Pagina 1 van 1

Zachte (niet) bollen

Geplaatst: za 09 jan 2021, 21:34
door Jessica3787
Mijn zachte bollen zijn helaas niet zacht uit de oven gekomen maar met een korstje :? . Recept goed gevolgd. Helpt het de oven de volgende keer lager te zetten?

Re: Zachte (niet) bollen

Geplaatst: za 09 jan 2021, 21:54
door Victory
Wat is je recept?

Re: Zachte (niet) bollen

Geplaatst: za 09 jan 2021, 21:55
door Jessica3787
Deze heb ik gebruikt voor 12 bollen, op 220 graden 15 minuten gebakken

Poolish:
100 gram tarwebloem
100 gram water
0,3 gram droge gist


Deeg:
de poolish
200 gram tarwebloem
200 gram volkorenmeel
210 gram melk, bij voorkeur volle, maar halfvolle mag ook
10 gram suiker (optioneel)
4 gram droge gist
9 gram zout
25 gram zachte ongezouten roomboter

Re: Zachte (niet) bollen

Geplaatst: zo 10 jan 2021, 13:05
door Victory
Klinkt als die van Levine. Daar heb ik al zeer regelmatig zachte bruine bollen mee gebakken. Als ze net uit de oven komen voelen ze alsof ze een korst hebben, maar als ze afkoelen wordt de korst gewoon zacht. Je kunt ze desnoods direct uit de oven bestrijken met geklaarde boter al is het in principe niet nodig.

Hoe hoog bak jij in je oven? Ik bak alles op de laagste stand anders wordt de korst te bruin bovenop.

Re: Zachte (niet) bollen

Geplaatst: zo 10 jan 2021, 14:07
door Jessica3787
Ik hoopte ook dat ze nog wat zachter zouden worden, maar helaas niet....het recept is inderdaad van Levine. Het zal niet aan het recept liggen, maar aan iets wat ik in het proces anders moet doen.

Ik bak in het midden van de oven, maar ik merk dat het een beetje zoeken is nog voor me. De onderkant van broodjes is vaak te bruin, dus ik ga eens kijken wat er gebeurt als ik de temperatuur iets lager zet dan aangegeven. Ik heb het idee dat mijn oven erg warm wordt. Volgende keer dat ik meel ofzo moet hebben bestel ik een oventhermometer mee.

Ik ga vandaag in de herkansing met de krentenbollen uit het boek Broodjes uit eigen oven van Levine.

Re: Zachte (niet) bollen

Geplaatst: zo 10 jan 2021, 19:39
door Jessica3787
De krentenbollen zijn echt heel goed gelukt: zacht, prachtig gerezen, mooie kruim, alle vulling netjes in het brood zodat niets verbrand is. Ze verraden hooguit dat ik bijna niet stook omdat er wat kleine blaasjes te zien zijn.

Ik begrijp nog steeds niet waarom die andere bollen zo hard zijn :shifty:

Re: Zachte (niet) bollen

Geplaatst: zo 10 jan 2021, 19:53
door hjeverts
Heb je ook een foto van het resultaat?

Re: Zachte (niet) bollen

Geplaatst: zo 10 jan 2021, 20:53
door Jessica3787
Ik heb de foto's in de rubriek 'wat hebben we ervan gebakken' geplaatst (als ik het goed heb gedaan tenminste ;))

Re: Zachte (niet) bollen

Geplaatst: zo 10 jan 2021, 21:17
door hjeverts
:thumbup:
Ze zien er goed uit.

Re: Zachte (niet) bollen

Geplaatst: zo 10 jan 2021, 22:12
door Jessica3787
Dankje, leuk dat je er naar vroeg ik had een kleine aanmoediging nodig :)

Re: Zachte (niet) bollen

Geplaatst: zo 10 jan 2021, 23:52
door bakplaat
Probeer Deze witte bolletjes maar eens.

Voor bruine bolletjes...

Afbeelding

...kun je hetzelfde recept volgen, maar gebruik dan 50/50 bloem/meel.

Re: Zachte (niet) bollen

Geplaatst: ma 11 jan 2021, 01:06
door Levinebaktbrood
Voor zachte bollen kan het ook helpen als je kort en op hoge temperatuur bakt. Bv. 240 graden en dan 8 - 10 minuten.