Voor vragen over waarom brood niet geworden is zoals je had gewild, niet gerezen of misvormd etc. Je bloopers mogen hier ook bij.
-
jelle_
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 9
- Lid geworden op: wo 19 dec 2018, 15:39
Bericht
door jelle_ » ma 04 mei 2020, 15:57
Elke keer rijst mijn wit busbrood alleen maar aan 1 kant. Het puilt uit, zeg maar. Zie de foto. Het is
altijd de kant die naar het glas van de oven toegedraaid is. Ik
denk dat het te maken heeft dat het niet overal in de oven even heet is.
Enkele opmerkingen:
- Met boven-/onderhitte of hetelucht schijnt niet uit te maken
- Ik bak met damp, maar ik doe het water slechts kort voor in een bakje
- Recept is het Wit Brood (2) van Levine. Ik heb dit al enkele keren gebakken en het vormen gaat me nu aardig af
- Van binnen ziet het brood er prima uit.
- De naad ligt onder in het bakblik.
Volgende keer wilde ik volgende dingen uitproberen:
- Tijdens het voorverwarmen alvast een bakje met water in de oven zetten
- Langer voorverwarmen, zodat de warmte zich beter kan verdelen in de oven
- Het brood "overdwars" in de oven zetten..?
Heeft iemand nog een ander idee waar het aan kan liggen?
Update: Ik heb 600 gram meel gebruikt voor een bakblik van slechts 1800 ml. Misschien dat het daar aan ligt, volgende keer dus minder meel gebruiken.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Laatst gewijzigd door
jelle_ op ma 04 mei 2020, 16:48, 1 keer totaal gewijzigd.
-
Vitamine C
- Warme bakker
- Berichten: 535
- Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57
Bericht
door Vitamine C » ma 04 mei 2020, 16:47
Je kan voordat je in oven zet beide zijkanten licht insnijden
-
Rik59
- Meesterbakker
- Berichten: 1323
- Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26
Bericht
door Rik59 » ma 04 mei 2020, 17:54
Menig zou willen dat ie zo'n mooi gerezen broodje bakte.. och dat z'n pet een beetje verkeerd staat

The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
-
BakkerGerrit
- Meesterbakker
- Berichten: 1213
- Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
- Locatie: Arnhem
-
Contacteer:
Bericht
door BakkerGerrit » ma 04 mei 2020, 21:12
Ik zou m iets later de oven inzetten. Je hebt nu iets teveel ovenrijs, daardoor scheurt het. En het rijst in de tegengestelde richting zoals je het deeg hebt opgerold . Het rolt dus weer terug.
Als je het deeg langer buiten de oven laat rijzen dan blijft het heel omdat het trager gaat.
-
Vitamine C
- Warme bakker
- Berichten: 535
- Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57
Bericht
door Vitamine C » di 05 mei 2020, 11:35
Denk dat je bloem bedoelt. Anders heb je een volkoren witbrood
Iets minder deeg kan ook helpen. Succes met volgende poging en zie graag het resultaat

-
lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 3486
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
-
Contacteer:
Bericht
door lekkermelig » di 05 mei 2020, 12:17
@vitamine C
Zullen we dan maar gewoon afspreken dat bloem ook gewoon een soort meel is? Andersom natuurlijk niet.
Het is ook niet perse volkoren als je het over meel hebt, je mag het zelfs niet eens volkoren noemen als het geen volkoren meel is.
Wat dacht je bijvoorbeeld van Lemaire meel, Tarwe 1050, Rogge 1150, Frans T80 en zo kan ik er nog een heleboel noemen. Allemaal geen bloem en ook niet volkoren.
De hele term bloem voor volledig uitgezeefd meel is een hollands bedenksel dat je in andere talen vrijwel niet terugziet. Joost mag weten waarom.
Onze oosterburen doen het wat dat betreft een stuk beter, met hun type aanduidingen weet je alvast een stuk beter hoe " volkoren" je meel is.
Met eiwitgehalte op de verpakking (verplicht in NL, maar grootschalig genegeerd door een hele hoop leveranciers) en drogestof gehalte zou je al een stuk beter weten wat voor meel je in je mengkuip hebt. Gelukkig bestaan er ook leveranciers die het er wel altijd opzetten.
Wil
Lekkermelig.nl: Pizza, brood en fikkie stoken!
Laatste berichten:
* Sneeuwbroodjes
* Broodbak reunie
* Desem meerzaden brood
* Boekrecensie – The Rye Baker
* Almverhalen – Boerenbrood
-
Vitamine C
- Warme bakker
- Berichten: 535
- Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57
Bericht
door Vitamine C » di 05 mei 2020, 13:14
Wat mij betreft akkoord. En ben ook groot voorstander van de Type nrs. Is stukken duidelijker.

-
jelle_
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 9
- Lid geworden op: wo 19 dec 2018, 15:39
Bericht
door jelle_ » do 07 mei 2020, 21:34
Dank voor de tips. Ik heb inmiddels het brood gebakken met veel minder meel/deeg volgende de formule inhoud bakblik gedeeld door 4. Op het net circuleren verschillende formules. Het blijft toch uitproberen, want ik vond het net wat aan de te lage kant. Ik heb het brood overdwars in de oven gezet en de kant die het diepst in de oven zat, rees niet zo veel als de kant aan het glas. Het is natuurlijk ook geen profi-oven.
Bedankt Gerrit voor de tip, ik zal de volgende keer het deeg wat langer laten rijzen.
Wordt vervolgd...