Pagina 1 van 1

Pistolets

Geplaatst: vr 11 sep 2020, 12:56
door Gutanoth
Hallo iedereen :D

In mijn nieuwe keuken zou ik graag naast lekker koken ook lekker willen bakken.

Om te beginnen heb ik afgelopen zaterdag mijn wekker om 5 uur gezet om deeg te maken voor lekkere pistolets :)

Het recept dat ik hiervoor gebruikt heb was het volgende:

Bloem 350g
Gist 7g
Zout 7g
Zachte boter 14g
Water 225ml (lauw)

Een uurtje laten rijzen, daarna de broodjes op de bakplaat en daar nog eens een uurtje laten rijzen voor ze de oven in gingen (oven doet uit zichzelf af en toe wat stoom vrijlaten)
Voor ze de oven in gingen heb ik ze bestreken met wat ei, ik weet niet of ik dit had moeten doen.

Afbeelding

Ze zagen er tijdens het bakken echter zo uit:

Afbeelding
Niet echt pistolet achtig, ze zmaakten opzich prima, maar niet echt zachte binnenkant, harde buitenkant.

Wat kan ik doen om de pistolets wat beter te maken? :)

En kan ik het deeg bijv vanavond al in een kom doen en laten rijzen tot morgenochtend?

Re: Pistolets

Geplaatst: vr 11 sep 2020, 14:18
door Rik59
Hoi Allereerst stel je voor in de juiste rubriek dan weten we met wie we praten...

Een deeg (buiten de koelkast) een nacht laten rijzen is goed voor 's morgens pannenkoeken bakken (je broodjes zijn dan denk ik plat genoeg hiervoor)...

Het recept en de werkwijze zien er goed uit... enige wijziging die ik zou doen is ipv. ei strijken zorgen dat je echt veel stoom in die oven hebt als je begint te bakken... het beetje stoom wat de oven geeft is wellicht niet voldoende...

Re: Pistolets

Geplaatst: vr 11 sep 2020, 15:04
door Gutanoth
Rik59 schreef: vr 11 sep 2020, 14:18 Hoi Allereerst stel je voor in de juiste rubriek dan weten we met wie we praten...

Een deeg (buiten de koelkast) een nacht laten rijzen is goed voor 's morgens pannenkoeken bakken (je broodjes zijn dan denk ik plat genoeg hiervoor)...

Het recept en de werkwijze zien er goed uit... enige wijziging die ik zou doen is ipv. ei strijken zorgen dat je echt veel stoom in die oven hebt als je begint te bakken... het beetje stoom wat de oven geeft is wellicht niet voldoende...
Ah ja, ik heb me even voorgesteld :D

Deeg in de koelkast laten rijzen is dus ook geen goed idee? Ik lees op sommige plekken dat mensen dat wel eens doen om 's ochtends wat tijd te besparen.

Extra stoom in de oven, kan ik dat krijgen door bijv een bak kokend water op de bodem te zetten?

Re: Pistolets

Geplaatst: vr 11 sep 2020, 17:24
door Rik59
Er stond niet bij dat je het in de koelkast wilde laten rijzen... maar in de koelkast kan natuurlijk wel...

en Yep water in een hete bak doen op het moment van bakken... gewoon stoom maken...

Re: Pistolets

Geplaatst: za 12 sep 2020, 01:07
door Bakker Henk
Ik zie gist: 2% op bloem.
Is dit bakkersgist? Of droge gist?
Als het in de koelkast gaat, is dit in ieder geval voor droge gist wel veel.

Re: Pistolets

Geplaatst: za 12 sep 2020, 01:41
door Levinebaktbrood
7 gram instant gist op 350 gram bloem is wel veel (2%). Als je het deeg dan nog een uur laat rijzen kan dat te lang zijn, de broodjes zakken dan in en lopen naar de zijkant uit. Deeg overnacht laten rijzen kan, maar dan wel in de koelkast, je zult dan ook echt minder gist moeten gebruiken (0,8%). 14 gram boter is ook aan de hoge kant als je harde broodjes wilt bakken. Als je vetstof wilt gebruiken, hoeft nl. niet bij pistolets, dan zou ik zelf olie nemen. Met ei bestrijken zou ik zelf ook niet doen. Als je met voldoende stoom bakt krijgen de broden ook een mooi glanslaagje. Stoom alleen gedurende de 1e helft van de baktijd.

Wellicht heb je iets aan dit recept op mijn blog, hoe je pistolets vormt van dit deeg staat onderaan.

Re: Pistolets

Geplaatst: za 12 sep 2020, 09:12
door Gutanoth
Super! Bedankt voor alle tips! Ga ik zeker mee aan de slag!