wat nu?
- DianaB
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 14
- Lid geworden op: do 12 jul 2018, 19:58
wat nu?
500 gr waldkornmeel, 275gr water, 7gr instant gist, 20minuten flink gekneed, 1e rijs(60min) ging goed, vormrijs(60min) deeg gebarsten en wederom een 'plat brood', omdanks kleiner bakblik van 21cm. Mijn vorige twee broden bleven ook laag maar toen had ik een bakblik van 25cm.
Verstuurd vanaf mijn SM-G955F met Tapatalk
Verstuurd vanaf mijn SM-G955F met Tapatalk
- BakkerGerrit
- Meesterbakker
- Berichten: 1400
- Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
- Locatie: Arnhem
- Contacteer:
Re: wat nu?
Ik mis het zout in het recept, ook vind ik dat er erg weinig vocht wordt gebruikt.
Groet, Gerrit
https://instagram.com/brood_van_gerrit
https://instagram.com/brood_van_gerrit
- DianaB
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 14
- Lid geworden op: do 12 jul 2018, 19:58
Re: wat nu?
Ik had een zak waldkornmeel hier bij de molenwinkel gekocht, op het etiket staat dat er zout inzit. Op de site van de zuidmolen had ik de andere gegevens gevonden, maar dus geen succes qua vorm, al is de smaak wel goed, het is alleen een beetje stevig brood[emoji4]Hoeveel water zou jij gebruikt hebben Gerrit? 60% dus 300gr?BakkerGerrit schreef:Ik mis het zout in het recept, ook vind ik dat er erg weinig vocht wordt gebruikt.
Verstuurd vanaf mijn SM-G955F met Tapatalk
- Bakker Henk
- Deegroller
- Berichten: 285
- Lid geworden op: zo 11 aug 2013, 01:11
Re: wat nu?
Bij de Zuidmolen zie ik verschillende mixen voor waldkornmeel. De hoeveelheid water die wordt toegevoegd is, afhankelijk van de mix, tussen 275 en 310 gram water. Heb je wel de juiste mix bekeken?
- DianaB
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 14
- Lid geworden op: do 12 jul 2018, 19:58
Re: wat nu?
Ik heb de instructie van de classic genomen, dacht dat die het meest overeen zou komen. Maar 35gr water maakt dus echt veel verschil? Ben nog maar beginner dus moet dit soort dingen echt uitvinden en zijn alle tips welkom!Bakker Henk schreef:Bij de Zuidmolen zie ik verschillende mixen voor waldkornmeel. De hoeveelheid water die wordt toegevoegd is, afhankelijk van de mix, tussen 275 en 310 gram water. Heb je wel de juiste mix bekeken?
Verstuurd vanaf mijn SM-G955F met Tapatalk
- BakkerGerrit
- Meesterbakker
- Berichten: 1400
- Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
- Locatie: Arnhem
- Contacteer:
Re: wat nu?
Ik zou het vocht verhogen, eerst naar 60% en dan het resultaat bekijken. Zo nodig nog een keer verhogen. Ook zou ik serieus aandacht geven aan het opbollen van het deeg. Wanneer het deeg goed op spanning het blik ingaat komt dit het resultaat in de oven zeker ten goede. Gewoon weer proberen.
Groet, Gerrit
https://instagram.com/brood_van_gerrit
https://instagram.com/brood_van_gerrit
- DianaB
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 14
- Lid geworden op: do 12 jul 2018, 19:58
Re: wat nu?
Ga ik proberen...heb nog 500gr staan! Dank! Wordt vervolgd!BakkerGerrit schreef:Ik zou het vocht verhogen, eerst naar 60% en dan het resultaat bekijken. Zo nodig nog een keer verhogen. Ook zou ik serieus aandacht geven aan het opbollen van het deeg. Wanneer het deeg goed op spanning het blik ingaat komt dit het resultaat in de oven zeker ten goede. Gewoon weer proberen.
Verstuurd vanaf mijn SM-G955F met Tapatalk
- ghost
- Opboller
- Berichten: 195
- Lid geworden op: do 07 nov 2013, 13:01
- Locatie: belgië
Re: wat nu?
Moet je toevallig uw waldkornmeel niet mengen met tarwebloem . Ik had vroeger ook al eens de fout gemaakt , door niet te mengen , mijn resultaat was juist hetzelfde als de uwe ,ook gebarsten niet echt rijzen en redelijk taai.
- papagena
- Moderator
- Berichten: 1864
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 20:40
- Locatie: Hoogeveen
- DianaB
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 14
- Lid geworden op: do 12 jul 2018, 19:58
Re: wat nu?
dat staat er bij dat recept van de zuidmolen niet bij, maar heeft u het al eens geprobeerd met tarwebloem en zo ja wat was de verhouding? Kan ik dat ook eens proberen, in ieder geval bedankt voor uw reactie!ghost schreef:Moet je toevallig uw waldkornmeel niet mengen met tarwebloem . Ik had vroeger ook al eens de fout gemaakt , door niet te mengen , mijn resultaat was juist hetzelfde als de uwe ,ook gebarsten niet echt rijzen en redelijk taai.
Verstuurd vanaf mijn SM-G955F met Tapatalk
- DianaB
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 14
- Lid geworden op: do 12 jul 2018, 19:58
Re: wat nu?
met de hand....20 minuten, door de pitjes kon ik alleen niet echt een vlies maken.papagena schreef:Heb je met de hand gekneed of met een machine?
Verstuurd vanaf mijn SM-G955F met Tapatalk
- ghost
- Opboller
- Berichten: 195
- Lid geworden op: do 07 nov 2013, 13:01
- Locatie: belgië
Re: wat nu?
Mja ik maak iets groter broden en doe maar 200gr waldkornmeel en 500gr tarwebloem omdat het anders te fel is .
Maar ik haal mijn waldkornmeel ergens anders en dat is zonder tarwebloem en moet altijd mengen . In de zuidmolen zit al tarwebloem in als ik het goed voor heb , maar niets houd u tegen om vb. 250gr waldkornmeel en 250gr tarwebloem te mengen ; ik zou zeggen probeer het eens uit. Ziet wel dat uw tarwebloem van hoge eiwitten bevat vb. duitse tarwebloem 550
https://www.de-zuidmolen.nl/meel-voor-b ... bloem-550/
Maar ik haal mijn waldkornmeel ergens anders en dat is zonder tarwebloem en moet altijd mengen . In de zuidmolen zit al tarwebloem in als ik het goed voor heb , maar niets houd u tegen om vb. 250gr waldkornmeel en 250gr tarwebloem te mengen ; ik zou zeggen probeer het eens uit. Ziet wel dat uw tarwebloem van hoge eiwitten bevat vb. duitse tarwebloem 550
https://www.de-zuidmolen.nl/meel-voor-b ... bloem-550/