Zachte (niet) bollen

Voor vragen over waarom brood niet geworden is zoals je had gewild, niet gerezen of misvormd etc. Je bloopers mogen hier ook bij.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Jessica3787
Chef stoffer en blik
Berichten: 14
Lid geworden op: zo 25 okt 2020, 16:12

Zachte (niet) bollen

Bericht door Jessica3787 » za 09 jan 2021, 21:34

Mijn zachte bollen zijn helaas niet zacht uit de oven gekomen maar met een korstje :? . Recept goed gevolgd. Helpt het de oven de volgende keer lager te zetten?

Gebruikersavatar
Victory
Deegkneder
Berichten: 127
Lid geworden op: wo 11 mar 2020, 16:42

Re: Zachte (niet) bollen

Bericht door Victory » za 09 jan 2021, 21:54

Wat is je recept?
Groetjes Victory

Domino mix 5 spiraalkneder
Ik bak in een 90cm fornuis oven

Ik bak veel met gist of desem/gist maar net waar ik zin in heb.

Gebruikersavatar
Jessica3787
Chef stoffer en blik
Berichten: 14
Lid geworden op: zo 25 okt 2020, 16:12

Re: Zachte (niet) bollen

Bericht door Jessica3787 » za 09 jan 2021, 21:55

Deze heb ik gebruikt voor 12 bollen, op 220 graden 15 minuten gebakken

Poolish:
100 gram tarwebloem
100 gram water
0,3 gram droge gist


Deeg:
de poolish
200 gram tarwebloem
200 gram volkorenmeel
210 gram melk, bij voorkeur volle, maar halfvolle mag ook
10 gram suiker (optioneel)
4 gram droge gist
9 gram zout
25 gram zachte ongezouten roomboter

Gebruikersavatar
Victory
Deegkneder
Berichten: 127
Lid geworden op: wo 11 mar 2020, 16:42

Re: Zachte (niet) bollen

Bericht door Victory » zo 10 jan 2021, 13:05

Klinkt als die van Levine. Daar heb ik al zeer regelmatig zachte bruine bollen mee gebakken. Als ze net uit de oven komen voelen ze alsof ze een korst hebben, maar als ze afkoelen wordt de korst gewoon zacht. Je kunt ze desnoods direct uit de oven bestrijken met geklaarde boter al is het in principe niet nodig.

Hoe hoog bak jij in je oven? Ik bak alles op de laagste stand anders wordt de korst te bruin bovenop.
Groetjes Victory

Domino mix 5 spiraalkneder
Ik bak in een 90cm fornuis oven

Ik bak veel met gist of desem/gist maar net waar ik zin in heb.

Gebruikersavatar
Jessica3787
Chef stoffer en blik
Berichten: 14
Lid geworden op: zo 25 okt 2020, 16:12

Re: Zachte (niet) bollen

Bericht door Jessica3787 » zo 10 jan 2021, 14:07

Ik hoopte ook dat ze nog wat zachter zouden worden, maar helaas niet....het recept is inderdaad van Levine. Het zal niet aan het recept liggen, maar aan iets wat ik in het proces anders moet doen.

Ik bak in het midden van de oven, maar ik merk dat het een beetje zoeken is nog voor me. De onderkant van broodjes is vaak te bruin, dus ik ga eens kijken wat er gebeurt als ik de temperatuur iets lager zet dan aangegeven. Ik heb het idee dat mijn oven erg warm wordt. Volgende keer dat ik meel ofzo moet hebben bestel ik een oventhermometer mee.

Ik ga vandaag in de herkansing met de krentenbollen uit het boek Broodjes uit eigen oven van Levine.

Gebruikersavatar
Jessica3787
Chef stoffer en blik
Berichten: 14
Lid geworden op: zo 25 okt 2020, 16:12

Re: Zachte (niet) bollen

Bericht door Jessica3787 » zo 10 jan 2021, 19:39

De krentenbollen zijn echt heel goed gelukt: zacht, prachtig gerezen, mooie kruim, alle vulling netjes in het brood zodat niets verbrand is. Ze verraden hooguit dat ik bijna niet stook omdat er wat kleine blaasjes te zien zijn.

Ik begrijp nog steeds niet waarom die andere bollen zo hard zijn :shifty:

Gebruikersavatar
hjeverts
Jongste bediende
Berichten: 45
Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
Locatie: Neede

Re: Zachte (niet) bollen

Bericht door hjeverts » zo 10 jan 2021, 19:53

Heb je ook een foto van het resultaat?
Hans

Kneden met de hand en een zeer matige inbouw oven

Gebruikersavatar
Jessica3787
Chef stoffer en blik
Berichten: 14
Lid geworden op: zo 25 okt 2020, 16:12

Re: Zachte (niet) bollen

Bericht door Jessica3787 » zo 10 jan 2021, 20:53

Ik heb de foto's in de rubriek 'wat hebben we ervan gebakken' geplaatst (als ik het goed heb gedaan tenminste ;))

Gebruikersavatar
hjeverts
Jongste bediende
Berichten: 45
Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
Locatie: Neede

Re: Zachte (niet) bollen

Bericht door hjeverts » zo 10 jan 2021, 21:17

:thumbup:
Ze zien er goed uit.
Hans

Kneden met de hand en een zeer matige inbouw oven

Gebruikersavatar
Jessica3787
Chef stoffer en blik
Berichten: 14
Lid geworden op: zo 25 okt 2020, 16:12

Re: Zachte (niet) bollen

Bericht door Jessica3787 » zo 10 jan 2021, 22:12

Dankje, leuk dat je er naar vroeg ik had een kleine aanmoediging nodig :)

Gebruikersavatar
bakplaat
Meesterbakker
Berichten: 3279
Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
Locatie: Het Land van Maas en Waal.
Contacteer:

Re: Zachte (niet) bollen

Bericht door bakplaat » zo 10 jan 2021, 23:52

Probeer Deze witte bolletjes maar eens.

Voor bruine bolletjes...

Afbeelding

...kun je hetzelfde recept volgen, maar gebruik dan 50/50 bloem/meel.
___________________________________________________________________________________________________________

Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...

Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.

Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5133
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Zachte (niet) bollen

Bericht door Levinebaktbrood » ma 11 jan 2021, 01:06

Voor zachte bollen kan het ook helpen als je kort en op hoge temperatuur bakt. Bv. 240 graden en dan 8 - 10 minuten.
Kneders: Rofco N15 | BW SM-5 |Bear Teddy | KitchenAid Heavy Duty | Espressions Mixmaster | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1 | 2 x Rofco B40
Rijskast: Rofco RK 48
Graanmolen: Komo Fidibus 21 Classic
Blog:Uit de keuken van Levine

Plaats reactie