Pagina 1 van 1

Zuurdesem blijft aan rijsmandjes plakken

Geplaatst: zo 21 feb 2021, 16:43
door HannekeKros
Goedemiddag allemaal,

Hopelijk genieten jullie ook erg van het lenteweer!

Vandaag heb ik poging 2 gedaan tot het bakken van desembrood. De eerste keer wit desem gemaakt, heel lekker, maar kwam slecht uit het rijsmandje (rijsmandje was veel te klein).

Vandaag dacht ik slim te zijn en i.p.v. 1 groot desembrood 2 kleine desembroodjes te maken, zodat ze netjes uit de rijsmandjes zouden komen .

Helaas bleven ze dit keer ook weer in de mandjes kleven, waardoor de spanning geheel van het brood af is en ik straks 2 heerlijke, maar platte desembroden uit de oven haal.

Is dit gewoon een kwestie van extreem veel roggebloem in de mandjes doen? (Ik gebruik van die houten/rieten (?) Mandjes). Of heeft iemand nog andere tips? Afbeelding

Als ik vloerbroden bak op basis van gistdeeg, blijven deze nooit plakken in de mandjes.

Bedankt vast voor de tips!

Hieronder foto's van mijn eerste witte desembrood ooit! Foto's van het bruine desembrood dat wederom bleef plakken in de mandjes zal ik posten zodra ze uit de oven zijn.

Groetjes,

HannekeAfbeeldingAfbeeldingAfbeelding

Re: Zuurdesem blijft aan rijsmandjes plakken

Geplaatst: zo 21 feb 2021, 17:26
door hjeverts
De broden zien er lekker uit :)

Gebruik redelijk veel meel in mijn mandjes en dan nog blijft het soms een beetje hangen. Door het deeg niet met geweld uit te storten gaat het eigenlijk altijd wel goed en lukt het om een hoog brood te maken.

Re: Zuurdesem blijft aan rijsmandjes plakken

Geplaatst: zo 21 feb 2021, 17:49
door HannekeKros
Dankjewel! Ga volgende keer dan proberen om de mandjes nog beter te bestuiven en voorzichtig te storten.

Beide broden zijn nu uit de oven; eentje heb ik uitgezakt gebakken, de andere was zo vervormd dat ik hem opnieuw op spanning heb gebracht en 40 minuten extra heb laten rijzen. De tweede is wel mooi rond, maar ik ben bang dat hij wel veel minder luchtig is geworden...

AfbeeldingAfbeelding

Re: Zuurdesem blijft aan rijsmandjes plakken

Geplaatst: zo 21 feb 2021, 20:08
door HannekeKros
Inderdaad veel minder luchtig geworden.. volgende keer toch maar vervormd bakken als het nog eens misgaat. Zie hier het verschil:Afbeelding

Re: Zuurdesem blijft aan rijsmandjes plakken

Geplaatst: zo 21 feb 2021, 23:28
door Victory
Ik heb plastic rijsmandjes en had ondanks veel roggebloem ook plakkend deeg. De geniale tip die ik van een lokale Bakker kreeg is heel simpel... Doe er een haarnetje in... Werkt als een trein brood Lost altijd zonder problemen. Ik let er dus altijd op dat ze voorzichtig landen 😆

Op een website voor bakkerij gereedschap staat het ook als tip bij de rieten bannetons, toevallig dan weer niet bij de plastic😅. Ik gebruik ze 2x..

Re: Zuurdesem blijft aan rijsmandjes plakken

Geplaatst: di 23 feb 2021, 23:01
door Levinebaktbrood
De oplossing is om glutenvrij rijstebloem of rijstmeel te gebruiken. Dit wordt niet door het deeg opgenomen. Een haarnetje of doekje in het rijsmandje + rijstebloem kan ook.