Zwarte woudbrood zakt in als het in de oven gaat
Geplaatst: vr 14 aug 2020, 18:33
Dag allen,
Ik ben een beginnende bakker, en heb nu een aantal malen een zwarte woudbrood proberen maken. Maar telkens ik het in de oven plaats, zakt het in. Ik heb eerst wat meer gist gebruikt, maar dat hielp niet. Dan de hoeveelheid water vermindert, maar dat is ook geen garantie.
Misschien kijkt best eens iemand met meer ervaring mee naar mijn recept en werkwijze:
325 gr Bio tarwebloem T65
325 gr bio zwarte woudmeel
12 gr bakkerszout
12 gr droge gist
15gr broodverbeteraar
365ml water
25 gr boter
Bereiding:
10 min. kneden met Kitchenaid kneder
30 min. 1ste rijs
Platslaan, en busvorm maken
60min. 2de rijs, brood is mooi gerezen.
Oven voorverwarmd op 195 graden en voor het brood er in gaat giet ik een goede scheut water op een hete bakplaat voor stoom.
Brood er in, en bijna onmiddellijk zie ik het brood al zakken.
Zelf denk ik dat ik de hoeveelheid gist niet mag vermeerderen, omdat dit al aan de hoge kant zit. Water verminderen is een optie, maar ik zit nu al onder de 60%. Heeft iemand een idee wat ik fout zou kunnen doen ?
Grt,
Michel
Ik ben een beginnende bakker, en heb nu een aantal malen een zwarte woudbrood proberen maken. Maar telkens ik het in de oven plaats, zakt het in. Ik heb eerst wat meer gist gebruikt, maar dat hielp niet. Dan de hoeveelheid water vermindert, maar dat is ook geen garantie.
Misschien kijkt best eens iemand met meer ervaring mee naar mijn recept en werkwijze:
325 gr Bio tarwebloem T65
325 gr bio zwarte woudmeel
12 gr bakkerszout
12 gr droge gist
15gr broodverbeteraar
365ml water
25 gr boter
Bereiding:
10 min. kneden met Kitchenaid kneder
30 min. 1ste rijs
Platslaan, en busvorm maken
60min. 2de rijs, brood is mooi gerezen.
Oven voorverwarmd op 195 graden en voor het brood er in gaat giet ik een goede scheut water op een hete bakplaat voor stoom.
Brood er in, en bijna onmiddellijk zie ik het brood al zakken.
Zelf denk ik dat ik de hoeveelheid gist niet mag vermeerderen, omdat dit al aan de hoge kant zit. Water verminderen is een optie, maar ik zit nu al onder de 60%. Heeft iemand een idee wat ik fout zou kunnen doen ?
Grt,
Michel