Het kneden van zuurdesem roggebrood
Geplaatst: vr 02 okt 2020, 18:07
Dag allemaal.
Nadat ik me onlangs heb voorgesteld op de "Even Voorstellen-pagina " en daar gelijk met een probleem kwam, werd me geadviseerd om dit op een andere pagina te plaatsen. Dat doe ik hier en nu dus :-)
Onlangs heb ik een paar keer roggebrood gemaakt met mijn eigen zuurdesem. Die zuurdesem is goed ( ook gemaakt van roggemeel en water ) , ruikt friszurig en werkt goed.
Het broodrecept dat ik hanteerde is dit:
300 g. desem
450 g. roggemeel
100 g. bloem
10 g. zout
250 g. water
Het probleem is dat dit deeg zó plakkerig is dat het niet te doen is om dit met de hand te kneden. Het plakt heel erg aan handen en werkblad.
Wat doe ik fout dat dit deeg zó plakkerig is dat het niet meer hanteerbaar is ?
Ondanks dit laat ik het gewoon na mengen lang in een afgedekte kom rijzen ( minimaal 8 uur ), doe het daarna in een met ovenpapier beklede broodvorm en laat het nog eens lang rijzen. Daarna bak ik het af bij 10 minuten 220 C. en daarna oven naar 200 C en dan 40 minuten lang.
het brood is zelfs best lekker en ook goed gerezen, maar ik ben zo benieuwd hoe het zou zijn ( nóg beter,lekkerder ?) als ik het ook nog had kunnen kneden ?
Vriendelijke groeten George
Nadat ik me onlangs heb voorgesteld op de "Even Voorstellen-pagina " en daar gelijk met een probleem kwam, werd me geadviseerd om dit op een andere pagina te plaatsen. Dat doe ik hier en nu dus :-)
Onlangs heb ik een paar keer roggebrood gemaakt met mijn eigen zuurdesem. Die zuurdesem is goed ( ook gemaakt van roggemeel en water ) , ruikt friszurig en werkt goed.
Het broodrecept dat ik hanteerde is dit:
300 g. desem
450 g. roggemeel
100 g. bloem
10 g. zout
250 g. water
Het probleem is dat dit deeg zó plakkerig is dat het niet te doen is om dit met de hand te kneden. Het plakt heel erg aan handen en werkblad.
Wat doe ik fout dat dit deeg zó plakkerig is dat het niet meer hanteerbaar is ?
Ondanks dit laat ik het gewoon na mengen lang in een afgedekte kom rijzen ( minimaal 8 uur ), doe het daarna in een met ovenpapier beklede broodvorm en laat het nog eens lang rijzen. Daarna bak ik het af bij 10 minuten 220 C. en daarna oven naar 200 C en dan 40 minuten lang.
het brood is zelfs best lekker en ook goed gerezen, maar ik ben zo benieuwd hoe het zou zijn ( nóg beter,lekkerder ?) als ik het ook nog had kunnen kneden ?
Vriendelijke groeten George