Mijn volkorenbrood wordt niet helemaal gaar
Geplaatst: za 03 okt 2020, 17:35
Ik ben begin dit jaar begonnen met broodbakken in de oven volgens een recept van Karin Luiten uit Trouw:
425 gr tarwebloem (of 1/5 roggemeel)
½ theelepel gedroogde gist
2 kleine theelepels zout (12gr)
375 ml warm water
Alles mengen in schaal en een nacht laten afgedekt laten staan.
oven op 250C voorverwarmen met een ijzeren pan ingevet met olie (z.g.n. Dutch oven)
bakken in de ijzeren pan, 30 min met deksel, 15 zonder deksel
lukte perfect, maar nu ben ik gaan variëren en experimenten. Eerst een keer 1/5 roggemeel gedaan, ging ook goed.
Toen ben ik de dubbele hoeveelheid gaan bakken in een broodblik dat nog van mijn oma is geweest maar i.p.v. tarwebloem heb ik volkorenmeel gebruikt. Het is op zich best wel goed gelukt, maar na 45 min kwam de houten sathepen er nog niet helemaal droog uit.
toch leek het brood wel gaar toen ik het doorgesneden had, Ik vond het wel behoorlijk stevig en zwaar, waar ik op zich van houd maar ik heb geprobeerd het wat luchtiger te krijgen door wat meer gist en ook bakpoeder toe te voegen. Ook heb ik geëxperimenteerd met mijn oven: Hete lucht, gewoon boven/onder warmte, intensieve warmte. Met bakpoeder krijg ik wel wat luchtiger brood maar echt gaar krijg ik het niet of lijkt dit allen maar zo? Het voelt wat plakkerig vochtig aan van binnen, maar rauw deeg is het zeker niet en het smaakt goed. Ik heb het een paar keer langer in de oven laten staan maar toen dreigde het te verbranden.
Ik ben benieuwd naar adviezen,
Alvast hartelijk dank,
Vincent.
425 gr tarwebloem (of 1/5 roggemeel)
½ theelepel gedroogde gist
2 kleine theelepels zout (12gr)
375 ml warm water
Alles mengen in schaal en een nacht laten afgedekt laten staan.
oven op 250C voorverwarmen met een ijzeren pan ingevet met olie (z.g.n. Dutch oven)
bakken in de ijzeren pan, 30 min met deksel, 15 zonder deksel
lukte perfect, maar nu ben ik gaan variëren en experimenten. Eerst een keer 1/5 roggemeel gedaan, ging ook goed.
Toen ben ik de dubbele hoeveelheid gaan bakken in een broodblik dat nog van mijn oma is geweest maar i.p.v. tarwebloem heb ik volkorenmeel gebruikt. Het is op zich best wel goed gelukt, maar na 45 min kwam de houten sathepen er nog niet helemaal droog uit.
toch leek het brood wel gaar toen ik het doorgesneden had, Ik vond het wel behoorlijk stevig en zwaar, waar ik op zich van houd maar ik heb geprobeerd het wat luchtiger te krijgen door wat meer gist en ook bakpoeder toe te voegen. Ook heb ik geëxperimenteerd met mijn oven: Hete lucht, gewoon boven/onder warmte, intensieve warmte. Met bakpoeder krijg ik wel wat luchtiger brood maar echt gaar krijg ik het niet of lijkt dit allen maar zo? Het voelt wat plakkerig vochtig aan van binnen, maar rauw deeg is het zeker niet en het smaakt goed. Ik heb het een paar keer langer in de oven laten staan maar toen dreigde het te verbranden.
Ik ben benieuwd naar adviezen,
Alvast hartelijk dank,
Vincent.