Pagina 1 van 1

Brood zakt in

Geplaatst: vr 24 apr 2020, 01:05
door FrankdeM
Zoals ik al bij het voorstellen al aan gaf zal ik jullie hulp nodig hebben :D
Mijn brood rijst bij de eerste rijs-beurt mooi op, maar tijdens de tweede rijs-beurt bolt het mooi op maar aan het einde zakt het weer in.
Uiteindelijk krijg ik een vrij compact is maar wel goed van smaak.

Ik gebruik:
500 gr. volkorenmeel
350 gr. lauw warm water
7 gr. instant gist en
7 gr. zout

Ik meng de ingredienten in een keukenmachine.
Eerst meel en gist, later tijdens het draaien eerst het zout en daarna het water.
Dit laat ik een paar minuten goed mengen om daarna ong. 15 min met de hand te kneden.

De eerste rijs doe ik in de oven op ong. 30 gr. (lager kan de oven niet) gedurende 25 min.
Daarna kneed kik heel lichtjes het deeg om al vrij snel het deeg te vormen en in het blik te doen.

Vandaag geprobeerd om een "rijs-kist"te maken van een plastic bak met twee keer een ½ lit kokend water en af te dekken met een droge theedoek.
Dit laat ik ong. 60 min staan om hen daarna af te bakken.
25 min. op 200 gr. in heteluchtoven en 10 min. alleen boven en onder warmte voor de kort en het bruinen.

Wie kan me vertellen wat ik verkeerd doe?
Alvast bedankt van een beginnende bakker

Re: Brood zakt in

Geplaatst: vr 24 apr 2020, 01:16
door WesleyNL
Hoi,

Wat voor brood probeer je te bakken?
350ml is namelijk best veel.

Controleer je de eerste rijs door er in te prikken met je vinger?
Wanneer het gaatje van de vinger er in blijft zitten is je eerste rijs gelukt.

De tweede rijs zou best wel eens te lang kunnen zijn.
Heb je daar met een vinger zachtjes tegen aan gedrukt?
Wanneer jet terug veert is het goed, veert het niet terug ben je te ver gegaan.

De omgevingstemperatuur kan ook nog een factor spelen namelijk dus controleren is wel belangrijk.

Misschien verstandig om foto’s bij te voegen van het krum.
Wellicht kunnen de echte bakkers onder ons daar ook aan zien wat er niet zo lekker gaat.

Re: Brood zakt in

Geplaatst: vr 24 apr 2020, 01:28
door Levinebaktbrood
Als deeg inzakt dan heb je het te lang laten rijzen en/of niet goed op spanning gebracht. Volgende keer meer op het deeg letten dus. Het deeg is altijd leidend. Het is klaar voor de oven als je er met een vinger op duwt, de indruk even zichtbaar blijft en dan langzaam terugveert.

Re: Brood zakt in

Geplaatst: vr 24 apr 2020, 01:41
door WesleyNL
Moet het deeg helemaal terugveren na de tweede rijs of mag het nog een heel klein beetje zichtbaar zijn waar je hebt gedrukt?
En hoe hard/hoe diep druk je?

Re: Brood zakt in

Geplaatst: vr 24 apr 2020, 04:34
door Rik59
2 x kneden??

1 x is genoeg en 2 x overbodig .. de rest heeft Levine geantwoord..

Re: Brood zakt in

Geplaatst: vr 24 apr 2020, 12:51
door FrankdeM
WesleyNL schreef: vr 24 apr 2020, 01:16 Hoi,

Wat voor brood probeer je te bakken?
350ml is namelijk best veel.

Controleer je de eerste rijs door er in te prikken met je vinger?
Wanneer het gaatje van de vinger er in blijft zitten is je eerste rijs gelukt.

De tweede rijs zou best wel eens te lang kunnen zijn.
Heb je daar met een vinger zachtjes tegen aan gedrukt?
Wanneer jet terug veert is het goed, veert het niet terug ben je te ver gegaan.

De omgevingstemperatuur kan ook nog een factor spelen namelijk dus controleren is wel belangrijk.

Misschien verstandig om foto’s bij te voegen van het krum.
Wellicht kunnen de echte bakkers onder ons daar ook aan zien wat er niet zo lekker gaat.

Hoe bedoel je "wat voor brood" in mijn beleving een standaard volkorenbrood. :)
Ik denk dat je gelijk hebt wat betreft de lengte van de tweede rijs.
Ik drukte op het deeg voordat het de oven in ging en merkte al weinig weerstand.
Zou het kunnen zijn dat twee kommen kokend water en te warme en te vochtige omgeving opleveren?

Alvast bedankt voor je hulp
Frank

Re: Brood zakt in

Geplaatst: vr 24 apr 2020, 12:52
door FrankdeM
Levinebaktbrood schreef: vr 24 apr 2020, 01:28 Als deeg inzakt dan heb je het te lang laten rijzen en/of niet goed op spanning gebracht. Volgende keer meer op het deeg letten dus. Het deeg is altijd leidend. Het is klaar voor de oven als je er met een vinger op duwt, de indruk even zichtbaar blijft en dan langzaam terugveert.

Nog een klein vraag je hoe breng je het deeg op spanning?

Re: Brood zakt in

Geplaatst: vr 24 apr 2020, 13:18
door WesleyNL
Niet elk brood is gewoon brood.
Zo heb je voor witbrood minder vocht nodig dan voor volkoren :-) voor witbrood 60% vocht en voor volkoren uit mn hoofd 65%
Dat zou betekenen 325ml vocht ipv 150.

Bind mij er niet aan vast maar google even de bakkersformule.
Ik ben er vrijwel zeker van dat je de formule ook voor volkoren kan teruglezen.

Voor het op spanning brengen heeft Levine het volgende filmpje:

https://youtu.be/mC_zi0C0QSM

Re: Brood zakt in

Geplaatst: vr 24 apr 2020, 14:28
door Vitamine C
WesleyNL schreef: vr 24 apr 2020, 13:18 Niet elk brood is gewoon brood.
Zo heb je voor witbrood minder vocht nodig dan voor volkoren :-) voor witbrood 60% vocht en voor volkoren uit mn hoofd 65%
Dat zou betekenen 325ml vocht ipv 150.

Bind mij er niet aan vast maar google even de bakkersformule.
Ik ben er vrijwel zeker van dat je de formule ook voor volkoren kan teruglezen.

Voor het op spanning brengen heeft Levine het volgende filmpje:

https://youtu.be/mC_zi0C0QSM
Nou dat klopt niet helemaal, ligt aan je type bloem. Ik maak ook witbrood met 72 % vocht.

Allison is ook een volkoren en met ook rond de 70% vocht

Re: Brood zakt in

Geplaatst: vr 24 apr 2020, 15:10
door WesleyNL
Ok, check.
Maar volgens mij gebruik je voor “gewoon brood” de bakkersformule en is 72% vocht niet voor de beginner maar ik kan er naast zitten :-)

Re: Brood zakt in

Geplaatst: vr 24 apr 2020, 15:36
door Vitamine C
Voor elk brood kan je de bakkers formule gebruiken. Ongeacht % vocht. Lager vocht percentage kan makkelijker zijn om mee te werken als beginner

Re: Brood zakt in

Geplaatst: vr 24 apr 2020, 16:42
door Levinebaktbrood
DE bakkersformule bestaat niet. Ieder brood heeft zijn eigen formule. Het uitgangspunt is de totale hoeveelheid bloem/meel in een recept. De overige ingrediënten zijn een percentage van de 100%.