Pagina 1 van 1

Zachte witte broodjes

Geplaatst: di 02 apr 2019, 09:06
door Vitamine C
Hallo,

Uit het boek van Robert van beckhoven, (eerste deel) probeer ik de puddingbroodjes te maken.
Deeg maken, vliesje is super dun dus lijkt me goed gekneed. (Kitchen aid, mengen 4 min stand 1, kneden 7 min stand 2)

1e poging: Broodjes hard, niet goed gerezen. hmmm zeker geen lekker zacht broodje.
- misschien meer gist gebruiken, recept zegt 30 gram verse gist.
2e poging: 15 gram instant gist(eerste keer 10gr gebruikt) laten rijzen onder zelf gefabriceerd rijskastje. (plastic bak met bakje kokend water (afgedekt). Broodjes nog steeds te hard....en niet goed gerezen.
3e poging: wil ik vanavond proberen maar wat zal ik aanpassen? Soort bloem? (nu van de molen gebruikt) Meer vocht?
De rijstijd vind ik ook erg kort, 10 min rusten => 45 min rijzen. Misschien dit aanpassen? Het deeg ontwikkelt zicht tijdens rijzen gewoon niet goed begrijp niet waar dit aan ligt. Broden die ik maak rijzen juist wel goed.

Misschien heeft iemand een goed recept/ ideeen?

Alvast bedankt voor de tips .:)

Re: Zachte witte broodjes

Geplaatst: di 02 apr 2019, 23:52
door Levinebaktbrood
Door meer gist toe te voegen gaat het deeg alleen sneller rijzen (en kan ook weer heel makkelijk instorten als je het te lang laat rijzen). Met heel weinig gist kan je prachtig brood bakken, de rijstijden worden dan wel langer. Het deeg is altijd leidend en nooit de tijden die in recepten staan. Rijstijden zijn afhankelijk van gebruikte hoeveelheid gist, deegtemperatuur en omgevingstemperatuur.

Ons lid Bakplaat/Cor heeft een goed recept voor zachte witte broodjes, zoek er maar eens naar.

Zelf gebruik ik 500 gram Amerikaanse patentbloem, 7 gram instant gist, 9 gram zout, 40 gram roomboter en 330 gram volle melk.

Re: Zachte witte broodjes

Geplaatst: wo 03 apr 2019, 09:37
door Vitamine C
Bedankt voor reactie Levine.

Gister witte bolletjes gemaakt, redelijk gelukt zijn naar mijn idee nog iets te stevig.
https://imgur.com/a/yo2UqgF

Rijstemperatuur was 25 graden, toch is kijken om een ander rijskastje te bouwen.

Kerntemp na bakken 98, dus misschien ook iets te lang (8 min 240 graden)

Recept zal ik is opzoeken van Cor

Re: Zachte witte broodjes

Geplaatst: wo 03 apr 2019, 17:37
door BakkerGerrit
Ga nu niet gelijk allerlei apparatuur aanschaffen Vitamientje, broodbakken lukt nooit de eerst paar keer. Dus proberen, proberen en nog een aantal keer en je zult zien dat het per keer beter gaat. (En wees precies in het afwegen van de ingredienten...)
Succes!

Re: Zachte witte broodjes

Geplaatst: vr 05 apr 2019, 09:12
door Vitamine C
Dank voor reactie, ik oefen veel met bakken. Wegen uiteraard precies, voor zout en gist precisieweegschaal

Re: Zachte witte broodjes

Geplaatst: vr 05 apr 2019, 16:43
door papagena
Hier heb je het recept van Cor. Probeer dat eens. viewtopic.php?f=63&t=1793

Re: Zachte witte broodjes

Geplaatst: do 11 apr 2019, 12:09
door Vitamine C
Heb recept van Cor geprobeerd. Broodjes lukken al aardig. Kunnen nog iets groter rijzen.
Niet zo veel ovenrijs, waarschijnlijk narijs iets langer.

Re: Zachte witte broodjes

Geplaatst: za 25 mei 2019, 10:52
door Henkiebak
Ik heb al veel broodjes gebakken met allerlei soorten meel van verschillende molens maar
altijd was er iets aan wat ik niet goed vond.Bak nu al jaren broodjes met zachte witte
broodjesmix van de Zuidmolen in Groesbeek en iedereen vind mijn broodjes lekker.

Re: Zachte witte broodjes

Geplaatst: zo 26 mei 2019, 00:46
door Bakker Henk
Laatst heb ik bolletjes gebakken, ook met het recept van Cor. Maar dan wel in de koelkast gezet om 's morgens af te bakken. De gebruikte bloem was een T.65 uit Frankrijk meegenomen. Ze mochten wel iets hoger rijzen, maar verder waren ze echt heerlijk. Wel ga ik volgende keer voor 1-2% meer melk, denk ik. Mogelijk moet ik iets langere rijs na de koelkast aanhouden. Dit vind ik nog een beetje moeilijk.

Re: Zachte witte broodjes

Geplaatst: ma 27 mei 2019, 22:41
door bakplaat
Levinebaktbrood schreef: di 02 apr 2019, 23:52

Ons lid Bakplaat/Cor heeft een goed recept voor zachte witte broodjes, zoek er maar eens naar.


Zoek niet langer...Kijk Hier ,maar eens naar mijn recept.

En hier het resultaat:

Afbeelding

Probeer met hetzelfde recept ook eens deze Tarwebolletjes:

Afbeelding

Gebruik hiervoor een melange van 50/50 Boem/Meel En uiteraard is dit voor het deegrecept ook 100%.

Re: Zachte witte broodjes

Geplaatst: di 18 jun 2019, 12:09
door Vitamine C
Bedankt bakplaat,

Broodjes lukken al een stuk beter. :)

Re: Zachte witte broodjes

Geplaatst: wo 19 jun 2019, 21:42
door bakplaat
Vitamine C schreef: di 18 jun 2019, 12:09
Bedankt bakplaat,

Broodjes lukken al een stuk beter. :)


Ik had niet anders verwacht :thumbup:

Re: Zachte witte broodjes

Geplaatst: ma 04 mei 2020, 19:14
door baszdoove
Hoi Cor, even een vraag ten aanzien van de werkwijze: alles bij elkaar en dan kneden of voeg je de boter later in het kneedproces toe? En waarom?

Alvast bedankt,

Bas

Re: Zachte witte broodjes

Geplaatst: di 05 mei 2020, 19:59
door bakplaat
Hallo Bas.
Normaal wordt boter als laatste aan het deeg toegevoegd.
Dit dient om de de glutenstrengen in het deeg te 'smeren' wat de elasticiteit van het deeg aanmerkelijk ten goede komt.
Gebruik boter bij voorkeur zacht...op kamertemperatuur.