Zoals elke vrijdag maakte ik gisteren witte bolletjes...
Ik was er alleen met mijn hoofd niet bij, ik open de koelkast om te zien of we melk hebben (ruim voldoende aanwezig) en vul vervolgens op de automatische piloot mijn mengbak met water. Ik had de bloem er al opgegooid voor het tot me doordrong dus ben maar doorgegaan.
Toen de 1e rijs klaar was bleek ik zeiknat deeg te hebben...
Nu twijfel ik...komt dat doordat ik melk met water heb omgeruild of zal ik toch ook de verkeerde hoeveelheid bloem hebben toegevoegd (500gram ipv 600gram)...
In eerste instantie ging ik uit van het eerste maar twijfel nu eigenlijk of dat wel zoveel verschil zal maken (denk het niet)...
Ik maak de hele week broden van 500 gram meel met water, iets wat ik klaarblijkelijk nu op de automatische piloot doe als ik niet helemaal wakker ben
Overigens zijn de bolletjes na het nodige knutselen met extra bloem uiteindelijk prima geworden (al waren ze wat plat omdat het deeg te slap was).
Oeps water ipv melk
- guzzi
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 99
- Lid geworden op: zo 16 dec 2018, 17:35
- Rik59
- Meesterbakker
- Berichten: 1326
- Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26
Re: Oeps water ipv melk
Klinkt niet logisch Guzzi
Op die autopilot 500 bloem zou je denken dat er ook auto 350 water in is gegaan en dan heb je denk ik met 65% een prachtige waterbol..
Het verschil melk of water zal denk ik niet zoveel uitmaken dat dat een bordje molenaarspap oplevert..
Aldus heb ik het vermoeden dat de waterkan in deze wat uitgeschoten is..
Al met al een platte bol met een dikke hamburger ertussen lijkt me ook geen straf..
Op die autopilot 500 bloem zou je denken dat er ook auto 350 water in is gegaan en dan heb je denk ik met 65% een prachtige waterbol..
Het verschil melk of water zal denk ik niet zoveel uitmaken dat dat een bordje molenaarspap oplevert..
Aldus heb ik het vermoeden dat de waterkan in deze wat uitgeschoten is..
Al met al een platte bol met een dikke hamburger ertussen lijkt me ook geen straf..
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
- guzzi
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 99
- Lid geworden op: zo 16 dec 2018, 17:35
Re: Oeps water ipv melk
Mijn automatische piloot is klaarblijkelijk selectief
Ik vermoed dat ik 500gram bloem heb gemengd met 400 gram water.
Dat verklaart de kledderboel redelijk lijkt me....
Ik vermoed dat ik 500gram bloem heb gemengd met 400 gram water.
Dat verklaart de kledderboel redelijk lijkt me....
- Levinebaktbrood
- Moderator
- Berichten: 5620
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
- Locatie: Voorburg
- Contacteer:
Re: Oeps water ipv melk
Melk heeft een ander soortelijk gewicht dan water. Je kunt 5 - 10% meer melk toevoegen dan als je water gebruikt. Dat kan dus verklaren waarom het deeg natter was.
Rik: 350 gram water op 500 gram bloem = 70% en niet 65%.
Rik: 350 gram water op 500 gram bloem = 70% en niet 65%.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
- Halfje Bruin
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 99
- Lid geworden op: do 21 jun 2018, 19:52
Re: Oeps water ipv melk
En als ik het nou bewust andersom wil doen? Water in plaats van melk?
Moet ik dan 5-10 % minder water nemen dan in het recept staat?
Ik wil de kerststerren https://uitdekeukenvanarden.blogspot.co ... ng-en.html bakken voor een feestelijke kerstlunch maar er bevindt zich een lactose/melkeiwit intolerant persoon in de groep.
Moet ik dan 5-10 % minder water nemen dan in het recept staat?
Ik wil de kerststerren https://uitdekeukenvanarden.blogspot.co ... ng-en.html bakken voor een feestelijke kerstlunch maar er bevindt zich een lactose/melkeiwit intolerant persoon in de groep.
Taarten bakken beheers ik. Nu nog een luchtig brood.
- Rik59
- Meesterbakker
- Berichten: 1326
- Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26
Re: Oeps water ipv melk
Humm... lijkt me niet het ideale recepie... zit namelijk ook roomboter in... enne... bak en braad lijk me nie zo lekker...Halfje Bruin schreef: ↑wo 11 dec 2019, 17:43 En als ik het nou bewust andersom wil doen? Water in plaats van melk?
Moet ik dan 5-10 % minder water nemen dan in het recept staat?
Ik wil de kerststerren https://uitdekeukenvanarden.blogspot.co ... ng-en.html bakken voor een feestelijke kerstlunch maar er bevindt zich een lactose/melkeiwit intolerant persoon in de groep.
Ik zou die 5-10% achterhouden... dan kun je altijd nog afwassen... ehhh bijwassen...
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
- Levinebaktbrood
- Moderator
- Berichten: 5620
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
- Locatie: Voorburg
- Contacteer:
Re: Oeps water ipv melk
Ja, dan neem je minder water.
In plaats van de roomboter kan je plantaardige margarine gebruiken.
In plaats van de roomboter kan je plantaardige margarine gebruiken.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
- Vitamine C
- Warme bakker
- Berichten: 690
- Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57
Re: Oeps water ipv melk
soortelijk gewicht scheelt maar 1 a 3 % .