Wild brood
Geplaatst: zo 05 apr 2020, 10:36
Goedemorgen allemaal,
In februari heb ik in een hostel waar ik verbleef voor het eerst zelf brood gebakken. Dit lukte erg goed. Nu probeer ik het thuis te doen, maar komen de broden met een wat excentrieke vorm uit de oven. Ik stop ze erin als een mooie, egale bol met een platte bodem. Maar vervolgens komen ze eruit als een soort paddenstoelen. De egale bovenkant is mooi egaal gebleven, maar is een stuk naar boven geduwd door de onderkant. Dus het wordt echt een soort paddenstoel: de binnenkant/onderkant stijgt recht omhoog als en soort steeltje, terwijl de bolvormige bovenkant netjes op z'n plek blijft. Ik heb er wel een foto van, maar nog niet ontdekt hoe ik die hierbij kan voegen. Overigens smaakt het brood wel erg goed!
Nu is mijn vraag of iemand weet hoe dit kan?
Zelf heb ik wel een vermoeden. In het hostel, waar de broden mooi als een bol uit de oven kwamen, gebruikte ik droge gist (twee zakjes voor 1 kg bloem). Nu gebruik ik verse gist (40 g voor een kg bloem). In het oorspronkelijke recept staat 50 g verse gist, maar ik heb dit naar beneden bij gesteld, omdat de verse gist echt onwijs hard groeit. In geef de broden een rijs van een paar uur, vorm het brood en geef het nog een rijs van tien minuten. Ik vermoed dat die tweede rijs met verse gist een stuk langer moet zijn. Wat denken jullie?
Groetjes,
Anna
In februari heb ik in een hostel waar ik verbleef voor het eerst zelf brood gebakken. Dit lukte erg goed. Nu probeer ik het thuis te doen, maar komen de broden met een wat excentrieke vorm uit de oven. Ik stop ze erin als een mooie, egale bol met een platte bodem. Maar vervolgens komen ze eruit als een soort paddenstoelen. De egale bovenkant is mooi egaal gebleven, maar is een stuk naar boven geduwd door de onderkant. Dus het wordt echt een soort paddenstoel: de binnenkant/onderkant stijgt recht omhoog als en soort steeltje, terwijl de bolvormige bovenkant netjes op z'n plek blijft. Ik heb er wel een foto van, maar nog niet ontdekt hoe ik die hierbij kan voegen. Overigens smaakt het brood wel erg goed!
Nu is mijn vraag of iemand weet hoe dit kan?
Zelf heb ik wel een vermoeden. In het hostel, waar de broden mooi als een bol uit de oven kwamen, gebruikte ik droge gist (twee zakjes voor 1 kg bloem). Nu gebruik ik verse gist (40 g voor een kg bloem). In het oorspronkelijke recept staat 50 g verse gist, maar ik heb dit naar beneden bij gesteld, omdat de verse gist echt onwijs hard groeit. In geef de broden een rijs van een paar uur, vorm het brood en geef het nog een rijs van tien minuten. Ik vermoed dat die tweede rijs met verse gist een stuk langer moet zijn. Wat denken jullie?
Groetjes,
Anna