dat geldt vast ook voor tarwe.

Is de kruim van het brood wel hetzelfde gebleven?
Gebruikersavatar
jasmon
Deegroller
Berichten: 303
Lid geworden op: ma 02 nov 2015, 20:51
Locatie: Baarn

Re: Gatenkaas

Bericht door jasmon »

Na een heftige laatste 6 maanden in privésfeer wordt het weer eens tijd mij bij jullie te melden.

Het brood bakken heeft niet stil gestaan mijn aanwezigheid op dit forum wel....

Nog altijd bak ik al ons brood, veel volkoren tarwe varianten, spelt en regelmatig platen vol zachte bollen van Bakplaat. Tussendoor allerlei luxe varianten.

En wat het gatenkaasprobleem betreft, de oplossing was het vervangen van het mes op de snijmachine. Met dank aan Levine voor de tip.

De voorraad is bijna op, Morgen tijd voor een ritje naar de molen. En bijlezen op dit forum.
Jan

-Rofco N5 kneder, SMEG CPF9IP oven, AEG CD710M combioven -
Gebruikersavatar
BakkerGerrit
Meesterbakker
Berichten: 1400
Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
Locatie: Arnhem
Contacteer:

Re: Gatenkaas

Bericht door BakkerGerrit »

Welkom terug! :2th:
Gebruikersavatar
Rik59
Meesterbakker
Berichten: 1326
Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26

Re: Gatenkaas

Bericht door Rik59 »

Welkom terug.. je hebt hum... een half jaartje bij te lezen.. have fun!!!
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread


RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
Gebruikersavatar
Anna
Warme bakker
Berichten: 955
Lid geworden op: vr 28 feb 2014, 18:29

Re: Gatenkaas

Bericht door Anna »

Welkom terug Jasmon! Leuk dat je ons nog vertelt wat de oplossing van je probleem was. Gewoon een nieuw mes, en wij maar moeilijk denken ;)
Plaats reactie