Pagina 1 van 1

(Stoom)Oven bakt te snel?

Geplaatst: vr 24 apr 2020, 16:42
door WesleyNL
Hoi,

Kan het zijn dat mijn stoomoven (stoom toevoer op de hoogste stand) te snel bakt?
Ik heb hem op 220 graden staan zoals geadviseerd maar na 20 minuten ziet het er al zo uit:
10424A5E-8D38-4CDC-9EBA-C6720C84A6FF.jpeg
Ik heb de temperatuur al lager gezet naar 200 graden zoals aanbevolen maar denk toch dat het veel te hard gaat.

Is het verstandig om op 200 graden te baken en dan terug te gaan naar 180 na 20 minuten?
Of moet ik gewoon korter gaan bakken?

Re: (Stoom)Oven bakt te snel?

Geplaatst: vr 24 apr 2020, 16:49
door Rik59
Je moet (wil) bruin en gaar bakken.. 220 lijkt me niet te hoog... waar staat dat je na 10 minuten niet terug mag naar 200??

Korter bakken heb je niets aan als het brood dan niet gaar is... maar ook daar.... 95 graden = OK

Re: (Stoom)Oven bakt te snel?

Geplaatst: vr 24 apr 2020, 17:07
door WesleyNL
Ik volg de instructies uit het boek.
Maar na tien minuten lager zetten is ook nog de moeite waard om te proberen.

Mn brood is helaas heel erg laag gebleven en de kern was 96/97 graden.
Wieweet had de kern wel mooi van temperatuur geweest wanneer het deeg wel verder had gerezen.
EDDC4321-9C5C-4894-B235-DD99EB3F2FD5.jpeg
80B8FC43-0642-4087-9880-920F8944AE8A.jpeg
Wanneer ik hem straks open snij hoop ik dat er te zien is waarom het brood zo laag is gebleven.

Re: (Stoom)Oven bakt te snel?

Geplaatst: vr 24 apr 2020, 17:39
door Rik59
Je opmaak is niet erg fraai... een heel dik stuk .... en dan dun...
Het zou kunnen dat daar problemen door ontstaan... niet gelijkmatig...

https://broodsmakelijk.nl/vormen-deegst ... ge-methode

96.. 97 graden is geen probleem... dan is ie goed gaar...

Re: (Stoom)Oven bakt te snel?

Geplaatst: vr 24 apr 2020, 18:25
door WesleyNL
Ik probeerde het inderdaad een beetje losjes omdat ik geen compact brood wilde maar het zou nog best wel eens kunnen.

Zie hieronder hoe het er uit ziet:
255A6D57-8644-4B3A-BF3C-A9968B30EC24.jpeg