Pagina 1 van 1

Structuur niet oke

Geplaatst: wo 22 apr 2020, 19:39
door Zeelandmeeuw
[Ik heb net geprobeerd om witte bolletjes te maken volgens het recept van Rutger bakt.

Ik had het daarvoor ook al eens geprobeerd.

De structuur is altijd vrij vast, niettegenstaande het deeg goed was en ik een mooi vliesje kon trekken.

Ik gebruik instant gist. De bolletjes moesten gebakken worden op 240° wat ik best hoof vind.

Kan de gist of de hoge temperatuur ervoor gezorgd hebben dat ze vrij vast zijn of zou ik iets anders fout doen ?

Ik had ze luchtiger en groter verwacht.
Afbeelding

PS hoe kan ik een foto plaatsen ? Als ik op dat icoontje druk, komt er dit : Afbeelding

Re: Structuur niet oke

Geplaatst: wo 22 apr 2020, 20:20
door lekkermelig
Ik heb net even je link aangepast zodat we wel beeld hebben.
Bij ibb.co staat er onder de foto het woord Insluitcodes. Daar klik je op, dan kies je voor BBcode en klikt op copy. Dat plak je hier in je bericht. Bijna net zo makkelijk als met Flickr.
Gewoon een keertje proberen! Succes.

Wil

Re: Structuur niet oke

Geplaatst: wo 22 apr 2020, 22:58
door vivelisa
Ik vind 240 heel hoog. Het zou voor mij niet voor het eerst zijn dat ik temperaturen van Rutger aan de hoge kant vind, ik ben laatst begonnen met crackers bakken op basis van zijn recepten en kwam erachter dat deze (veel!) beter lukten bij een lagere temperatuur en langere baktijd in mijn oven. Ik heb een erg eenvoudige oven, misschien zit er een verschil in (ik heb wel een onafhankelijke thermometer in de oven). :?

Maar hoe kwamen deze bolletjes uit de tweede rijs? Want dan zouden ze al redelijk op formaat moeten zijn. En welk meel gebruik je? Ook dat kan veel verschil geven. Broodsmakelijk.nl heeft een test (ben het niet altijd eens met hun oordeel omdat smaken nu eenmaal verschillen en ik juist niet van ballonbrood houd, maar het is erg interessant om het te lezen).

Re: Structuur niet oke

Geplaatst: do 23 apr 2020, 00:08
door Levinebaktbrood
Als je zachte fluffy broodjes wilt dan bak je ze kort op hoge temperatuur. Het kan dus wel op 240 C, ik bak ze meestal op iets lagere temperatuur.

Dat ze te stevig zijn kan meerdere oorzaken hebben. Geen goede bloem, te weinig vocht, te kort/te lang gekneed, te kort/te lang laten rijzen.

Re: Structuur niet oke

Geplaatst: do 23 apr 2020, 09:05
door Zeelandmeeuw
lekkermelig schreef: wo 22 apr 2020, 20:20 Ik heb net even je link aangepast zodat we wel beeld hebben.
Bij ibb.co staat er onder de foto het woord Insluitcodes. Daar klik je op, dan kies je voor BBcode en klikt op copy. Dat plak je hier in je bericht. Bijna net zo makkelijk als met Flickr.
Gewoon een keertje proberen! Succes.

Wil
Dank u wel !

Re: Structuur niet oke

Geplaatst: do 23 apr 2020, 09:08
door Zeelandmeeuw
vivelisa schreef: wo 22 apr 2020, 22:58 Ik vind 240 heel hoog. Het zou voor mij niet voor het eerst zijn dat ik temperaturen van Rutger aan de hoge kant vind, ik ben laatst begonnen met crackers bakken op basis van zijn recepten en kwam erachter dat deze (veel!) beter lukten bij een lagere temperatuur en langere baktijd in mijn oven. Ik heb een erg eenvoudige oven, misschien zit er een verschil in (ik heb wel een onafhankelijke thermometer in de oven). :?

Maar hoe kwamen deze bolletjes uit de tweede rijs? Want dan zouden ze al redelijk op formaat moeten zijn. En welk meel gebruik je? Ook dat kan veel verschil geven. Broodsmakelijk.nl heeft een test (ben het niet altijd eens met hun oordeel omdat smaken nu eenmaal verschillen en ik juist niet van ballonbrood houd, maar het is erg interessant om het te lezen).
De tweede rijs was ook niet heel hoog. Ik heb gewone tarwebloem uit de Ald* gebruikt, omdat we hier in België redelijk vast zitten, dat was het enige wat ik nog had, normaal heb ik witte surfina in huis maar was nu op.